Bu benim yaptığım Adım Adım Arch Kurma Rehberi isimli konumun devamıdır. 1. Bolumu paylaşınca linkini bu konuya dahil etmeye calışırım.
En son Swap alanımızı mkswap /dev/sda2 ile ayarlamıştık.
Swap alanımız bu şekilde ayarlandı. Şimdi Linux kuracağımız alanı ext4 olarak bicimlendirelim.
mkfs.ext4 /dev/sda3 komutunu calıştıralım :
Bolumumuz başarıyla oluşturuldu şimdi kuruluma gecebiliriz.
Sistem bolumumuzu (dev/sda3) /mnt ye bağlayalım :
mount /dev/sda3 /mnt komutunu calıştıralım :
Bundan sonra /mnt klasorunun iceriği /dev/sda3 ile eşitlenecek.
EFI bolumumuz icin de bu işlemi yapalım :
İlk once klasoru oluşturmamız lazım:
mkdir /mnt/boot komutunu calıştırıyoruz (boot yerine efi olarak isimlendirebilirsiniz klasoru) :
Artık /mnt klasoru icerisinde boot isimli bir klasor var. Bu klasoru EFI bolumumuze bağlıyoruz :
mount /dev/sda1 /mnt/boot
Artık boot klasorumuz /dev/sda1 ile bağlantılı.
Şimdi swap bolumumuzu aktif hale getirelim :
swapon /dev/sda2
Ardından uzun zamandır beklenen o aşamaya gelelim : Sistemi indirmek!
Bu aşamada normalde reflector kullanmamız veya el ile mirror listi guncellememiz lazım. Yakınımızdaki sunucuları secerek daha hızlı indirme sağlamış oluyoruz.
Bu mirrorlist diğer sistemimize taşınacak yani uzerinde uğraşabilirsiniz. Ben uğraşmamayı tercih ediyorum.
Şimdi sistemin temellerini (aslında her şeyi) kuralım :
pacstrap /mnt ve ardından aralarına boşluk bırakarak yazacağınız her paket sistemin icerisine indirilecektir.
Yeni sisteme gecerken size gereken paketler : base, linux-firmware, linux veya linux-lts ya da her ikisi,
İnternet bağlantısı icin : iw, iwd, dhcpcd, wpa_supplicant, dialog
Metin duzenleme icin : herhangi bir editor, tercihiniz yok ise vim
Bilgi okuyucu (isteğe bağlı) : man-db, man-pages, texinfo
Bootloader : tercih ettiğiniz bir bootloader, tercihiniz yok ise grub, efibootmgr, ntfs-3g ile osprober dualboot yapoyorsanız gerekli ayrıca işlemciye bağlı intel-ucode veya amd-ucode paketlerinden birisi
Bu paketlerden (veya daha başka paketlerden) yukleyeceklerinizi secip boşluk koyarak pacstrap icerisine koyabilirsiniz. Benim komutum :
şeklinde. (ntfs-3G paketindeki g harfini kucuk yazın.)
Bu komutu calıştırdıktan sonra internet bağlantınıza bağlı olarak bir yukleme gercekleşecek :
Ve indirmeniz başladı. Bu indirme ardından sisteminize ayarlamaları yapıp onyukleyiciyi kurduktan sonra yeniden başlatmanız yeterli.
Bunun icin bu linki takip edebilirsiniz.
Sistemi kurduktan sonra isteğe bağlı bir Desktop Manager veya Window Manager kurarak sisteminizi sorunsuz kullanabilirsiniz.
Rehberimi okuduğunuz icin teşekkurler.
Adım Adım Arch Kurma Rehberi
Linux0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Adım Adım Arch Kurma Rehberi
-
06-09-2022, 13:18:49