Windows işletim sisteminin buyuk popularitesine ve cezasız bir **** surumunu kurmak icin nispeten kolay bir yol olmasına rağmen, onemli sayıda kullanıcı tamamen ucretsiz bir urunu tercih ediyor ve Linux dağıtımlarından birini kullanmaya karar veriyor. Ancak onların buyuk ceşitliliği, yeni başlayanlar linuksoidov icin onemli bir engel olabilir.

CentOS ve Ubuntu dağılımlarının karşılaştırılması.
En unlu Linux kurulumlarından biri Ubuntu ve CentOS'tur. Ve elbette, kendi isteklerini karşılamak icin en uygun surumu secmek isteyenler, ev kullanıcısı icin en kolay ve en erişilebilir olanla karşı karşıya kalmaktadır. Bu yazıda, bu iki dağılımı ceşitli gostergeler icin karşılaştıracağız. Bu materyali okuduktan sonra, Ubuntu ve CentOS'un ozelliklerini daha iyi anlayabilecek ve aynı zamanda bilgisayarınıza veya dizustu bilgisayarınıza hangisinin kurulacağını belirleyebileceksiniz.
Kim hedef dağıtıyor​Kısaca, Ubuntu oncelikle sistemi cok fazla ayarlamayan sıradan ev kullanıcıları icin tasarlanmıştır. Onlar icin hızlı bir şekilde ayarlanması, tum programların duzenli olarak guncellenmesi ve tum İnternet uzerinden aranmaları gerekmemesi, dağıtımın cok kolay olması onemlidir. Bilgisayarı multimedya eğlence merkezi olarak kullanıyorlar ve ayrıca Internet'te ceşitli bilgileri araştırıyorlar veya sosyal ağlarda veya anlık mesajlaşma programları aracılığıyla iletişim kuruyorlar.
Aynı zamanda, CentOS coğunlukla buyuk firmalara ve sunucu ekipmanlarına odaklanmış olmasına rağmen, coğu ev cihazında başarıyla kullanılmaktadır. Bu tur kullanıcılar genellikle işletim sisteminden tam olarak ne istediklerini temsil eder ve bunu oncelikle işletmelerde, orneğin kuruluşlarda veya sunucu organizasyonunda kullanırlar.

Her iki urun de ozgur yazılım pazarında onemli ağırlığı olan ciddi kuruluşlar tarafından geliştirilmiştir. Ancak, farklı kullanıcı gruplarına ilk yonelimi goz onune alındığında, kendi ozelliklerine sahiptir. Onlara daha yakından bakalım.
Geliştirici ve oluşturma gecmişi​Her iki meclis de ilk versiyonları 2004 yılında ışık gorduğunden beri pratik olarak akrandır. Ubuntu, populer Debian dağıtımını esas alan ve genellikle eğlence amaclı bilgisayar kullanan sıradan kullanıcılar icin kullanılabilirliği temel alan Canonical ekibi tarafından geliştirilmiştir. Ayrıca, işletim sistemlerinin akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak uzere hemen hemen her cihazda calışabilmesini sağlamaya calışan evrensel bir yazılım ortamının geliştirilmesini de destekliyor. Bir yandan, son kullanıcı icin uygundur, ancak diğer yandan, tum cephelerde aynı anda calışmaz ve bazı durumlarda kullanıcı zarar gorur. Son zamanlarda, dengesiz işler veya anlaşılmaz cozumler hakkında bircok şikayet olmuştur. Konut tuketicileri icin olan urune paralel olarak Canonical, Ubuntu'nun sunucu versiyonunu geliştiriyor ve istatistiklere gore, bugun ağ ekipmanlarında kullanılan en populer dağıtım kiti.
CentOS ile ilgili olarak, bu Linux surumu Red Hat Linux tarafından geliştirilmiştir. Bu, buyuk şirketler ve sunucular icin inanılmaz derecede iyi bilinen ve saygın bir işletim sistemi geliştiricisidir. Ana surum odenir ve guncelleme her şeyden once geldiğinden, CentOS kaynak kodundan derlenir ve ayrıca duzenli guncellemeler alır, ancak orijinal Red Hat Linux'un gerisinde kalmıştır.

Ubuntu'daki en yeni ozelliklerin yalnızca en son surumlerde mevcut olması dikkat cekicidir, bu nedenle en son işlevselliği elde etmek istiyorsanız, işletim sisteminin surumunu surekli olarak guncellemeniz gerekir. Aynı zamanda, CentOS bile oldukca eski bir yapı kullanıyorsa, duzenli guncellemeler almaya devam edersiniz. Destek suresi bile onemli olcude farklılık gosterecektir: Ubuntu icin iki yıl ve CentOS icin 10 yıl.
Bu gostergede, CentOS hala tercih edilmeli, cunku geliştiricisi cok daha yetkili ve bu nedenle işletim sisteminin bu surumu inanılmaz derecede kararlı. Canonical'in birkac cepheden ayrılmasından dolayı, Ubuntu sıklıkla rakiplerinden en sık karşılaşılan ozellikleri elde etse de stabilite sorunları yaşar.
Yazılım ve guncellemeler​Her iki dağıtım da farklı dallardan geldiğinden, farklı uygulama yukleme dosya bicimlerini destekler. Ubuntu'da Debian, deb ile aynıdır, oysa CentOS'ta Red Hat Linux'tan devralınan rpm formatıdır. Genel olarak, aralarındaki fark pratikte yoktur, cunku onlar aynıdır. Tek fark, havuzu guncellediğinizde CentOS'un biraz daha veri yuklemesidir, ayrıca onerilen bir bağımlılık yoktur.
Mevcut yazılımın miktarında daha onemli bir fark. Ubuntu'da hemen hemen her uygulamayı, en yenisini bile bulabileceğiniz gelişmiş bir yazılım merkezi vardır. Evet, programları geliştiricilerin sitesinden manuel olarak indirebilirsiniz, ancak bunların tumu hazır bir kurulum dosyası sunmaz ve bu durumda bağımlılıkların manuel olarak ele alınması gerekir. Ancak, her şeyin tek bir yerde toplandığı mukemmel bir cevrimici katalog olduğunda bunu yapmak daha uygun olur. Ek olarak, sistem ayarlarında herhangi bir depo ekleyebilirsiniz ve icinde bulunan programlar otomatik olarak uygulama merkezinde kullanılabilir. Bu yuzden, Ubuntu'daki yazılımda pratik olarak bir sorun yoktur. Dikkate alınması gereken tek şey, bazı eski yazılımların erişilememesidir.

Centos'ta durum biraz farklıdır ve fark geliştiricinin politikası ile daha fazla ilgilidir. Vurgu istikrarlı bir calışma olduğu icin, en son guncellemeleri bulamayabilirsiniz ve bazı programlar hic mevcut olmayabilir. Ancak eski, kanıtlanmış bir yazılım bulmak cok daha kolaydır.
Bu gostergede herhangi bir dağıtım kitine tercih vermek oldukca zordur. Hepsi, yazılım guncellemeleri hakkında ne duşunduğunuze bağlıdır. En modernleri kullanmak ve duzenli guncellemeler almak istiyorsanız, Ubuntu'da durun. Kararlılık sizin icin daha onemliyse, yeniliği ihmal etmeye hazır olduğunuz icin CentOS'u secebilirsiniz.
Masaustu ve GUI​Bu bileşende, fark, daha da onemlidir, cunku ceşitli grafik mermileri kullanılır. Ubuntu, Unity'nin şirketin Gnome 3 masaustune dayanarak yarattığı kendi geliştirmesini kullanıyor ve aralarında yarı saydam bir arka plan olan ceşitli grafik efektleri kullanılıyor. Bildirim paneli varsayılan olarak ekranın en ustunde bulunur ve en sık kullanılan programların simgeleri sol kenarındadır. Kabuk surekli guncellenmekte ve duzenli olarak ceşitli iyileştirmeler acıklanmaktadır. Windows'tan sonra Linux'a gecerseniz, ilk başta menu organizasyonu oldukca sıra dışı olabilir.

CentOS, eski ve kanıtlanmış Gnome 2'yi kullanıyor. Eski olması, yeni surumlerin pratik olarak ortaya cıkmaması ve gorunumunun cok eski moda olması ilginc. Ancak her şey cok kararlı calışıyor ve yerleşik işlevler gunluk gorevleri yerine getirmek icin oldukca yeterli. Tabii ki, Linux'ta kabuğu değiştirmek icin hicbir sorun yoktur, ancak sistem ilk once Gnome 2 icin tasarlanmışsa, sistem bununla en iyi şekilde calışacaktır.
Kurulum işlemi​Linux'un her surumu kurulum icin farklı yardımcı programlar kullanır. Fakat yine de, dağıtımların esas olarak kime yonelik olduğuna dikkat etmeye değer. Ubuntu oncelikle ev kullanıcıları icin tasarlandığından, kurulumu cok daha basittir, sadece onerilen işlevleri secmeniz gerekir. Rahat bir grafik arayuze sahip olduğu gibi, temel ayarlar, disk bolumlemesi ve kullanıcı profili oluşturma da mevcuttur.
CentOS'un daha karmaşık bir yukleyicisi var, ancak cok daha fazla secenek mevcut. Bu nedenle, doğru kurulum icin, en azından temel bilgilere sahip olmanız ve işletim sisteminden ne beklediğinizi sunmanız gerekir.
Bu bileşende, basitliği nedeniyle tuketici icin Ubuntu tercih edilir. Sadece adım adım ilerleyiniz ve secenekler arasından secim yapmalısınız, oysa CentOS'ta her bir oğenin parametrelerini secmeniz gerekir.
İş istikrarı​Ubuntu birkac surum yayınlar: normal destek suresi ve uzun sureli destek ile LTS. Şirket, ikincisini cok guvenilir ve istikrarlı bir dağıtım olarak ilan etti. Ancak, ozellikle destek forumlarını okursanız, bu cok tartışmalı bir konudur. Varsayılan olarak, her şey oldukca kararlı ve hatasız calışır, ancak olağandışı bir program yuklediğinizde veya standart olmayan bir işlevi etkinleştirdiğinizde, calışmanın kararlılığını onemli olcude etkileyen bircok hata ortaya cıkar. Geliştiricilerin kusurları gidermeye ozellikle istekli olmadıkları dikkat cekicidir. Belki sadece eller ulaşmaz.
CentOS, sırayla, yayınlanmadan once iyice test edilir ve test edilir. Evet, yazılımın eski bir surumu bu dağıtımda yuklu, ancak her şey ozenle uyarlandı, yapılandırıldı ve test edildi.
Bu nedenle, kararlılık sizin icin onemliyse, CentOS'u secin. En son yazılımı istikrarın zararına kullanmak istiyorsanız, Ubuntu'yu secin.
Destek ve topluluk​Herhangi bir işletim sistemi teknik destek gerektirebilir. Ve Linux kullanmaya yeni başladığınızı ve bunun diğer işletim sistemlerinden onemli olcude farklı olduğunu goz onunde bulundurarak, ceşitli sorularınız olması beklenir. Bu amacla ceşitli forumlar ve topluluklar oluşturulmaktadır. Dağıtım ne kadar populerse, o kadar fazla bilgi bulabilirsiniz. Bu durumda, herkesin İngilizce bilmemesi nedeniyle, anadili Rusca olması arzu edilir.
Bu bağlamda, Ubuntu tartışmasız liderdir. Tum talimatların buyuk coğunluğu ve yeni başlayanlar icin neredeyse tum materyaller, ozellikle bu Linux surumu icin tasarlanmıştır. Sorunuz ne olursa olsun, cozulmeden kalmayacağından emin olabilirsiniz. Gelişmiş resmi destek portalına ek olarak, daha deneyimli ve ileri duzeydeki kullanıcıların yeni başlayanlarla deneyimlerini paylaştığı ceşitli sitelerdeki sosyal ağlarda ve forumlarda bircok topluluk vardır.
CentOS oncelikle sunucu ekipmanı ve buyuk kuruluşlar icin tasarlanmıştır, bu nedenle yeni başlayanlar ve konut kullanıcıları icin olan bilgiler rakiplerinden onemli olcude daha duşuktur. Evet, resmi belgeler mevcuttur, ancak oldukca karmaşık bir teknik dilde ve coğu durumda İngilizce olarak yazılmıştır.
İPUCU. Bu nedenle, eğer Linux dunyasında yeniyseniz, elbette Ubuntu'yu kurmak daha iyidir. Zaten biraz tecrubeniz varsa ve yeni, daha karmaşık bir şey denemek istiyorsanız, CentOS'u deneyin.
bulgular​İki populer Linux dağıtımının karşılaştırmasını yaptık: Ubuntu ve CentOS. CentOS ve Ubuntu arasındaki ana farkları kısaca hatırlıyoruz.
UbuntuCentOSOncelikle, bilgisayarı eğlence ve basit işler icin kullanan tum acemiler ve ev kullanıcıları icin tasarlanmıştır.Sunucu donanımında ve buyuk şirketlerde kullanım icin tasarlanmıştır.Canonical tarafından geliştirilen ve bilgisayar icin Ubuntu'ya ek olarak, sunucu ve mobil cihazlar icin surumler geliştirmektedir. Dağıtım Debian'a dayanıyor.Red Hat Linux'un bir şubesidir ve bu geliştirici tarafından desteklenmektedir. Aslında, kurumsal teklifin ucretsiz bir surumudur ve yeni surumler ana sistem guncellendikten hemen sonra yayınlanır.Deb dosya formatını kullanır. Ubuntu Yazılım Merkezinde, yakın zamanda piyasaya surulen neredeyse tum uygulamaları bulabilirsiniz. Gerekirse, ayarlarda havuzları ekleyebilir, boylece kaynak sayısını onemli olcude artırabilirsiniz.Rpm kurulum dosyası formatını kullanır. Yazılım biraz modası gecmiş ve en yeni ve en populer programları bulamayabilirsiniz. Aynı zamanda ek depoları bağlayabilen bir yazılım merkezine sahiptir. Vurgu kararlılığa yerleştirilir.Kendi tasarımının grafik bir kabuğunu kullanır - Gnome 3'un temelinde oluşturulan Birlik. Surekli olarak ceşitli yenilikler acıkladı.Modası gecmiş Gnome 2'nin temelinde calışır. Cok kararlı calışır ve işlevler coğu gorev icin yeterlidir.Kullanıcı dostu grafik arayuzu ile cok basit yukleyici dahil.Yukleyici daha deneyimli kullanıcılara yoneliktir, daha fazla ince ayar gerektirir.Yeni surumlerde gozle gorulur stabilite sorunları var.İnanılmaz derecede kararlı calışıyor, cunku serbest bırakılmadan once daha ayrıntılı bir şekilde test edilmeden once.Rusca da dahil olmak uzere cok buyuk bir kullanıcı topluluğu olan buyuk bir referans veritabanı.Belgelerin coğu yalnızca İngilizce olarak mevcuttur, referans materyallerinin sayısı oldukca sınırlıdır.
Tum artıları ve eksileri dikkatlice tartarak, tum ihtiyaclarınızı karşılayacak dağıtımı secin. Yorumlarda bize hangi Linux surumunu sececeğinizi soyleyin: Ubuntu veya CentOS.