Hackintosh kelimesi Apple Bilgisayarlara atfedilen Macintosh kelimesinden turetilmiştir. Sizlerinde bildiği uzre Apple macOS kırılıp normal bilgisayarlarda calıştırılınca bu ismi almış.
Gelelim asıl meselemiz olan Hackintosh ’a. Bilgisayarlarımızda (PC) Windows, Linux veya BSD işletim sistemlerini rahatlıkla kurup, calıştırabiliyoruz; ama Apple macOS işletim sistemini sadece kendi Macintosh bilgisayarlarında calışabilecek şekilde tasarlamıştı.
Bu durum Apple ’ın; PC ’lerde bulunan Intel işlemci mimarisine gecmesiyle birlikte değişmiştir ve o yıllarda Hackintosh denen olay başlamıştır.
Kısaca ozetlersek; normalde macOS işletim sistemi Apple Macintosh bilgisayarlar dışında calışmaz, ancak Hackintosh dağıtımlar gibi yontemler sayesinde PC ’lere kurulabilir ve calıştırılabilir. Orneğin; kealOS gibi.
Not: Hackintosh genellikle Intel işlemcilerde daha rahat ve sorunsuz calışabilmektedir. Bunun nedeni ise bahsettiğim Apple ’ın Intel mimari kullanmasıdır. Kısmende olsa AMD işlemciler ile calışabilmektedir. Ayrıca Ryzen, Threadripper gibi işlemciler uzerinde calışabilmektedir.