Grafik kabuğu, Linux tabanlı bir bilgisayarı kullanmayı kolaylaştıran bir dizi aractır. Uygulamanın ana bileşenleri arasında genellikle aşağıdakiler bulunur:
Pencere yoneticisi Menu cubuğu Widget'lar. Dosya yoneticisi Tarayıcı. Metin editoru Terminal ve benzeri Linux'un masaustunde birden fazla grafik kabuğu sunması nedeniyle ceşitli programlar. Bu, Linux'u ilginc yapan şeyin bir parcasıdır, ancak ceşitli uygulamalar sizin icin doğru olanı secmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle, Linux masaustunun en iyi grafik mermilerinin listesini hazırladık.


En iyi grafik kabukları Linux'un tepesinde.
GNOME​GNOME şu anda en populer Linux grafik masaustu kabuğudır. Ubuntu ve Fedora gibi Linux tabanlı bazı işletim sistemlerinde varsayılan olarak etkindir. GNOME, geleneksel PC'lerin yanı sıra dokunmatik aygıtlar icin aynı anda uygun bir tasarıma sahiptir. Ekranın ust kısmında, bir mobil cihazda olduğu gibi, tek bir panel var. Kullanıcılar, bir yerleştirme istasyonu veya bir pencere listesi yerine, uygulamaları, acık kaynaklı yazılımı ve sanal masaustlerini goruntuleyen işlemlere genel bir bakış acmak icin pencerelerle etkileşime girerler. GNOME geliştiricileri, hangi uygulamaların yukleneceğine karar verdiğinizde gorunebilecek olan GIMP Toolkit'i (GTK +) kullanır.
GNOME, Linux kullanıcıları arasında belki de en populer kabuktur, ucretsiz ve acık kaynaklıdır, basit ama guclu ve işlevseldir. Proje, Linux kullanıcılarına harika ve heyecan verici ozellikler sunmak icin sıfırdan tasarlanmıştır. Temel gorevlere kolay erişim icin eylemlere genel bir bakış ve kullanıcıların calışmalarına her yerden erişebilmeleri icin guclu bir arama aracı sunar. GNOME 3'un en son kararlı versiyonu aşağıdaki ustun bileşenler ve ozellikler ile birlikte gelir:
Metacity'yi varsayılan pencere yoneticisi olarak kullanır. Varsayılan dosya yoneticisi olarak Nautilus ile birlikte gelir. Uygun bir mesajlaşma sistemi kullanarak masaustu bildirimlerini destekler. Masaustu bildirimlerini değiştirmeyi ve daha fazlasını etkinleştirir / devre dışı bırakır.

KDE Plazma​KDE Plazma, Linux dahil, herhangi bir masaustu işletim sistemi icin mevcut olan en ozelleştirilebilir GUI'dir. Her ekran bileşeni, taşıyabileceğiniz, yeniden boyutlandırabileceğiniz veya silebileceğiniz bir widget. Yeterli ayarlarla, Plazma masaustunu başka bir arabirime benzeyecek şekilde yapılandırabilirsiniz. KDE'nin bircok seceneği var. Bu uygulamalar, Linux'un tum grafik kabukları arasında en guclulerinden biridir. KDE geliştiricileri GTK + yerine Qt kullanır. Linux kullanıcılarına masaustleri uzerinde tam kontrol sağlamak icin tasarlanmış tanınmış, guclu ve ozelleştirilebilir bir masaustu ortamıdır.
KDE masaustu serisindeki en son surum, ceşitli iyileştirmeler ve yeni ozellikler iceren Plasma 5'tir. Geliştirilmiş okunabilirlik ile onceki surumlere kıyasla net ve parlak kullanıcı arayuzleri ile birlikte geliyor. Qt 5 ve cerceveler 5 kullanılarak oluşturulmuş, cok sayıda onemli bileşen ve Plazma 5'teki yeni ozellikler:
Yunus dosya yoneticisi. Kwin pencere yoneticisi. Yakınsak kabuk. Daha sorunsuz performans icin GUI guncellendi. Masaustu bildirim alanındaki iş akışı geliştirmeleri. Yuksek yoğunluklu ekran (yuksek cozunurluk) ve diğer bircok kucuk ozellik icin geliştirilmiş destek.

Deepin Masaustu Ortamı​Deepin Masaustu Ortamı (DDE), Deepin OS'nin yaratıcıları tarafından geliştirilen, Linux icin basit, şık ve uretken bir masaustu ortamıdır. Arch Linux, Ubuntu, Manjaro, vb. Dahil olmak uzere diğer bircok Linux dağıtımında calışır. Mutlak performans icin iyi tasarlanmış ve zarif kullanıcı arayuzleri ile birlikte gelir. Ek olarak, uygulama aynı zamanda ceşitli yapılandırmalarla kullanıcı dostudur. Coğu yapılandırma acılan kenar cubuğu kullanılarak yapılır, ayrıca kullanıcılar uygulamaları Pantheon masaustundeki gibi ekranın altındaki yerleştirme istasyonundan başlatabilirler.


tarcın​Tarcın, Linux'un en yaygın kullanılan surumlerinden biri olan Linux Mint icin grafik bir kabuktur. Bu arayuzun radikal değişiklikler gecirdiği bir zamanda bir GNOME analoğu olarak geliştirildi. Tarcın uzun suredir Windows kullanıcılarının “kendilerini evlerinde hissetmelerini” sağlayacak daha geleneksel bir arayuze sahip. Bircok insan bu kabuğunu kullanım kolaylığı icin sever. Proje, yeni fikirlerin benimsenmesi ile eski arayuzun korunması arasında bir karışımdır. Orneğin, MintInstall, bir mobil uygulama mağazası ile geleneksel bir Linux paket yoneticisi arasındaki karışıma benziyor. Tarcın aslında Tarcın, GNOME kabuk catalı, Tarcın ekran koruyucu, Tarcın masaustu, Tarcın menusu, Tarcın Ayarları Daemon gibi bircok kucuk projenin bir araya gelmesidir. Tarcın masaustu GNOME'un eşdeğeridir - bu, MATE ile birlikte standart Linux Mint masaustu ortamıdır. Tarcın masaustune entegre olan diğer kucuk projeler ve bileşenler şunlardır:
MDM Goruntu Yoneticisi. Nemo dosya yoneticisi. Pencere yoneticisi corek. Tarcın Gorev Yoneticisi. Yaban mersini, Bluetooth ayarları aracı ve daha fazlası.

MATE​Tarcın projesinin GNOME'un sınırlarını genişlettiği bir zamanda, MATE zaten orada olanı kurtarmaya calışıyordu. GNOME 3.0'a yukseltmek istemiyorsanız, MATE, 2.x kullanmaya devam etmenin bir yolunu sunar. MATE geliştiricileri, arka plan kodunu guncellemek icin zaman ve caba harcadılar, ancak genel olarak, coğu hala on yıl once aşık olan grafik kabuğuna benziyor. Yeniler genellikle MATE'i GNOME'daki meslektaşlarına daha hafif ve daha geleneksel bir alternatif olarak gorurler.


Xfce​Maskotu fare olan Xfce, Linux tabanlı bilgisayarlar icin uzun zamandır hızlı bir arayuz olarak varlığını surduruyor. GNOME'a dayanmaz, ancak aynı arac takımını kullanır. Gunumuzde, Xfce, MATE'e mukemmel bir alternatif olarak algılanmaktadır. Geliştiricileri, en son zil ve ıslıktan vazgecse bile, ara yuzun korunmasına ozel onem vermeye devam ediyor. Guncellemelerin yayımlanması arasında genellikle uzun zaman alır. Sonuc olarak, MATE gibi Xfce son yıllarda pek değişmedi. Modern bir acık kaynaklı ortam, Linux ve Mac OS X, * BSD, Solaris ve diğerleri gibi diğer bazı Unix benzeri sistemler icin hafif ve kullanımı kolay bir calışma ortamı arıyorsanız, Xfce'i denemelisiniz. Uygulama, sistem kaynaklarının duşuk kullanımı ile hızlı ve en onemlisi kullanıcı dostudur. Kullanıcılara aşağıdaki bileşen ve işlevlerle birlikte guzel bir kullanıcı arayuzu sunar:
XFWM Windows Yoneticisi. Dosya yoneticisi Girişler, guc yonetimi ve daha fazlası icin Kullanıcı Oturum Yoneticisi. Arka plan resminizi, masaustu simgelerinizi ve daha fazlasını ozelleştirmek icin Masaustu Yoneticisi. Uygulama muduru. Bağlanması kolaydır ve diğer bircok işlevi vardır.

panteon​Panteon, Linux icin basit bir grafik kabuktur. İlk bakışta macOS'a benzeyebilir. Ustte bir panel, altta ise şık ve birleşik bir tasarım sunan uygulamalara sahip bir yerleştirme istasyonu bulunur. Fakat Pantheon'un tasarım dilinin coğu aslında orijinal GNOME koduna dayanıyor. Yenilikci program sayesinde, Pantheon Linux icin yeni uygulamaların merkezi haline geldi. Bu uygulamalar, masaustunun kendisi gibi, geleneksel Linux yaklaşımından ayrılıyor. Panteon cok ozelleştirilebilir veya genişletilebilir değildir. Bu belki de en buyuk avantajı ve aynı zamanda en onemli dezavantajıdır.
Pantheon, Windows ve MacOS X icin Linux'a benzer bir dağıtım olan Elementary OS icin basit ve iyi tasarlanmış bir masaustu ortamıdır. Kullanıcılara temiz ve duzenli bir masaustu sunar. Sadeliği nedeniyle, Pantheon'un diğer populer mermilere kıyasla gorsel olarak gozlemlenebilecek cok fazla işlevi yoktur. Ancak, Windows veya Mac OS X işletim sistemlerinden geciş yapan yeni Linux kullanıcıları icin son derece iyi calışıyor.


muhabbetkuşu​Muhabbet kuşu, Solus projesi cercevesinde oluşturulan nispeten genc bir grafik kabuktur. MATE ve Xfce'den farklı olarak daha modern gorunebilecek olan sıyrılmış bir arayuz sunar. Budgie icin ilham kaynağının coğu Chrome OS ve mobil uygulamalardan geliyor. Bu listedeki diğer mermilerin coğunun aksine, Budgie surekli bir değişim icinde ve buyuk tasarım revizyonları bir guncellemeden diğerine geciyor.


birlik​Birlik, Linux'un en populer surumu olan Ubuntu'nun eski varsayılan arayuzudur. Canonunt, Ubuntu 17.10 ile Birlik geliştirmeyi bıraktı ve bunun yerine GNOME GUI'yi sağladı. Hala bircok Unity hayranı var ve coğu eski bir arayuz kullanıyor. Canonical, projeyi daha uzun sure destekleyebilse de, kod başkalarının kendi takdirine bağlı olarak kabul etmeleri ve kullanmaları icin hala var. Birlik, GNOME icin bir grafiktir. Birlik projesi, Mark Shuttleworth ve unlu Ubuntu Linux dağıtımının yaratıcısı olan Canonical tarafından başlatıldı. Masaustu ve netbook kullanıcılarına tutarlı ve zarif bir bilgisayar deneyimi sunmak amacıyla 2010 yılında yeniden başlatılmıştır. Birlik, tamamen yeni bir masaustu ortamı değil, mevcut GNOME uygulamalarına ve ceşitli teknolojilere entegre edilmiş kutuphanelere bir arayuzdur. Birlik, aşağıdaki one cıkan bileşenlere ve ozelliklere sahiptir:
Compiz pencere yoneticisi. Nautilus bir dosya yoneticisidir. Sistem arac cubuğu. Arama sorgularını ScopeScope'a gonderen bileşen, PC İnternete bağlıysa, hem yerel olarak hem de cevrimici olarak arama yapan guclu bir arama işlevidir. Arac cubuğundaki arama sonuclarını tarayan Onizleme Birliği. Gosterge uygulaması sunar. Guc, ses, gecerli oturum ve daha fazlası gibi sistem ayarları hakkında bilgi sağlayan bir sistem gostergesi. Diğer kucuk ozelliklerle birlikte basit ve zarif bildirim bileşeni.

LXDE​LXDE hızlı, hafif ve enerji acısından verimli bir grafiksel ortamdır. LXDE moduler bir uygulamadır - OpenBox olan varsayılan pencere yoneticisini, oturum yoneticisi, ağ yoneticisi veya ses sunucusu olarak değiştirebilirsiniz.


aydınlatma​Aydınlanma, on yıl once grafik bir PC kabuğu olarak yaratıldı. Linux kullanıcıları arasında yaygın olarak kullanılmamaktadır, ancak erişilebilir ve işlevsel kalmaktadır. Sanatsal stil, genellikle diğer ucretsiz masaustlerinde bulunan cizgi film resimlerinden daha yaygındır. Bugun Aydınlanma mobil cihazlara, diğer taşınabilir cihazlara ve televizyonlara taşındı. Aydınlanma, Tizen'de kullanılan bir pencere yoneticisi ve uygulama yoneticisidir.


şeker​Şeker, okullarda kullanılmak uzere tasarlanmış bir masaustu ortamıdır. Uygulama minimalist anlamda değil, karmaşıklık acısından son derece basittir. Varsayılan kullanıcılar kucuk cocuklar. Şeker, gonulluler tarafından işletilen kar amacı gutmeyen bir kuruluş olan Sugar Labs tarafından geliştirilmiştir. Proje sadece masaustu ortamını değil aynı zamanda basit uygulamaları da sağlıyor. Bu araclar, oğretmenlerin cocukları sınırlı ekonomik kaynaklara sahip alanlarda bile bilgisayarlara adapte etmelerini sağlamak icin tasarlanmıştır.
Bu, Linux icin tum grafiksel uygulamalar değildir. Coğu Linux tabanlı işletim sistemi, varsayılan masaustunu bir başkasıyla değiştirmenize izin verir. Bircoğu farklı bir arayuz sağlayan secenekler sunar. Secenekler orada bitmiyor. Linux'ta, acıklanan masaustu kabukları ve pencere yoneticilerinin yanı sıra, uygulamaların ve iceriğin ekranınızda goruntulenme şeklini değiştirmenin bircok yolu vardır. Zaten başka bir uygulama kullanıyorsanız, makalenin altındaki yorumlardan bahsedin.