Mageia Linux, 2010 yılında Mandriva Linux'un bir catallaması olarak başlatılmış, topluluk temelli bir Linux dağıtımı projesidir. Mandriva'nın finansal sıkıntılarından sonra ortaya cıkmıştır. İsmi Yunan dilinden "mageia" sozunden geliyor. Anlamı ise cekici, guzel demek. Ne kadar guzelmiş, ileride goreceğiz.
Mageia nereden cıktı?Mageia, 2010 yılında Mandriva Linux'un bir catalı olarak, Mandriva SA'nın bir grup eski calışanı ve Mandriva topluluğunun diğer birkac uyesi tarafından oluşturuldu.
2 Eylul 2010 tarihinde, Mandriva'nın yan kuruluşlarından Edge IT, Paris'teki Tribunal de commerce tarafından tasfiye surecine alındı ve 17 Eylul'den itibaren gecerli olmak uzere tum varlıklar tasfiye edildi ve calışanlar serbest bırakıldı. Ertesi gun, 18 Eylul 2010'da, coğunlukla Mandriva Linux dağıtımının geliştirilmesinden ve bakımından sorumlu olan bu eski calışanlardan bazıları ve birkac topluluk uyesi, topluluğun bircok uyesinin desteğiyle Mageia'nın kurulduğunu duyurdu.
Mageia'nın bazı ozellikleriMageia KDE, GNOME, LXQt, MATE, Enlightment, Cinammon ve Xfce ortamları ile sorunsuz calışabiliyor. Buna ek olarak IceWM pencere yoneticisi de geliyor. Openbox kadar tatmin etmese de, idare eder.
MCC:
MCC, ya da Mageia Control Center, guncellemeleri, depoları, suruculeri vs. hayati ayarları yonetmeye yarayan GUI kontrol panelidir. Bence o da tatminedici.
Paket yoneticisi olarak DNF kullanıyor. Bir Arch fanboyuna gore pacmandan biraz yavaş, ama uzmez.
KDE ile ortamı yapmayı başarmışlar. Manjaro kadar ultra optimize değil, ama Debian'da olduğu gibi 2GB RAM kullanmıyor da.
Mageia'nın en son surumu 28 şubatta cıkış yapmış olan Mageia 8'dir. Ben Mayıs'a kadar destek alan 7 kullanıyorum.
Sonuc olarak Mageia guncelleme sıklığı bu şekilde:
Velhasıl, gelelim artı/eksi ksımına:
Artıları:
+Son kullanıcıya hitap ediyor olması.
+ RPM paket kullanması. Boylece uygulama sıkıntısı da cekmezsiniz.
+ Coklu ortam desteği.
+MCC. Evet, bazı son kullanıcı dağıtımlarında olmayan gelişmiş ayarlamalar bunda var.
Eksileri:
- Manjaro kullanıyorsanız ozel GRUB'la hata veriyor ve Kernel panic alıyorsunuz.
-GRUB'u yapamamışlar. Mageia'nın kendi GRUB'ında sistemi kitleme hatası var. Bu yuzden ozellikle dualboot kullanacak olursanız, rEFInd gibi alternatif Boot Manager'lara gecmeli olacaksınız.
-Arada sırada olsa da KDE yarım saniyeliğine takılıyor. Tabii ben Mageia 7 kullandım, 8'de ne var bilemem.
-IceWM'in sacma bazı ozellikleri olması. Gorunuş olarak cakma duruyor bakınca. Ozelleştirme şart.
-Başlangıcta cıkan acılış sesi kulak kanatır. Mint'de bile boyle ses yok yahu -SystemD hatası mevcut. Acılışta keyfine gore iş yapıyor bizim oğlan.
Eksilerin GRUB ve SystemD dışında gorsel olduğunu belirtmek isterim. Tabii donanım ve surum farkı da mevcut.
Ben 6.5/10 puanı verirdim. Kotu de değil, geliştirilebilir.
Bazı ekran goruntuleri:
MCC:
Neofetch:
Masaustu:
Mageia Linux nedir?
Linux0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Linux
- Mageia Linux nedir?