Herhangi bir modern işletim sistemi, farklı kombinasyonlarda birlikte calışan cok karmaşık farklı yazılım modulleri grubudur. Hata icerebilirler veya birbirleriyle veya calışan bir programla cakışabilirler. Sonuc olarak, bir kilitlenme meydana gelir ve Windows iyi bilinen “mavi olum ekranını” gosteren calışmayı durdurur. Bunun neden Windows 10 ’un hafıza kaybını anlamalarına yardımcı olacağı ve diğer surumlerde de calıştığı gorulmektedir. Varsayılan olarak, genellikle oluşturulmazlar, bu yuzden dahil edilmeleri gerekir ve calışma icin faydalı bilgileri net bir şekilde cıkaracak ozel programlar kullanın.

Neden bir Windows dokumu belleğine ihtiyacım var?​Aslında, bu RAM'in bir "anlık goruntusudur", başarısızlığın meydana geldiği zamandaki icerikleri. Bu icerik, dokum adı verilen ayrı bir dosyaya yazılır. Bunu analiz ederek, neyin yanlış gittiğini ve programın hangi bolumunde sorunun oluştuğunu anlayabilirsiniz. Her şey normal olduğunda ve hicbir hata olmadığında, sistem belleğin iceriğine sahip herhangi bir dosya oluşturmaz. Bu nedenle, bu işlev performansı etkilemez. Ancak boyle bir dosyanın nasıl oluşturulacağı "mavi ekran" gorunumune neden olan olumcul bir hata olması gereklidir. Bu, geliştiricilerin bu gibi sorunları cozmelerine yardımcı olan ozel bir aractır. Normal kullanıcılar bunu, hangi programların sistemin cokmesine neden olduğunu bulmak icin de kullanabilir. Ancak bunun icin bilgisayarların ve yazılımların calışması hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerektiğini unutmayın, aksi takdirde tum bu bilgiler tamamen işe yaramaz olacaktır. “Baskıyı acabilirim” seviyesindeki sıradan bir kullanıcı, hicbir şeyi anlamıyor.
Windows hataları icin bellek dokumu oluşturmayı yapılandırma​Goruntulemek ve yapılandırmak, orneğin, Windows bellek dokumu artırmak icin, 7. surumu goz onunde bulundurun - populer olmaya devam ediyor. Diğer versiyonlarda da benzer şekilde yapılır. Bunu yapmak icin, "Bilgisayarım" simgesine sağ tıklayıp "Ozellikler" i secebilirsiniz. Diğer yoldan gidebilirsiniz - "Denetim Masası" na gidin ve "Sistem" i secin. Her durumda, aynı pencere acılacaktır. Sonra, soldaki “Ek sistem ayarları” oğesini secin ve beliren kucuk pencerede “Gelişmiş” sekmesine gidin. Burada “İndirme ve Geri Yukleme” bolumunde “Parametreler” duğmesine tıklayın.


Daha sonra "Sistem Hatası" alanıyla ilgileniyoruz. Burada “Olayı sistem gunluğune yaz” onay kutusunu etkinleştirmeniz ve ardından listeden dokum turunu secmeniz gerekir. Toplamda uc ceşittir:
Kucuk dokumu - hacmi sadece 256 kb, orada sadece en genel bilgiler kaydedilir. Cekirdek bellek dokumu - Bir işlemci cekirdeği icin başarısızlık sırasındaki ceşitli programların durumu buraya kaydedilir. Dosya boyutu - mevcut toplam RAM'in yaklaşık% 33'u. Burada, hatanın nedenini belirlemenizi sağlayan yararlı bilgiler vardır, ancak cok fazla değildir. Dolu bir dokum, tum RAM ’lerin bir kopyasıdır ve dosya boyutu, boyutuna eşit olur. İsterseniz burada bir şey bulabilirsiniz. Boyle bir dokum hazırda bekleme moduna gecerken oluşturulur - RAM iceriğinin tamamı yalnızca sabit surucuye kaydedilir ve bilgisayarı actığınızda, aynı yerden calışmaya devam eder. Yeni surumlerin Windows'larında “Otomatik bellek dokumu” modu vardır - bunu secebilirsiniz ve bu yeterli olacaktır. Gorduğunuz gibi, Windows 7'de bir bellek dokumu ayarlamak kolaydır. Sadece arıza durumunda kaydedilir ve sistemin calışmasını etkilemez.


Dokum dosyası nasıl acılır​Bir cokme meydana geldiğinde ve sorunla ilgili bir raporla yeni bir dosya oluşturulduğunda, bir şekilde acıp icinde ne yazdığını bulmanız gerekir. Dosya dmp uzantısına sahiptir, ancak onu acmak icin kullanılan yerleşik araclar uygunsuzdur ve komut satırından erişilebilir. Bu arada, sistem bu dosyayı kendi klasorune kaydeder. Dmp uzantılı bir bellek dokumu dosyası nasıl acılır? Bunu yapmak icin, Microsoft'tan, orneğin Microsoft Cekirdek Hata Ayıklayıcılar da dahil olmak uzere ceşitli yardımcı programlar vardır. Resmi sitesinden ucretsiz olarak indirebilirsiniz, ancak 32 bit veya 64 bit surumun gerekli olup olmadığını duşunmeniz gerekir. Bu programda, sistem klasorundeki bellek dokumu dosyalarını acabilir ve iceriğini şifre cozme şeklinde izleyebilirsiniz. Tabii ki, bilgiler profesyoneller icin cok spesifik ve tasarlanmıştır.
BlueScreenView - başka bir populer programı var. Cok basit ve kullanımı kolaydır. Ancak cıktı bilgisinin anlaşılması o kadar kolay değildir, ancak bazı teknik bilgilerle oldukca mumkundur. Kırmızı renkte, program mavi ekrana neden olan kodlu sorunlu kısımları, orneğin bazı suruculeri vurgulamaktadır. Bu analiz calışmalarını buyuk olcude kolaylaştırır.
Bellek dokumu dosyası nasıl kaldırılır​Onları silebilir miyim? Evet, daha ileri analizler icin yalnızca tescilli bilgilerdir. Zaten gorulmuşler veya gerekmemişlerse, en basit şekilde - cop kutusuna cıkarılabilirler. Aksi takdirde, ozellikle RAM'in tam bir kopyası cıkarılırsa, yavaş yavaş biriktirir ve sabit surucude cok fazla yer kaplar. Tabii ki, manuel olarak arama ve tum bu dosyaları silmek cok hoş bir iş değil. Bu nedenle, herhangi bir disk temizleme yardımcı programını kullanarak yerleşik Windows bile orada "Sistem dosyalarını sil" ifadesini kullanabilirsiniz. Calıştığında, tum dokumler de silinecek. Sistemin kendisi bu dosyaları kullanmaz ve silinmeleri tamamen guvenlidir.