Daha once kurulu bir Windows ile birlikte başka bir işletim sistemi kullandınız mı? Bu, Windows surumunuzu etkilemeden yeni bir işletim sistemi denemek icin harika bir yoldur. Yerleşik onyukleme yoneticisini kullanarak işletim sistemi surumleri arasında secim yapabilirsiniz. Peki ya artık ikinci bir işletim sistemi istemediğinize karar verirseniz? Başlangıcta karışıklığı onlemek icin ek bir işletim sistemi girişini yoneticiden kaldırmanın kolay bir yolu var mı? Eski onyukleme seceneklerini kaldırmak icin dort yol bakalım.
İkinci Windows'u bir PC'den kaldırma yontemi.
İkinci işletim sistemi onyuklemeden nasıl kaldırılırWindows Onyukleme Yoneticisi, işletim sistemi onyuklendiğinde calışan kucuk bir yazılımdır. Yonetici kodu, bazen “Sistem tarafından Ayrılmış” olarak işaretlenmiş olan aktif sistem bolumunun başlangıcından itibaren yuklenir, boylece cat selfies kullanarak yanlışlıkla uzerine yazmazsınız. Yonetici, Windows yuklemesini başlatmaya yardımcı olur. Dağıtıcı geneldir ve piyasaya surulmesi sırasında işletim sistemi icin herhangi bir gereksinimden haberi yoktur. Yalnızca bir Windows surumu mevcutsa, işletim sistemi yonetici secim ekranını goruntulemeden icine yukleyecektir. Ancak, başka bir işletim sistemi kurduktan sonra, bu işlem değişir ve kullanmak istediğiniz işletim sistemini secmenize izin verir. Windows'un modern surumleri yapılandırma bilgilerini (BCD) kayıt defterine benzer bir veritabanında depolar. Onceden, acılış ekranı ayarlarını kucuk bir boot.ini dosyası (ve Windows NT, ntldr ile onyukleme) ile kontrol ediyordunuz. Bununla birlikte, bu korunmasız metin dosyası saldırılara karşı savunmasızdır, bu nedenle daha guvenli ve evrensel bir cozum olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, BCD, BIOS ve EFI tabanlı işletim sistemine BCDEdit gibi bir onyukleme parametresi duzenleme aracı kullanarak yapılandırma verilerini duzenlemek icin aynı secenekleri sunar.
İkinci Windows ayarlarından nasıl kaldırılır:
Başlat'a tıklayın, MSCONFIG yazın ve Enter'a basın (veya fare ile secin). Sekme tuşuna basın, kaydetmek istediğiniz işletim sistemini secin ve Varsayılan Ayarla'yı tıklatın. Gereksiz bir işletim sistemi secin ve "Sil" i tıklayın. Tamam'a tıklayın. İkinci işletim sistemini henuz başlangıc yoneticisinden kaldırdınız, boylece bilgisayar başlatıldığında artık goruntulenmeyecek. Aslında, bilgisayarın artık 2 Windows surumu yoktur. Bir sonraki adımlar Windows.VHD dosyasını kolayca silmek. Windows.VHD dosyasını sildikten sonra, Windows XP işletim sisteminin tum kalıntıları kaybolacaktır. Windows yuklu ilk diske gitmeniz ve uzerindeki tum dosyaları ve klasorleri el ile silmeniz gerekir. Saklamak istediğiniz mevcut / orijinal işletim sistemi icin ihtiyacınız olan herhangi bir şeyi silmemeye dikkat edin.
Secenekleri gizleBu nedenle, ilk secenek yalnızca kaydı silmez - Windows Gelişmiş menusunu kullanarak alternatif başlatma seceneklerini gizleyebilirsiniz:
Ayarlar panelini acmak icin Windows tuşu + I'ye basın. "Guncelleme ve Guvenlik" / "Geri Yukleme" bolumune gidin ve "Gelişmiş Başlangıc" bolumunde "Şimdi Yeniden Başlat" ı secin (alternatif olarak, "Başlat" menusunde "Yeniden Başlat" ı secerken Shift tuşuna basın). ONEMLİ. Lutfen sisteminizin anında yeniden başlatılacağını unutmayın, bu nedenle bir duğmeye basmadan once tum onemli belgeleri kaydettiğinizden emin olun.
Başka bir işletim sistemi kullan / Varsayılanları değiştir'i secin. Burada Windows Onyukleme Yoneticisi zamanlayıcı ekranını ayarlayabilir ve varsayılan işletim sistemini secebilirsiniz. Varsayılan işletim sistemini secmek diğer yuklemeleri kaldırmaz, ancak sistemin her başlatılışında gorunen Onyukleme Yoneticisini durdurur. Onyukleme Yoneticisi ayarlarını kaldırmak icin BCDEdit kullanın.BCDEdit yerleşik bir indirme yoneticisi duzenleme aracıdır.
ONEMLİ. Yanlış giriş yoneticisi indirmesinin kaldırılması cok rahatsız edici sonuclara yol acar. Enter tuşuna basmadan once her duzenlemeyi iki kez kontrol edin.
Başlat menusunun arama cubuğuna cmd yazın, sonra komut satırına sağ tıklayın ve Yonetici olarak calıştır'ı secin. Yukseltilmiş yonetimsel izinlerle bir komut istemi penceresi acıldığında, BCD ayarlarını yedeklemek icin bcdedit / export c: bcdbackup yazın. Ardından, işletim sisteminizde bulunan onyukleyicilerin listesini almak icin bcdedit / v yazın. Windows Başlangıc Yoneticisi bolumunde, diğer tanımlayıcıların yanı sıra konumu da acıklanmaktadır. Windows bolumu, bu işletim sistemi icin Windows 10 onyukleyicisini, kurtarma bolumunde etkinse kok dizin ve kurtarma dizinini etkinleştirmek icin winload.exe dosyasını nerede bulacağınızı gosteren benzersiz tanımlayıcıyı acıklar. Birden fazla Windows yuklemeniz varsa, burada bootloader hakkında bilgi bulabilirsiniz. OS tipi acıklama ile birlikte goruntulenir. Ek olarak, Legacy OS Loader ayrı bir parantez icinde gosterilecektir.
Silmek istediğiniz onyukleyicinin tanımlayıcısını (uzun alfanumerik dize) kopyalayın. Şimdi bcdedit / delete komutunu yazın. Girişin doğru olduğunu iki kez kontrol edin ve ardından OS surumunu silmek icin Enter tuşuna basın.
Visual BCD Editor'ı KullanmaKomut satırını kullanmak sizin icin değilse, Visual BCD Editor seceneği var. Visual BCD Editor, uygun bir gorsel grafik arabiriminde cok ceşitli BCDEdit komutları uygular. Komut satırında BCDEdit kullanırken aynı işlevi alırsınız, ancak kesin komutu girme konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
Eski bir girişi silmek basit bir iştir. Visual BCD Editor'ı indirip yukleyin, ardından acın. Aracın işletim sisteminizi taraması icin kısa bir sure gerekir. Parametre listesinin solunda Bcdstore / Loaders / [yukleyicinizin parametreleri] goreceksiniz. Kaldırmak istediğiniz onyukleyiciyi secin ve sağ bilgi panelinin altındaki “Sil” e tıklayın. BCDEdit Kullanarak EFI Onyukleme Yoneticisi Parametrelerini SilmeBazı durumlarda, bir dizi eski Linux onyukleyici girişi EFI onyukleme yoneticisinde kalır. Yine, herhangi bir soruna neden olmazlar, ancak zamanla birikir ve sinirlenirler. EFI onyukleme yoneticisi, UEFI uretici yazılımı yonetim paketinin bir parcasıdır. USB veya başka bir medya kaynağından onyukleme yaptıysanız, bunu bulabilirsiniz; genellikle onyukleme işlemi sırasında bir fonksiyon tuşuna basılarak kullanılabilir. Eski EFI girişlerini silmek icin:
Yukseltilmiş bir komut istemi acın, bcdedit / enum firmware yazın ve Enter'a basın Windows onyukleme yoneticisi icin kullanılan komuttan farklı olarak, “enum firmware” komutu, herhangi bir Linux kuruluşu dahil olmak uzere BCD deposunda bulunan tum nesneleri listeler. Bu, artık kullanılmayan Ubuntu ve openSUSE girişlerini gosterecektir. Silmek istediğiniz uretici yazılımı girişinin kimliğini kopyalayın ve aşağıdaki bcdedit / delete komutunu calıştırın. Windows onyukleme yoneticiniz artık istenmeyen girdilerden arındırılmış durumda. Ek olarak, işletim sisteminizdeki alternatif kurulumları yoksaymak icin varsayılan işletim sisteminden onyukleme ozelliğini bırakarak onyukleme işlemini basitleştirdiniz.
İkinci Windows işletim sistemi tamamen nasıl kaldırılırİkinci Windows 7'yi bilgisayarınızdan kaldırmak icin yapmanız gerekenler:
Windows + X ve ardından Sistem oğesini tıklayın. Gelişmiş sistem ayarları uzerine tıklayın. Gelişmiş sekmesinde, Başlangıc ve Geri Yukleme'yi secin ve ardından Ayarlar'ı tıklatın. “Sistem Başlangıcı” bolumunde, varsayılan işletim sistemini tıklamanız ve işletim sisteminizin surumune bağlı olarak Windows 8.1 veya 10'u secmeniz gerekir. Bir sonraki ekranda, "İşletim sistemlerinin listesini goruntuleme zamanı" kutusundaki işareti kaldırın. Bolumde yuklu bir Windows 10, 8.1 ek kopyası varsa, aşağıdaki talimatları uygulamanız yeterlidir:
Windows tuşu + X tuşlarına basın ve ardından "Disk Yonetimi" seceneğini tıklayın. Şimdi Disk Yonetimi'ni genişletin ve bundan sonra Kurtarma bolumunu secin. Sağ tıklayın ve Format seceneğini secin, ardından bir uyarı iletişim kutusu alacaksınız. Şimdi varsayılan dosya sistem formatınızı secin - NTFS. Bicimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra, disk “Disk Yonetimi” bolumunde “Mantıksal disk” olarak goruntulenecektir. Şimdi "Disk Yonetimi" bolumundeki "Mantıksal Disk" uzerine sağ tıklamanız ve "Birimi Sil" i secmeniz gerekir; Uyarı iletişim kutusu gorunduğunde "Evet" seceneğini secin. Kaldırdığınız birim şimdi “Boş Alan” olarak gorunecektir. “Boş Alan” bolumune sağ tıklayın ve “Sil” e tıklayın, ardından beliren “Disk Yonetimi” uyarısında “Evet” e tıklayın.
Şimdi aşağıdaki talimatları izleyin:
Birim şimdi Ayrılmamış olarak gorunecektir. Bir sonraki adımımız bu ayrılmamış boş alanı sistem bolumuyle birleştirmek. “Sistem” ses seviyesine sağ tıklayın ve icerik menusunde “Ses Seviyesini Genişlet” seceneğini secin, uyarı gorunduğunde “Evet” seceneğine tıklayın. Şimdi sihirbaz başlayacak ve ayrılmamış alanı sistem bolumu ile bir araya getirme adımlarında size rehberlik edecektir. Sihirbaz, ayrılmamış alanı bir sistem diskiyle birleştirmek icin basit bir yordam sağlar. Alanı sectikten sonra, "İleri" yi tıklayın, sihirbazın sonunda ayrılan boş alan miktarını goreceksiniz. Gereksiz yere yuklenmiş Windows kopyalarının kaldırılması hakkında konuşursak, dosyaları ve klasorleri Yazılım dağıtım klasorunden silmeyi unutmayın:
Bilgisayarım'a gidin, Windows'u kurduğunuz bolumu acın; Windows klasorune gidin, Softwaredistribution dizinini bulun; İndir alt klasorunu acın ve tum dosyaları ondan silin. İndirme klasoru gecici guncelleme dosyaları icerir ve onları silmek disk alanını boşaltmanıza yardımcı olacaktır.
Onyukleme menusu nasıl yapılandırılırBir bilgisayarda birden fazla Windows surumu calıştırmak size daha fazla secenek sunar, ancak sonunda muhtemelen bir tanesine geri donmek istersiniz. Ve bunu yaptığınızda, yakında bilgisayarınızı başlattığınızda surekli gorunen cift onyukleme menusunden bıkacaksınız. Onyukleme Menusu'nu kolayca devre dışı bırakabilirsiniz, ancak onceki bir Windows surumunu silmek tehlikeli olabilir. Bu talimatlar, Windows 10'a sahip olduğunuzu ve saklamak istediğinizi varsayar. Kucuk değişikliklerle, diğer surumlerle calışacaklar:
Onyukleme menusunu kapatmak icin “Başlat” a sağ tıklayın ve “Sistem” seceneğini secin. Sol bolmede, "Gelişmiş sistem ayarları" seceneğini secin. Gelişmiş sekmesinde gorunen iletişim kutusunda, Başlangıc ve Onarım bolumundeki Ayarlar duğmesini (Ayarlar sekmesindeki ucuncu ve son duğme) tıklayın. Bu, Başlangıc ve Geri Yukleme iletişim kutusunu getirir. Varsayılan işletim sisteminin Windows 10 olduğundan emin olun. Ardından “İşletim sistemi listesini goruntuleme zamanı” kutusundaki işareti kaldırın.
İşte bu! Onerilerimiz, kullanılmayan işletim sisteminizi yalnızca Windows onyukleme menusunden değil, bilgisayarınızdan tamamen kaldırmanız icin de yardımcı olacaktır. Daha once benzer bir sorunla karşılaştıysanız veya bir soruna başka etkili bir cozum bulduysanız, makalemizin icindeki yorumlarda okuyucularımıza bu konuyu bildirin.
Windows'un ikinci kopyasını sabit diskten kaldırma
Windows 100 Mesaj
●48 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Windows 10
- Windows'un ikinci kopyasını sabit diskten kaldırma
-
06-09-2022, 12:52:37