Windows 10 ’da gercekleşen guncellemeler, eski dosyaların depolandığı windows.old klasorunun gereksiz yer kaplamasına sebep oluyor. Windows 10 bilgisayarınızda yer acabilmek icin windows.old klasoru nasıl silinir sizlerle paylaştık.
Windows 10 ’da bulunan windows.old klasoru bircok kullanıcının bilgisayarında buyuk bir alan işgal ediyor. Peki nedir bu windows.old klasoru ve nasıl silinir gelin beraber goz atalım. Windows 10 işletim sistemi surumunuzu guncellediğinizde veya herhangi bir guncelleme işlemi işletim sisteminizde gercekleştiğinde Windows, eski surume ait dosyaları windows.old isimli bir klasorde saklıyor.
Guncelleme işleminde bir şeylerin ters gitmesi durumunda tekrar geriye donuşu mumkun kılabilmek icin guvenlik onlemi olarak kullanılan bu klasor, guncelleme işlemi başarıyla tamamlandığında yeni işletim sistemi surumunde bir sorun yaşanması durumunda geriye donuş imkanı tanıyor.
Bilgisayarınız herhangi bir sorun olmadan calışıyor ise windows.old klasoru buyuk bir yer kaplayan cop olmaktan oteye gidemiyor. Bilgisayarınızda yer acmak istiyorsanız, başvurmanız gereken ilk yol windows.old klasorunu silmek oluyor. Peki windows.old klasoru nasıl silinir?
Windows.old nasıl silinir?
Adım #1: Ayarlar ’ı acın. Adım #2: Ayarlar ’da Sistem ’i secin. Adım #3: Soldaki menuden Depolama ’ya gidin, ekranda bulunan Gecici Dosyalar seceneğine tıklayın. Adım #4: “Gecici Windows yukleme dosyaları” seceneğini secin ve Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın. Adım #1: Ayarlar ’ı acın.
Ekranın sol alt kısmında bulunan arama cubuğuna tıklayın ve “Ayarlar” kelimesini aratın. cıkan sonuclarda Ayarlar ’ı secin.
Adım #2: Ayarlar ’da Sistem ’i secin.
Ayarlar penceresinin sol ust tarafında bulunan Sistem seceneğini secerek adımlara devam edin.
Adım #3: Soldaki menuden Depolama ’ya gidin, ekranda bulunan Gecici Dosyalar seceneğine tıklayın.
Acılan pencerenin sol tarafında bulunan listeden Depolama menusune gecin. Ekranda beliren Depolama alanınızı hangi turden dosyaların kapladığını gosteren grafikte Gecici Dosyalar seceneğini bulun ve secin.
Adım #4: “Gecici Windows yukleme dosyaları” seceneğini secin ve Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın.
Karşınıza gelen Gecici Dosyalar listesinden eski Windows dosyalarının saklandığı windows.old klasoru anlamına gelen “Gecici Windows yukleme dosyaları” seceneğini işaretleyin. Listede bulunan diğer secenekleri de isteğiniz doğrultusunda işaretleyebilir ve Windows 10 işletim sisteminizde daha fazla yer acabilirsiniz. İşaretleme işlemleriniz bittiğinde pencerenin en ust kısmında bulunan Dosyaları Kaldırın butonuna tıklayın ve bekleyin. Bu surecin tamamlanması birkac dakikayı bulabilir.
Windows Disk Temizleme aracı ile Windows.old silme işlemleri:
Adım #1: Dosya Gezgini ’ni acın. Adım #2: Sistemin kurulu olduğu C diskine sağ tıklayın ve Ozellikler ’i secin. Adım #3: Diski Temizle butonuna tıklayın. Adım #4: Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın. Adım #5: Onceki Windows yuklemeleri seceneğini secin ve Tamam butonuna tıklayın. Adım #1: Dosya Gezgini ’ni acın.
Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarınızın sol alt kısmında bulunan Dosya Gezgini ’ne tıklayın.
Adım #2: Sistemin kurulu olduğu C diskine sağ tıklayın ve Ozellikler ’i secin.
Windows 10 işletim sisteminizin kurulu olduğu diske (genellikle C diskidir) sağ tıklayın ve acılan pencerenin en altında bulunan Ozellikler seceneğini secin.
Adım #3: Diski Temizle butonuna tıklayın.
Sisteminizin kurulu olduğu diskin ozelliklerini gosteren pencerenin sağ tarafında bulunan Diski Temizle butonuna tıklayın.
Adım #4: Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın.
Ekranda beliren ve işletim sistemimizde gereksiz yer kaplayan dosyaları temizleme imkanı tanıyan Windows Disk Temizleme aracının sol tarafındaki Sistem dosyalarını temizle butonuna tıklayın.
Adım #5: Onceki Windows yuklemeleri seceneğini secin ve Tamam butonuna tıklayın.
Ekranda bulunan secenekler arasından eski Windows dosyalarının saklandığı windows.old klasoru anlamına gelen Onceki Windows yuklemeleri seceneğini secin. Bu pencerede bulunan listede bilgisayarınızda hangi tur dosyaların ne kadar yer kapladığını goruntuleyebilirsiniz. Dilerseniz listede bulunan ve bilgisayarınızdan kalıcı olarak temizlemek istediğiniz diğer secenekleri de işaretleyebilir ve işletim sisteminizde daha fazla boş alan oluşturmayı sağlayabilirsiniz.
Listedeki işaretlemeleriniz bittiğinde Tamam butonuna tıklayın. Ekranınızda beliren “Bu dosyaları kalıcı olarak silmek istediğinizden emin misiniz? sorusuna Evet yanıtını verin ve bilgisayarınızda gereksiz yer kaplayan windows.old dosyası dahil diğer gereksiz dosyaların silinmesini bekleyin. Bu işlem birkac dakika sure alabilir.
Komut İstemi ile Windows.old silme işlemleri:
Adım #1: Komut İstemi ’ni yonetici olarak calıştırın. Adım #2: Tırnak icerisindeki metni “RD /S /Q %SystemDrive%windows.old” kopyalayın, Komut İstemi ekranına yapıştırın ve Enter tuşuna basın. Adım #1: Komut İstemi ’ni yonetici olarak calıştırın.
Ekranın sol alt kısmında bulunan arama cubuğuna tıklayın ve Komut İstemi ’ni aratın. Cıkan sonuclarda Komut İstemi ’ne sağ tıklayın ve Yonetici olarak calıştır seceneğini secin.
Adım #2: Tırnak icerisindeki metni “RD /S /Q %SystemDrive%windows.old” kopyalayın, Komut İstemi ekranına yapıştırın ve Enter tuşuna basın.
Komut İstemi ekranına tırnak icerisindeki metni “RD /S /Q %SystemDrive%windows.old” yapıştırın ve Enter tuşuna basın. Windows.old klasoru silme işlemi anında başlayacaktır. Komut İstemi bir alt satıra gectiği zaman silme işleminin sona erdiğini anlayabilirsiniz. Windows.old klasoru Windows 10 sisteminizden kalıcı olarak temizlendi.
Windows.old ’dan farklı bir isme (orneğin Windows.old.000) sahip windows.old klasoru işletim sisteminizde bulunabilir. Bunun icin işletim sisteminizin kurulu olduğu diske gidin ve gizli ogeleri gosteri aktif edin. Farklı isme sahip herhangi bir windows.old klasoru burada bulunuyor ise yukarıdaki kod satırının sonundaki windows.old klasor adını buna gore duzenleyebilirsiniz.
Yukarıdaki adımları tamamladığınızda, Windows guncelleştirmeleri esnasında bilgisayarınızda bir sorun oluşması hÂlinde eski versiyona geri donebilmek amacıyla guvenli onlemi olarak kullanılan ancak guncelleştirme başarıyla sonuclandığında Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda buyuk miktarda gereksiz yer kaplayan windows.old klasorunu işletim sisteminizden ve diskinizden kalıcı olarak silmiş olacaksınız.
HÂlihazırda kullanıyor olduğunuz Windows 10 işletim sisteminden memnun iseniz ve bir onceki Windows 10 surumune geri donmek istemiyorsanız windows.old klasorunu bilgisayarınızdan gonul rahatlığıyla kaldırabilirsiniz. Ne var ki Windows 10 işletim sisteminin kendisi; eski Windows 10 surumlerinin saklandığı windows.old klasorunu, guncelleme gercekleştikten 1 ay kadar sonra kendisi de kalıcı olarak temizliyor.
Windows.old Dosyası Silme İşlemi Nasıl Yapılır?
Windows 100 Mesaj
●12 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Windows 10
- Windows.old Dosyası Silme İşlemi Nasıl Yapılır?
-
06-09-2022, 12:51:48