İnternet ’ten bilgisayarınıza indiğiniz bir dosya ve programı calıştırmak her zaman riskli olmuştur. Yazılımları sanal makine temiz sistemlerde test etmek en guvenli yoldur. Sanal makine (Virtual Machines) ayrı bir Windows lisansı gerektirir. Microsoft, Windows Sandbox ile bu sorunu cozmek icin vardır.
Sanal Makineler (VM)
İnternet ’ten olsun veya USB aracılığı ile olsun bilgisayarımızda bilmediğimiz kaynaklardan gelen dosya ve programları calıştırmak zorunda kalabiliyoruz. Dışarıdan gelen dosyaları ana makinemizde calıştırmadan once sanal makinelerde calıştırmak en guvenli bir yoldur. Dosyanın zararsız olduğunu tespit ettikten sonra ana makinenize rahatlıkla kurabilirsiniz.
Yazılım geliştirmede, bir geliştiricinin en cok ihtiyac duyduğu şey temiz bir sistemdir. Yazılım geliştiriciler sanal makinelere her zaman ihtiyac duyarlar. Dosyaları t-test etmek icin temiz sisteme ihtiyac duyarlar.
Her ne durum olursa olsun san al makineye ihtiyacınız olabilir. Bu size temiz bir işletim sistemi sunar. Test ettiğiniz bir dosya kotu amaclı yazılım olduğu ortaya cıkarsa, ana makinenize kurmadan haberdar olursunuz.
VM yazılımlar pahalı olabilir. VirtualBox gibi ucretsiz bir alternatif kullansanız bile, sanallaştırılmış işletim sisteminde calıştırmak icin gecerli bir Windows lisansına gereksiniminiz vardır.
İkincisi, bir VM ’yi uygun performans seviyelerinde calıştırmak, makul derecede guclu donanım ve cok fazla depolama alanı gerektirir. Anlık goruntulerden yararlanırsanız, daha kucuk bir SSD ’yi hızlı bir şekilde doldurabilirsiniz. Buyuk bir HDD kullanıyorsanız, performans yavaş olabilir.
Microsoft, tum bu sorunları bir kerede cozen yeni bir cozum acıkladı.
Windows Sandbox
Microsoft ’un Teknoloji Topluluğu bloğundaki bir yayında, Hari Pulapaka yeni Windows Sandbox ’ı detaylandırıyor. Onceden InPrivate Desktop olarak adlandırılan bu ozellik, makinenize zarar vermekten korkmadan yazılımı calıştırabileceğiniz bir “yalıtılmış, gecici, masaustu ortamı” oluşturuyor.
Standart bir VM gibi, Sandbox ’a yuklediğiniz herhangi bir yazılım yalıtılmış kalır ve ana makineyi etkilemez. Sandbox ’ı kapattığınızda, yuklediğiniz programlar, eklediğiniz dosyalar ve yaptığınız değişiklikler silinir. Bir dahaki sefere Sandbox ’ı calıştırdığınızda, temiz bir sistem haline donuşur. Microsoft, sanal sunucudan sanallaştırıcı kullanarak, ayrı bir cekirdeği calıştırmak icin Sandbox ’ı ana bilgisayardan ayırabilmesi icin donanım tabanlı sanallaştırma kullanıyor.
Bu, riskli bir kaynaktan indirdiğiniz bir dosyayı guvenli bir şekilde indirebileceğiniz ve ana sisteminiz icin risk olmadan Sandbox ’a yukleyebileceğiniz anlamına gelir. Ya da yeni bir Windows kopyasında hızlı bir şekilde test edebilirsiniz.
Etkileyici olarak, gereksinimler oldukca duşuktur:
Windows 10 Pro veya Enterprise, 18301 veya daha yeni bir surum oluşturur (şu anda mevcut değildir, ancak yakında bir Insider Preview derlemesi olarak piyasaya surulecektir) x64 bit BIOS ’ta sanallaştırma yeteneğinin etkin olması En az 4GB RAM (8 GB onerilir) En az 1 GB boş disk alanı (SSD onerilir) En az 2 CPU cekirdeği Sandbox ’ın daha iyi ozelliklerinden biri, sanal bir sabit diski (VHD) indirmeniz veya oluşturmanız gerekmeyeceğidir. Bunun yerine, Windows dinamik olarak makinenizdeki Ana Bilgisayar İşletim Sistemine bağlı olarak temiz bir anlık goruntu işletim sistemi oluşturur. Surecte, sistemde değişmeyen dosyalara bağlanır ve değişiklik yapan yaygın dosyalara başvurur.
Bu inanılmaz derecede hafif bir boyut oluşturur. Sadece 100 MB ’a ihtiyac duyar. Sandbox ’ı kullanmıyorsanız, goruntu kucuk bir 25 MB ’ye sıkıştırılır. Temel olarak işletim sisteminizin bir kopyası olduğu icin ayrı bir lisans anahtarına ihtiyacınız yoktur. Windows 10 Pro veya Windows 10 Enterprise kullanıyorsanız, Sandbox ’ı calıştırmak icin ihtiyacınız olan her şeye sahip olursunuz.
Ana makine ve Sandbox birlikte calışır. Gerektiğinde, makinenizin yavaşlamasını onlemek icin makine Sandbox ’tan belleği geri alır. Sandbox, ana makinenizin batarya duzeylerinin farkındadır ve boylece guc tuketimini optimize eder. Sandbox ’ı dizustu bilgisayarda calıştırmak mumkundur.
Tum bunlar son derece guvenli, hızlı ve ucuz bir sanal sistem sağlar. Geleneksel bir cozumden cok daha az masraflı, hızlı ve guvenli bir VM benzeri bir cozum sunar. Anlık goruntuleri hızlı bir şekilde acabilir, test edebilir ve imha edebilirsiniz.
Bir dezavantajı, bu ozelliğin Windows 10 Pro veya Windows 10 Enterprise ile gelmemesidir. Windows 10 Home ’u kullanıyorsanız, Sandbox ’ı kullanamazsınız.
Sandbox Nasıl Aktif Edilir?
Windows 10 18301 veya daha yeni bir surumunde yer alıyor. Ancak bu surum kullanıma sunulduğunda, basit bir ilişkidir. BIOS ’unuzun sanallaştırma yeteneklerinin etkin olduğundan emin olun. Ardından Windows Ozellikleri iletişim kutusunda Windows Sandbox ’ı acmanız yeterlidir. “Program Ekle Kaldır” iceriğinde yer alan “Windows ozelliklerini ac ve kapat” seceneğini secerek bu alandan “Windows Sandbox“ı etkinleştirmeniz yeterlidir.
Windows Sandbox kurulduktan sonra, başlatma diğer uygulamalarla veya programlarla hemen hemen aynıdır. Sadece Başlat menusunde Windows Sandbox ’ı bulun ve calıştırın. Ardından ihtiyac duyduğunuz gibi test etmek icin dosyaları ve programları Sandbox ’a surukleyip bırakabilirsiniz. İşi bitirdiğinizde programı kapatın ve Sandbox yaptığınız tum değişiklikleri atar.
Windows 10’da Windows Sandbox Nedir?
Windows 100 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Windows 10
- Windows 10’da Windows Sandbox Nedir?
-
06-09-2022, 12:48:14