Bilgisayarımızda gorev yoneticisini actığımız zaman bazen ne işe yaradığını anlamadığımız uygulamalarla karşılaşabiliyoruz. Bunlardan biri de ‘Windows modules installer worker ’ ismindeki bir program. Peki bu program nedir? Ne işe yarar? Nasıl kapatılır? Hepsinin cevabını sizler icin paylaştık.


Bilgisayarlarımızı calıştırdığımız zaman arka planda bizim ruhumuz bile duymadan calışan onlarca hatta yuzlerce hizmet bulunuyor. Bu hizmetlerin hepsinin sistemsel olarak bir gorevi oluyor ancak isimlerinden ne işe yaradıkları anlaşılmayabiliyor. Gorev yoneticisini actığınızda goze carpan ancak ne işe yaradığını bilmediğiniz bu programların coğu aslında Windows tarafından otomatik olarak acılıyor.


Bu programlardan birisi de Windows Modules Installer Worker. Sizler icin gorev yoneticisinde gozuken ve biraz fazla CPU harcayan programın ne olduğunu ve ne işe yaradığını acıklayacağız. Aynı zamanda bu programı nasıl kapatabileceğinizi de gostereceğiz.

Windows Modules Installer Worker nedir?
Windows 10 işletim sistemini kullanan coğu kişi, bu işletim sisteminin guncellemeleri genellikle otomatik olarak yuklediğini ve kurduğunu bilir. Windows Modules Installer Worker ya da TiWorker.exe olarak bilinen program da tam anlamıyla bu işi yapıyor. Yani Windows işletim sistemi, arkaplanda calışan bu uygulama ile herhangi bir guncelleme olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer bir guncelleme varsa da yukleme komutunu bu program veriyor.
Herhangi bir şekilde zararlı olmayan bu program, bazen fazla CPU kullanımına yol acabiliyor. Buna neden olan şey bazen yazılımsal sıkıntılar bazen de bilgisayarın donanımındaki bir problem olabiliyor. Bu da bilgisayarın işlemcisine yuk bindirdiği icin performans duşuşune sebep oluyor.

Windows Modules Installer Worker nasıl kapatılır?
Yontem #1: Otomatik Windows guncellemelerini devre dışı bırakın. Yontem #2: İnternet ayarlarınızı değiştirin. Yontem #3: Windows guncelleştirme sorun gidericisini calıştırın.
Otomatik Windows guncellemelerini devre dışı bırakın
Adım #1: Windows tuşu ve R tuşuna basıp Calıştır penceresini acın, Adım #2: Acılan pencerede kutucuğa services.msc yazın ve Enter tuşuna tıklayın, Adım #3: Listenin alt taraflarında bulunan Windows Update seceneğinin ustune cift tıklayın, Adım #4: Başlangıc turu listesine tıklayın ve Devre Dışı seceneğini secin, Adım #5: Listenin altında bulunan kısımda Durdur seceneğine tıklayın, Adım #6: Uygula ve Tamam seceneklerine tıklayıp işlemi tamamlayın. Windows ’un guncelleme gerekip gerekmediğini anlamak ve yuklenmesi gereken guncellemeleri yukleyebilmesi icin Windows Update servisinin calışması zorunludur. Bu servis, arka planda surekli olarak calışır ve otomatik guncelleme gorevini de ustlenir. Dolayısıyla bu servisi kapatmak hem Windows Modules Installer Worker programını kapatacak, hem de otomatik guncellemeleri devre dışı bırakacaktır. Eğer bu yontem işinize yaramadıysa bir sonraki adıma gecebilirsiniz.

İnternet ayarlarınızı değiştirin:
Wi-Fi ağı kullananlar icin: Adım #1: Başlat > Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi konumuna giriş yapın, Adım #2: Bağlanmış olduğunuz Wi-Fi ağının altında bulunan Gelişmiş Secenekler seceneğine tıklayın, Adım #3: Acılan pencerede “Tarifeli bağlantı olarak ayarla” seceneğini aktif hale getirin ve pencereyi kapatın, Kablolu internet kullananlar icin: Adım #1: Windows ve R tuşlarına birlikte basarak calıştır penceresini acın, Adım #2: Acılan kutucuğa regedit yazın ve kayıt defterine giriş yapın, Adım #3: Acılan pencerede HKEY_LOCAL_MACHINE > SOFTWARE > Microsoft > Windows NT > CurrentVersion > NetworkList > DefaultMediaCost konumuna gidin, Adım #4: DefaultMediaCost klasorunun ustune sağ tıklayın ve İzinler seceneğine tıklayın, Adım #5: Acılan pencerede Ekle seceneğine tıklayın ve kullanıcı adınızı “Secilecek nesne adlarını girin” isimli kutucuğa yazın, Adım #6: Adları Denetle tuşuna tıklayın ve ardından Tamam tuşuna basarak pencereyi kapatın, Adım #7: Yeni eklediğiniz kullanıcının uzerine tıklayın, Tam Denetim yetkisi verin ve Tamam ’a basarak pencereyi kapatın, Adım #8: Kayıt Defteri Duzenleyicisinde bulunan Ethernet seceneğinin uzerine cift tıklayın, değer verisi kutucuğuna 2 yazın ve OK tuşuyla pencereyi kapatın, Adım #9: Bilgisayarınızı yeniden başlatın. İnternet ayarlarını değiştirmek de Windows Modules Installer Worker sorununa cozum getiriyor. Size verdiğimiz adımları yaparsanız cok yuksek ihtimalle bir daha bu programın adını gorev yoneticisinde gormeyeceksiniz. Gorseniz bile fark edebileceğiniz uzere CPU kullanımında bariz bir değişiklik olacaktır. Yani bu ayarlardan sonra Windows Modules Installer Worker programı artık performans duşuşune sebep olmayacaktır.

Windows guncelleştirme sorun gidericisini calıştırın
Adım #1: Başlat menusunu acın ve arama kısmına Ayarlar yazıp Enter ’a basın, Adım #2: Guncelleştirme ve Guvenlik kısmına girin, Adım #3: Sol tarafta bulunan listeden Sorun Gider kısmına girin, Adım #4: Windows ’un onerdiği sorun gidericileri calıştırın. Eğer Windows işletim sistemi guncelleştirme servislerinin duzgun calışmadığını fark ederse Sorun Giderici kısmında hangi kısmın duzgun calışmadığını kullanıcıya gosteriyor. Bu şekilde kullanıcı da hangi sorunla başa cıkması gerektiğini biliyor. Bu sorun gidericiyi calıştırmak Windows Update servisini devre dışı bırakmaz ancak bu servisin CPU ’ya fazla yuk bindirmesine neden olan sorunları yok eder.

Windows Modules Installer Worker neden yuksek işlemci kullanımına sebep oluyor?

Windows Modules Installer Worker
ile ilgili genel sorun, bu servisin cok fazla CPU kullanması. İşlemciye cok fazla yuk bindiren ve performans duşuşune sahip olan bu servisin neden bu tarz bir duruma yol actığı ise merak konusu. Windows Modules Installer Worker, yani TiWorker.exe servisi bazen donanımsal veya yazılımsal sorunlar nedeniyle bu soruna yol acabiliyor ancak genellikle bir sorun olmasa bile yuksek işlemci kullanımına sebep olabiliyor.
Bunun asıl sebebi, servisin arka planda surekli olarak guncelleme arıyor olması. Otomatik guncellemeler genel olarak gec saatlerde yapılıyor ve eğer bu guncelleme zamanlarında bilgisayar kapalı olursa guncellemeler sabah vaktinde yuklenebiliyor. Bu da CPU ’ya hem Windows Update servisinin hem de diğer programların yuk bindirmesine neden oluyor. TiWorker.exe, bu nedenle bazen %80 oranında CPU kullanımına yol acabiliyor.
Bir diğer neden ise Microsoft servisleri ile bulunduğunuz konumun yerel saat farkları. Eğer bulunduğunuz konumda yeterli kaynak yoksa veya Windows Update servisi bu kaynakları bulamıyorsa, yalnızca tek bir kaynak bulmak icin surekli olarak arama yapabilir. Bu arama da Windows Update ’in fazla işlemci kullanmasına neden oluyor.
Windows Modules Installer Worker nedir, nasıl kapatılır sorularına cevap verdiğimiz rehberimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Size verdiğimiz yontemleri kullanarak bu programı kapatabilir veya bu programın CPU kullanım miktarını azaltabilirsiniz. Bunun gibi rehberlerimizin devamı gelecek, kacırmamak icin bizleri takipte kalın.