Windows Gorev Yoneticisi ’ndeki WMI Provider Host işlemi nedir? Windows icin oldukca onemli olan bu işlemi devre dışı bırakmak ne gibi sorunlara yol acar? WMI Provider Host işlemi ile ilgili sorularınızı rehberimizde yanıtlandırdık.

WMI Provider Host, Genellikle arka planda calışan ve Windows'un onemli bir parcası olan bir işlemdir. WMI, Windows Management Instrumentation'ın kısaltmasıdır. Bilgisayarınızdaki diğer uygulamaların sisteminiz hakkında bilgi edinmesini kontrol eden bir işlemdir. Bu işlem normalde işlemciyi cok fazla kullanan ve bilgisayarınızı yoran bir işlem değildir. Ancak WMI ’ın bağlı olduğu işlemlerden bir ya da birkacı hatalı calışıyor ve fazlaca işlem gucu tuketiyorsa bu işlem de fazla CPU kullanabilir.

Bunun gibi durumlarda eğer bu işlemin bilgisayarınızın işlemcisini meşgul etmesini istemiyorsanız, bu işlemi nasıl durdurabileceğinizi anlatan bir rehberle sizlerleyiz. Sizleri daha fazla tutmayalım ve Windows Gorev Yoneticisi ’ndeki WMI Provider Host Nedir? sorusunun cevaplarıyla başbaşa bırakalım.

WMI Provider Host nedir?
“WMI” yani “Windows Management Instrumentation”, “Windows Yonetim Aracları” anlamına gelir. Bu, yazılım ve yonetim komut dosyalarının Windows işletim sisteminizin durumu ve uzerindeki veriler hakkında bilgi istemesi icin standartlaştırılmış bir yol sağlayan bir Windows ozelliğidir. “WMI Provider” istendiğinde bu bilgileri sağlar. Orneğin, yazılım veya komutlar BitLocker surucu şifrelemesinin durumu hakkında bilgi bulabilir , olay gunluğundeki girdileri goruntuleyebilir veya WMI sağlayıcısı iceren yuklu uygulamalardan veri isteyebilir.
Microsoft'un web sitesinde dahil edilen WMI sağlayıcılarının bir listesi vardır. Bu listeye buradan ulaşabilirsiniz. Bu, ozellikle komut dosyaları aracılığıyla bilgi talep edilebildiği ve yonetim konsollarında standart bir şekilde gosterilebildiği icin, PC'leri merkezi olarak yoneten işletmeler icin yararlı bir ozelliktir. Ancak, bir ev bilgisayarında bile, yuklediğiniz bazı yazılımlar WMI arabirimi aracılığıyla sistem hakkında bilgi isteyebilir.
WMI'yı, kendi bilgisayarınızdaki Windows arabiriminde normalde gosterilmeyen ceşitli yararlı bilgiler bulmak icin kendiniz de kullanabilirsiniz. Orneğin, bilgisayarınızın seri numarasını almak , anakartınızın model numarasını bulmak veya sadece bir sabit surucunun SMART sistem durumunu gormek icin kullanabilir ve WMI ’ın nimetlerinden yararlanabilirsiniz.

Peki WMI Neden bu kadar CPU kullanıyor?

WMI Provider Host normalde cok fazla CPU kullanmaz, cunku normalde hicbir şey yapmaz. Bilgisayarınızdaki başka bir yazılım veya komut dosyası WMI aracılığıyla bilgi istediğinde bazen CPU kullanımında artış gorulebilir ve bu normaldir. Yuksek CPU kullanımı, muhtemelen başka bir uygulamanın WMI aracılığıyla veri istediğinin bir işaretidir.
Bununla birlikte, uzun sureli yuksek CPU kullanımı bir şeylerin yanlış gittiğinin bir işaretidir. WMI Provider Host aslında hicbir zaman cok fazla CPU kaynağı kullanmaz. Windows Yonetim Aracları hizmetini yeniden başlatmak, boyle bir senaryoda kalması durumunda işleme yardımcı olabilir. Ayrıca alternatif bir cozum olarak bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz, ancak bilgisayarınızı yeniden başlatmadan hizmeti yeniden başlatmanın bir yolu daha vardır.
WMI Provider Host nasıl yeniden başlatılır?
Adım #1: Başlat menusunu acın. Adım #2: Arama cubuğuna “Services.msc” yazın ve Hizmetler aracını başlatın. Adım #3: Cıkan listede "Windows Yonetim Aracları hizmetini" bulun. Adım #4: Hizmete sağ tıklayın ve "Yeniden Başlat" ı secin. WMI Provider Host işlemini birac basit adımda yeniden başlatabilir ve meydana gelen yuksek CPU kullanımı gibi sorunların ustesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Adım #1: Arama cubuğuna “Services.msc” yazın ve Hizmetler aracını başlatın.

Başlat menusunu acın. Arama cubuğuna “Services.msc” yazın ve Hizmetler aracını başlatın.

Adım #2: Cıkan listede "Windows Yonetim Aracları hizmetini" bulun.

Cıkan listede "Windows Yonetim Aracları hizmetini" bulun. Hizmete sağ tıklayın ve "Yeniden Başlat" ı secin. Surekli olarak yuksek CPU kullanımı gorurseniz, sisteminizdeki başka bir işlemin bu hataya sebep olması muhtemeldir. Bir işlem surekli olarak WMI sağlayıcılarından buyuk miktarda bilgi istiyorsa, bu WMI Provider Host işleminin cok fazla CPU kullanmasına neden olur.

Peki hangi işlem WMI ’da soruna yol acıyor?

Hangi işlemin WMI ile sorunlara neden olduğunu belirlemek ve bu işlemi gerektiğinde sonlandırabilmek icin Olay Goruntuleyicisi ’ni kullanın. Olay Goruntuleyicisi ’ne erişmek icin;
Windows 10 veya 8'de Başlat duğmesini sağ tıklayıp acmak icin “Olay Goruntuleyicisi” ni secebilirsiniz. Windows 7'de Başlat menusunu acın, “Eventvwr.msc” yazın ve başlatmak icin Enter tuşuna basın. Olay Goruntuleyicisi penceresinin sol bolmesinde, Uygulamalar ve Hizmet Gunlukleri Microsoft Windows WMI-Activity Operational bolumune gidin. Listede ilerleyin ve en son “Hata” olaylarını arayın. Her etkinliği tıklatın ve alt bolmedeki “ClientProcessId” oğesinin sağındaki numarayı arayın. Bu, WMI hatasına neden olan işlemin kimlik numarasını gosterir.

Burada birkac hata ile karşılaşabilirsiniz. Hatalara aynı işlem kimlik numarası neden olmuş olabilir veya hatalara neden olan birden fazla farklı işlem kimliği gorebilirsiniz. Her hatayı tıklayın ve ClientProcessId'in ne olduğunu oğrenin. Artık sorunlara neden olabilecek bir işlemin neler olabileceğini oğrendik. Şimdi bu işlemleri sonlandırmak icin ilk olarak, Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basarak veya gorev cubuğuna sağ tıklayıp “Gorev Yoneticisi” ni secerek bir Gorev Yoneticisi penceresi acın.
“Ayrıntılar” sekmesine tıklayın, calışan işlemleri surec kimliğine gore sıralamak icin “PID” sutununa tıklayın ve Olay Goruntuleyicisi gunluklerinde goruntulenen kimlik numarasıyla eşleşen işlemi bulun. Ayrıca, bir program kapatılıp yeniden acıldığında, farklı bir işlem kimlik numarası olacaktır. Bu nedenle, Olay Goruntuleyicisi ’ndeki eski etkinliklerden gelen işlem kimlik numarası size yardımcı olamayacağından, en son etkinlikleri aramanız gerekir.

İlişkili yazılımı bulmak icin internet uzerinde ilgili programın adını arayabilirsiniz. Ayrıca, listedeki işlemi sağ tıklayıp, programın bir parcası olduğu daha buyuk yazılım paketini gosterebilecek olan sisteminizde bu paketin konumunu acmak icin “Dosya Konumunu Ac” seceneğini tıklayabilirsiniz. Eğer hataya neden olan yazılımı kullanıyorsanız guncellemeniz veya kullanmıyorsanız tamamen kaldırmanız gerekebilir.

WMI Provider Host ’u Devre Dışı Bırakabilir miyim?

Bilgisayarınızdaki “Windows Yonetim Aracları hizmetini” devre dışı bırakmak teknik olarak mumkundur. Ancak devre dışı bırakıldığında bu hizmetin resmi acıklamasında belirtildiği gibi, “Bu hizmet durdurulursa, Windows tabanlı yazılımların coğu duzgun calışmaz”. Her ne kadar hatalara ve kimi zaman CPU kullanımına sebebiyet verse de bu işlemi devre dışı bırakmanızı onermiyoruz.
Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda yukarıda bahsettiğimiz işlemleri kullanarak bu hatalardan kolayca kurtulabilirsiniz. Bununla ilgili bir sorununuz varsa, bilgisayarınızda WMI Provider Host ’un cok fazla CPU kullanmasına ve bu işlemi guncellemesine, kaldırmasına veya devre dışı bırakmasına neden olan işlemi yeniden başlatmanız gerekir.
Bilgisayarınızdaki diğer uygulamaların sisteminiz hakkında bilgi edinmesini kontrol eden bir işlem olan WMI Provider Host işlemi, gorduğunuz gibi Windows icin oldukca onemli. WMI Provider Host işlemini tum detaylarıyla incediğimiz ve bu konuda kafanıza takılan sorulara yanıt olabildiğini duşunduğumuz rehberimizle sizlerle birlikteydik. Eğer rehberimizde yanıt bulamadığınız konular var ise yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Bir sonraki rehberimizde buluşuncaya dek esen kalın.