Ses veya video dosyalarını duzenlemek emek harcanması gerekn bir iştir. Profesyonel ses ve video duzenleme programları genellikle karmaşık programlardır. Bir ses dosyasını birleştirmek veya bolmek istitorsanız, sadece ses birleştirme veya bolme işlemini yapan kucuk araclar kullannmak kolay bir kullanım ve hızlı bir cozum olacaktır. Bu makalede bahsedeceğimiz ucretiz acık kaynak bir arac olan Audacity her ikisini de yapabilir. Audacit turkce desteği olduğundan kolayca kullanabileceğiniz bir aractır. Audacity aracının Windows, MacOS ve Linux surumleri mevcuttur.

Ses Dosyalarını Birleştirme
Audacity‘i linkden işletim sistemine uygun olanını indirin ve kurun. Kurma işlemini tamamladıktan sonra birleştirmek istediğiniz ses dosyalarını uygulamaya surukleyip bırakın. Birden fazla dosya ust uste eklenir

Dosyaları birleştirmek icin, bir ses dosyasını cift tıklatın, Ctrl + C klavye kısayolunu kullanın. Hangi ses dosyası ile birleştirecekseniz o ses dosyasının sonuna veya ortadaki herhangi birine tıklayın ve yapıştırmak icin Ctrl + V klavye kısayoluna basın. Bu şekilde istediğiniz kadar ses dosyalarını ard arda ekleyin. İsterseniz microfon işaretine basarak kendi sesinizi de kayıt edip ekleyebilirsiniz. Birleitrdiğiniz ses dosyasının dışındaki diğer ses dosyalarını silin. Birleştirilmiş dosyanızı dışa aktarmak icin menu cubuğundaki “Dosya” altındaki “Dışa Aktar” seceneğini kullanabilirsiniz. Dışa aktar seceneğinden sonra istediğiniz ses dosyası formatını secebilirsiniz. En populer ses dosyası mp3 seceneği lstenin başında yer alır.


Birleştirme yaparken bir dosyayı diğerinin sonuna veya başlangıcına eklemek zorunda değilsiniz. Bir dosyayı diğerinin ortasına ekleyebilirsiniz. Tek yapmanız gereken dosyayı eklemek istediğiniz yere tıklamak.

Audacity, AIFF, AU, FLAC, MP2, MP3, OGG, Vorbis ve WAV ’ı destekliyor. MacOS ’ta M4A (AAC) ve MOV ’u destekler ve ffmpeg kutuphanelerini kurarak Windows 10 ’da M4A desteği ekleyebilirsiniz. Birleştirdiğiniz medya dosyalarının uygulama tarafından desteklendiğinden emin olun.

Dosyalar farklı kayıt ortamlarında yapılmışsa, bunları birleştirmek sesi duzgun yapmaz. Sesi tek olarak veya bolumler halinde değiştirebilirsiniz. Bu size kalmış ancak aynı ortamda veya tek bir ortamda kaydedilmemişse, tum sesin aynı şekilde calmasını bekleyemezsiniz.

Audacity ile sadece birleştirme değil bir ses dosyasının istediğiniz bir kısmını bomenize de imkan sağlar. Bolme işlemini yapıp, istemediğiniz paracaları silip attıktan sonra kalan sesi yukarıda yaptığımız işlem gibi dışa aktararak kayıt edebilirsiniz. Basit arac olmasına rağmen bir cok ozelliği mevcuttur.