Sabit Surucu (Harddisk) Nedir?
Veri depolanması amacı ile kullanılan manyetik kayıt ortamlarıdır. Sabit suruculerin en sık kullanım yeri bilgisayarlardır. Ses, goruntu, yazılımlar, veri tabanları gibi buyuk miktarlardaki bilgiler, gerektiğinde kullanılmak uzere sabit suruculere kayıt edilir. Bu suruculerde veri yazımı; metal, cam veya plastikten yapılmış, yuzeyi demir oksit ya da başka manyetik ozellikteki malzeme ile kaplı diskler uzerine yapılır.
Bu kayıt edilen butun veriler ya da bilgiler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden istenerek silinene kadar sabit kalmaktadırlar. Butun veriler veya bilgiler elektrik kesintileri gibi durumlarda bilgisayar bellek yongalarındaki gibi kaybolmazlar bu nedenle de sabit surucu olarak adlandırılmaktadır.
Bazı harddiskler bilgisayara takılıp cıkartılabilirken, elektrik tasarruf cihazlarını destekleyen harddiskler bilgisayara sabit olarak kalmaktadır. Ayrıca harddiskler kullanımları bakımından dayanıklı ve uzun omurludur. Yani bilgisayarın bilgi depolamak icin kullandığı en temel birimidir.
Bir sabit surucunun saklayabileceği bilgilerin miktarı, MB (Mega Byte), GB (Giga Byte) ve TB (Tera Byte) ile olculur. Gunumuz sabit suruculerin kapasitesi 500 GB - 2TB arasında değişmektedir.
Sabit Surucu (Harddisk) Nasıl Calışır?
Sabit suruculer bir diğer adıyla harddisk suruculeri, donen disklerden oluşan bir cihazdır. Her bir diskin yuzeyi, manyetik alan etkisine sahip manyetik bir bantla kaplanmıştır. Disk plakları manyetik ozelliğe sahip olmayan aluminyum ya da cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Disklerin yuzeyine cok yakın olarak konumlandırılan yazma/okuma kafaları vardır. Manyetik kafanın daha once belirtilen yapısal ozellikleri itibariyle verinin bu plaka uzerindeki organizasyonu kolaylıkla sağlanır.
Bu veri organizasyonu ''iz'' (track) adı verilen halka setleri ile yapılmaktadır. Plaka uzerinde eşit genişlikte ve binlerce iz bulunmaktadır. Ayrıca her halka seti arasında belli buyuklukte boşluklar bulunur. Bu boşluklar sayesinde kafanın yanlış hizalanması ya da manyetik alanlara girişim yaparak hatalara neden olması onlenmiş olur.
Donen diskin merkezine yakın olan bir bit sabit bir noktadan merkeze uzak bir bite gore daha yavaş gecer. Okuma kafası bitleri okurken oluşan hız farkı nedeniyle oluşabilecek hataları ve yavaşlamayı onlemek icin butun bitler aynı hızla okunmak zorundadır. Bunu yapabilmek icin diskin segmentlerine kaydedilen bitlerin arasındaki boşlukların artırılması sağlanmalıdır. Bu sayede veriler sabit bir hızla donen bir diskte sabit bir oranla taranabilir.
Sabit Disk (Harddisk) Nedir?
Donanım ve Bilgisayar0 Mesaj
●7 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Donanım ve Bilgisayar
- Sabit Disk (Harddisk) Nedir?
-
06-09-2022, 07:26:17