guneş yanığına ne yapılır
Sevgili melekler, uzun bir kış doneminin ardından guzel havalara nihayet kavuştuk. Şimdilerde herkesin hayali kumsala uzanmak ve başka hicbirley duşunmeden guneşin ve denizin tadını cıkarmak. Ancak unutmamanız gereken şeylerin başında guneşin altında bilincsizce yatmamanız gerektiği. Cunku size zararsız gibi gelen hafif guneş yanıkları bile sağlık acısından riskli olabilir.


Ne yazık ki guneş yanıkları sigaraya benzer; sadece bir tanesi bile kanser riskinizi arttırabilir. Kızarmış ve acıyan deriniz gecici gorunebilir ama guneşten cok az yanmış olsanız dahi bunun Eğer şimdiye kadar 5 kere guneşten yandıysanız, melanom riskiniz 2 kat daha fazla.
Acık tenli kişilerde UV ışınlarından koruyan melatonin cok fazla bulunmaz bu yuzden kolay yanarlar ve zor bronzlaşırlar. Guneşten yandıkları zaman derinin su toplama riski olduğundan cilt kanserine yakalanma riskleri de fazladır.
Cilt kanseri en kolay onlenebilir kanser turlerinden biridir ve kanser riskini onlemenin en iyi yolu da guneş yanıklarından kacınmaktır. Sabah 10 ile akşam 4 arasında golgede kalmaya dikkat ederek ve guneşe cıkarken mutlaka acık renkli hafif giysiler giyerek ve şapka takarak, guneşten korunabilirsiniz. Guneşe cıkmadan 30 dakika once UVA ve UVB koruyuculu yuksek guneş koruma faktoru (SPF) olan guneş kremi surmelisiniz, yuzdukten ve terledikten sonra ya da her 2 saatte bir tazelemelisiniz. Cilt kanseri riskini azaltmanın yanı sıra, guneş kremi kullanırsanız daha az kırışıklığınız ve daha az guneş lekeniz olur.
Ayda bir burun, yanak, kulak, boyun ve omuz gibi cilt kanserine meyilli bolgelere ozellikle dikkat ederek cildinizi inceleyin ve gozle gorulur renk ve şekil değişiklikleri var mı diye kontrol edin. Yılda bir kez dermatoloğa giderek tam bir cilt analizi yaptırın ve en ufak bir şupheniz dahi varsa gec kalmadan mudahelede bulunun. Cilt kanseri olumcul olabilir ama doğru zamanda onlem alırsanız, yaz guneşinin tadını cıkarabilirsiniz.