Web 4.0 nedir?

[web-4.0] 1990 ’lı yıllarda Tim Berners-Lee tarafından Cern ’deki araştırma sonuclarına erişimin kolaylaştırılması amacıyla geliştirilen World Wide Web gunumuzde insan hayatının vazgecilmez bir parcası haline gelmiştir. Gelişen teknolojiyle birlikte internet sosyal hayata yon veren, kişilerin bilgiye kolayca ulaşmasını ve ozgurce kendini ifade etmesinin sağlayan eğitim, ticaret, iletişim, yonetim olmak uzere hayatın her alanında kullanılmaktadır. Kaydedilen teknolojik gelişmelere bağlı olarak 1995 yılından gunumuze dek sırasıyla Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0 ve Web 4.0 olmak uzere farklı internet donemleri ortaya cıkmıştır. Web 4.0 donemi 2020 yılında başlayacaktır. 2020 yılından sonraki 10 yıl boyunca bu teknoloji ile kişiler interneti kullanmaya devam edecektir.

Web 4.0 Ne Anlama Gelir?
Genişletmek icin tıkla ...


Web 3.0 doneminin ardından 2020 yılında başlaması ongorulen internet cağıdır. Eğitim ve teknolojik gelişmeler adına devrim niteliğindedir. Bu internet teknolojisi sayesinde fiziki disklerin kullanımı bırakılacak ve sanal ağlar uzerinden etkileşime gecen yapay zeka işletim sistemleri devreye girecektir. 1 saniyelik zaman dilimi icerisinde 100 gigabit bağlantı ile bant aralığındaki her veri yapay zeka tarafından işlenecektir.


Web 4.0 sayesinde makineler insan beynine paralel olarak hareket edecek ve doğrudan insan beyniyle etkileşimde olacaktır. Tıpkı bir insan beyni gibi veriyi algılayacak olan yapay zeka sayesinde internet kullanıcısı sevdiği, ilgi alanı dahilindeki veriye kolaylıkla hatasız bir şekilde ulaşabilecektir. Ayrıca insan gibi oğrenme, kendisini bilgi yonunden guncelleme ve geliştirme ozelliklerine de sahip olacaktır. Boyle internet kullanıcısının zaman icerisinde değişen ilgi alanları ve isteklerine gore yapay zeka kendisini yenileyecektir. Web 4.0 ile birlikte gercek yaşam sanal ortama taşınacaktır. Soz konusu internet doneminin ilerleyen zamanlarında ise zenginleştirilmiş gerceklik olarak sınıflandırılan teknolojiden de yararlanılacaktır. Yerel disk kullanımı son bulacak ve kişisel veriler bulut bilişim uygulamasında depolanacaktır.


Web 4.0 ile birlikte bir kutuphanede yer alan bilgi kucuk boyutlu disklere sığacak duzeye indirgenebilecektir.


Gunumuzde Google Docs & Spreadsheets, Glide, Goowy, YouOS, DesktopTwo adındaki uygulamalar Web 4.0 teknolojisinin birer orneğini yansıtmaktadır. Soz konusu uygulamalar zaman ve mekandan bağımsız olarak bilgisayara herhangi bir program yuklenmesini gerektirmeksizin calışır. Not defteri, takvim, hesap makinesi, adres defteri, belge oluşturma gibi işlemlerin yapılmasına imkan sağlamaktadır. Bu uygulamalara ek olarak Amazon Alexa ve Google Asistan gibi kişisel yardımcıların işlev gosterdiği kapsam daha da genişleyerek yardımcılıktan ote yoneticilik seviyesine ulaşacaktır.


İlerleyen donemlerde Web 4.0 ’ın sonucu olarak ortaya cıkacak olan sanal gerceklik teknolojisiyle gunumuzde insanlar tarafından alınmakta olan bilgisayar ile akıllı telefonlar yerini sanal gerceklik cihazlarına bırakacaktır.

Web 1.0 Nedir?
Genişletmek icin tıkla ...


Kullanımına 1995 yılında başlanmış olan internetin ilk aşamasını ifade eden bir donemdir. Web 1.0 World Wide Web ’in yaratıcısı olan Tim Berners-Lee tarafından Cern ’de yurutulen araştırma sonuclarına daha kolay erişilebilmesini hedeflemesi uzerine oluşturulmuş bir yapıdır. İnternetin ilk donemi olarak adlandırılan Web 1.0 2000 yılında sona ermiştir. Bu sure zarfında internet kullanıcıları pasif konumda olup sisteme herhangi bir icerik ekleme yetisine sahip değildir. Kişiler internet sitelerini yalnızca bilgiye ulaşmak amacıyla kullanmıştır. Bilgi edinmenin dışında bilgiye ekleme veya yorum yapmak gibi bir olanakları yoktur. Web 1.0 donemindeki sistematiğe gore internet sitesinin yoneticisi hangi veriyi işlerse kullanıcı da mudahale etmeksizin ondan yararlanmak durumundadır. Kullanıcıların icerik uretme yetkisi yoktur, internet yalnızca sabit iceriklerden oluşmaktadır. Soz konusu Web 1.0 kaydedilen teknolojik gelişmeler sayesinde yerini Web 2.0a bırakmıştır.


Web 2.0 Nedir?
Genişletmek icin tıkla ...


Web 2.0 O ’Reilly ile MediaLive International tarafından geliştirilmiştir. 2000 ve 2010 yılları arasında kullanılmıştır. Web 1.0 ’den sonraki bu yeni donem ile birlikte internet kullanıcısının etkileşim kurmasına, icerik yaratmasına, yorum yapmasına ve paylaşımda bulunmasına olanak tanınmıştır. Soz konusu donemde kişisel gunluklerin tutulduğu blog siteleri artmış, Youtube, Wikipedia, Facebook, Twitter, Myspace, Instagram, Pintrest gibi populer olan web siteleri ortaya cıkmıştır. İnternet kullanıcıları web tabanlı ara yuzu kullanmak suretiyle videolar, gorseller, bilgi iceriği ile fotoğraf benzeri icerikleri paylaşarak sanal koleksiyon oluşturabilmektedir. Web 2.0 sayesinde kullanıcılar internetin bir parcası haline gelmiştir. Kişilere kendini ifade ederek geniş kitlelere duyurma ozgurluğu sağlanmıştır. Bu sayede internet kullanımı geniş kitlelere yayılmıştır.


Web 3.0 Nedir?
Genişletmek icin tıkla ...


Web 3.0 donemi 2010 yılında başlamıştır ve gunumuzde kullanılmakta olan internetin geleceğini temsil etmektedir. Bu internet cağının 2020 yılında sona ereceği ongorulmektedir. Diğer bir adı semantik web veya Bill Gates tarafından da tanımlandığı uzere yapay zekÂlı webdir. Bu yeni sistemde internetin kontrolu kullanıcıda değil yapay zekÂdadır. Yapay zek bir insan gibi interneti yonetir, bilgileri cozumleyerek anlayabilir, yorumda bulunabilir, icerik uretebilir. Yapay zek sayesinde farklı veritabanları etkileşime gecebilir, internet kullanıcısının ilgi alanlarına gore icerik uretebilir. Web 3.0 sayesinde kişiselleştirilmiş olan akıllı robotlar insanlar gibi bilgiyi okuyacak, anlayacak, hafızasına aktaracak ve internet kullanıcısı icin en uygun olanı işlenmiş veri halinde kişiye sunacaktır.