Bir cihaz internete bağlandığında, ağda bir veya daha fazla adres alır. Genellikle, cihazınız hem bir IPv4 adresi hem de bir IPv6 adresi alır. IPv6, daha eski, daha yaygın olarak kullanılan IPv4 protokolunden daha buyuk bir bağlı cihaz ağını etkinleştirmeyi amaclayan daha yeni bir ağ standardıdır. Duzgun yapılandırıldığında, bu iki protokolden en az biri ile bir ağ bağlantısı yapıldığında coğu cihaz iyi calışır. .
Ancak bazen bir aygıt IPv6 adresini değil, yalnızca IPv4 adresini bağlar ve alır. Orneğin, Windows ’ta, ağ bağlantısı ayrıntılarına baktığınızda, cihazınız bir IPv4 ağına bağlantı gosterebilir, ancak IPv6 bağlantısının yanında “İnternet erişimi yok” u gosterebilir.
IPv6 bağlantı sorununuzu gidermek icin aşağıdaki sorun giderme adımlarını deneyin.
1.Cihazınızı yeniden başlatın. Bir cihazı yeniden başlattığınızda, cihazın ağ bağlantılarını da yeniden başlatırsınız. Sorun giderilmesi zor bircok ağ sorunu, bir aygıt kapatılıp yeniden acılarak giderilebilir. Başlatma işlemi sırasında, coğu cihaz onceden bağlanan kablolu veya kablosuz ağlara otomatik olarak yeniden katılacaktır.
2.Cihazınızın işletim sistemini guncelleyin. En son Windows, Android, iOS veya macOS cihazlarını guncelleme hakkında ayrıntılı talimatlara bakın. İşletim sistemi guncellemeleri genellikle olağandışı ağ bağlantısı sorunları icin duzeltmeler icerir.
3.Windows aygıtlarında, ağ aygıtı surucusu guncellemelerini kontrol edin. Bilgisayar ureticileri ve ağ aygıtı ureticileri genellikle Windows ile calışan donanımlar icin ağ aygıtı surucusu guncellemeleri sağlar. Kullanılabilir aygıt surucusu guncellemelerini oğrenmek icin ureticinin destek web sitesine bakın. Bazı durumlarda, birden fazla aygıt surucusu guncelleştirmesi yuklemeniz gerekebilir.
4.Windows 10 cihazlarda, internet bağlantılarının duzeltilmesine yardımcı olmayı amaclayan Windows Sorun Gidericisini calıştırın. Başlat Menusu ’nden Ayarlar> Guncelleme ve guvenlik> Sorun Giderme ’yi secin.


Ardından, İnternet Bağlantıları ’nı ve ardından Sorun gidericiyi calıştır ’ı secin. Ekrandaki yonergeleri izleyin ve Sorun Gidericinin tanımlanan sorunları gidermeye calışmasına izin verin.
5.Windows aygıtlarında, sisteminizdeki ağ bağlantılarının her birini devre dışı bırakın ve etkinleştirin. Bazı durumlarda bu, bir cihaz veya bağlantıda belirli bir sorun olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir.
6.Windows aygıtlarında, IPv6 ayarlarını komut isteminden sıfırlayın. Bunu yapmak icin, Windows sistem arama kutusuna cmd yazın. Goruntulenen Komut İstemi masaustu uygulamasını sağ tıklayın ve Yonetici olarak calıştır ’ı secin.


Netsh winsock reset catalog yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
Ardından netsh int ipv6 reset reset.log yazın ve ardından Enter tuşuna basın.
Bunu yaptıktan sonra sisteminizi yeniden başlatın.
7.İOS veya Android calıştıran mobil cihazlarda, cihazınızdaki ağ ayarlarını sıfırlayın. Bu, Wi-Fi ağlarının ayarlarını siler ve hucresel ağ ayarlarını sistem varsayılanlarına sıfırlar. Bkz. İOS aygıtlarınız icin iPhone ’unuzdaki Ağ Ayarlarını Sıfırlama. Google Pixel cihazları ve diğer Android 9.0 Pie sistemleri icin Ayarlar> Sistem> Sıfırlama secenekleri> Kablosuz, mobil ve Bluetooth ’u sıfırla ’ya gidin. Bu, IPv6 ağ bağlantısının el ile yanlış yapılandırılmasından kaynaklanan sorunları cozmelidir.
8.Herhangi bir cihazda, etkin sanal ozel ağ (VPN) bağlantısını devre dışı bırakın. Android, iOS, Windows 10, Windows 7 veya 8, Windows XP veya macOS cihazlarında VPN bağlantılarını yonetmeyle ilgili ayrıntılı talimatlara bakın.
Bircok VPN programı ve bağlantısı, ağ bağlantınızın guvenliğini sağlamak icin IPv6 bağlantılarını devre dışı bırakır. Bunu, cihazınızın ağ bilgilerinin gosterilmesini yonetmek ve sınırlamak icin yaparlar. Bu nedenle, etkin bir VPN bağlantısı herhangi bir IPv6 ağ bağlantısını otomatik olarak devre dışı bırakabilir. VPN ’nizi devre dışı bıraktıktan sonra, cihazınız internete normal olarak bağlanmalıdır.
Bunun sorunu cozduğunu fark ederseniz, IPv6 desteğiyle alternatif ayarlar sunup sunmadıklarını gormek icin VPN sağlayıcınıza danışabilirsiniz. Bircok VPN hizmeti, gercek aygıt IPv6 verilerini gizlerken IPv6 bağlantısına izin vermek icin yontemler geliştirmiştir. Ancak, tum VPN hizmetleri IPv6 bağlantılarını desteklemez.
9.Windows veya macOS cihazlarında guvenlik duvarını devre dışı bırakın. Yanlış yapılandırılmış bir guvenlik duvarı IPv6 ağ bağlantılarının bir kısmını veya tamamını engelleyebilir. Guvenlik duvarı devre dışı bırakıldığında IPv6 ağ bağlantıları calışırsa, guvenlik duvarı ayarlarınızı gozden gecirin veya guvenlik duvarı varsayılanlarını geri yukleyin.
10.Windows aygıtlarında, IPv6 bağlantısının bazı yonlerini yonetmeye calışan IP Yardımcısı hizmetini devre dışı bırakın. Bunu yapmak icin Windows tuşu + R tuşlarına basın, ardından goruntulenen calışma kutusuna services.msc yazın ve Tamam ’ı secin.


Bu, Windows sistem hizmetlerinin uzun bir listesini acar. Listede ilerleyin ve IP Yardımcısı adlı hizmeti bulun, ardından hizmet adına sağ tıklayın ve Ozellikler ’i secin.


“Başlangıc turu:” nin yanındaki acılır listeden Devre Dışı ’nı secin, ardından Tamam ’ı secin.


Sisteminizi yeniden başlatın, ardından IPv6 bağlantınızın şimdi beklendiği gibi calışıp calışmadığını kontrol edin.
11.Evdeyseniz ve ev ağınıza bağlanmaya calışıyorsanız, yonlendiricinizi ve modeminizi yeniden başlatın. İnternet servis sağlayıcınız veya yonlendiricinizdeki bir sorun, IPv6 adresine bağlantı eksikliğine neden olabilir. İki ağ aygıtınız varsa, once modeminizi yeniden başlatın, ardından bir veya iki dakika bekleyin ve yonlendiricinizi yeniden başlatın. (İnternet servis sağlayıcıları, muşterilere hem modem hem de kablosuz yonlendirici iceren tek bir cihaz sunmaktadır. Sahip olduğunuz şey buysa, cihazı kapatıp, bir dakika bekledikten sonra tekrar acmanız yeterlidir.)
12.Yonlendiricinizin urun yazılımını yukseltin. Yonlendirici ureticileri, aygıtların IPv6 bağlantılarını nasıl ele aldıkları da dahil olmak uzere aygıtların guvenliğini ve performansını artırmak icin duzenli guncellemeler yayınlama eğilimindedir. İyileştirmeler genellikle yonlendirici ile internet servis sağlayıcınız arasındaki bağlantıların yanı sıra yonlendirici ile ağınızdaki yerel aygıtlar arasındaki bağlantılardaki sorunları da giderir. Bazı eski yonlendiriciler, daha sonraki urun yazılımı guncellemelerinde IPv6 bağlantı desteği ekledi veya geliştirdi. Ancak, bazı eski yonlendiriciler IPv6 desteğinden tamamen yoksundur.
13.Yonlendiricinizin IPv6 yapılandırmasını etkinleştirmek icin ev yonlendiricinize yonetici olarak erişin. IPv6 bağlantılarının etkinleştirildiğinden emin olmak icin denetimleri inceleyin. Bu seceneklerden herhangi biri mevcutsa, ayarı Otomatik Algıla veya Otomatik Yapılandır ’a cevirin. Aksi takdirde, hizmetin acık olduğundan emin olun.
Etkinleştirildiğinde, bir IPv6 bağlantısının kurulması icin yonlendiricinizi yeniden başlatmanız gerekebilir. IPv6 bağlantısının etkin ve kullanılabilir olması biraz zaman alabilir, bu nedenle yonlendiricinizi başlattıktan sonra bağlantıyı test etmek icin birkac dakika bekleyin.
14.Ev yonlendiricinize yonetici olarak erişirken IPv6 tunel ayarlarını yapın. Atılması gereken son adım, ev yonlendiricinizin ve ağınızın IPv6 adreslerini nasıl işleyeceğini ayarlamaktır. IPv6 her aygıt icin doğrudan adreslenebilir bir adres almak uzere tasarlandığından, modern, guncel internet servis sağlayıcılarına bağlanan modern, guncel yonlendiriciler icin varsayılan ayarlar iyi calışır.
Sorun yaşarsanız yonlendiricinizdeki diğer IPv6 ayarlarını deneyebilirsiniz. İlk olarak, IPv6 ve IPv4 trafiğinin ve cihazların birlikte calışmasına izin vermek icin yonlendiricinizin ayarında “6to4 tuneli” ni secin. Denemek icin başka bir secenek, paylaşılan IPv6 bağlantılarını devre dışı bırakmaktır. Orneğin, bazı kişiler bir Apple Airport yonlendiricisinde “IPv6 bağlantısını paylaş” seceneğinin devre dışı bırakılmasının yerel cihazlar icin IPv6 bağlantı sorunlarını cozduğunu bildirmektedir.