Teknolojinin gelişmesiyle birlikte laptopların hayatımızın adeta bir parcası olması soz konusudur. Laptopların guc kaynağı olan bataryalarının daha fazla dayanabilmesi ve daha uzun sure guc performansı sunabilmesi de bizler icin onemlidir.

Zamanla laptop pillerinin omru zayıflarken tamamen calışamaz duruma da gelebilmektedir. Pilin farklı şekillerde kullanımının etkisi olmakla birlikte calışma ortamının sıcaklığı, ekran parlaklığı ve calışan uygulamalar gibi tum etkenler pilin performansı ve kullanım omrunu doğrudan etkilemektedir.

Laptop sarjı bu konuda en onemli işlemdir. Bu nedenle ilk onerilen kullanım aşaması ise pili tamamen asla boşaltmamaktır. Pili kısmi boşaltma donguleriyle kullanmak gereklidir. Pil kapasitesinin %20 ’lere indirilmesi oncelikle Li-ion pillere zarar verebilmektedir.

Laptop pilleri normal kullanım ve calıştırma koşullarında yaklaşık 300 ile 500 dongu arasındabir kullanım omrune sahiptir. Pilin kullanım omrunu uzatmak icin ise guc adaptorunu sık sık fişe takıp cıkarmaktan uzak durmanız da onemlidir. Laptop şarjı icin bu adımı unutmamalısınız.

Laptopunuzu uzun sure kullanmadıysanız pili tamamen şarj etmeyin ve asla tamamen de boşaltmayın. Her 2 ayda bir guc kapasitesini %60 olacak şekilde laptop şarjı cok daha sağlıklıdır. Ayrıca laptop sarjı konusunda cihazınızda bir uyum sorunu yaşamamak icin laptopunuzun orijinal adaptorunu kullanmanız gereklidir. Muadil urunler veya orijinal olmayan urunler cihazınıza ciddi zararlar verebilmektedir.

Laptopu mumkunse genellikle batarya ile kullanınız. Guc adaptoru ile calışırken bataryanın %100 dolu olduğu ikazını alınca adaptor bağlantısından cıkarmanız da bataryanın şişmemesi icin onemlidir. Laptop sarjı olurken ya da sarjda değilken laptopunuzdan bataryayı asla cıkarmamalısınız.

Sokme takma işlemi gibi bir işlem yapacaksanız mutlaka laptopunuz kapalıyken ve sarjda değilken bu işlemi yapmanız gereklidir. Akımda yaşanan değişimler ve calışırken devam eden işlemlerin sona ermesi nedeniyle cihazınızda donanımsal sorunların yaşanmasının onune gecmeniz bu şekilde mumkundur.