USB bellek, diğer adıyla flash bellek, verileri depolamak icin kullanılan bir depolama birimidir. Flash bellek bilgisayara takılıp icindeki istenen veriler silinebilir, yerine yeni veriler konabilir. Eğer istenirse flash bellek icindeki veriler yedeklendikten sonra flash diskin icindeki veriler kalıcı olarak silinir. Yani flash bellek formatlanır.
USB bellek nasıl formatlanır?
1) Normal Yoldan Flash Bellek Formatlama:
1.Adım:Flash bellek bilgisayarın USB portuna yani girişine takılır.
2.Adım:Windows logosuna tıklanır, ardından ‘dosya gezgini ’ uzerine tıklanarak cıkan sol pencereden monitor logosu olan ‘bu bilgisayar ’ secilir.
3.Adım: Ardından flash bellek secilerek sağ tıklanır.
4.Adım: Acılan menuden ‘bicimlendir ’ uzerine tıklanır.
5.Adım:Ekranda flash bellek kapasitesinin kac GB olduğu gorulecektir. Onun bir altında ise ‘dosya sistemi ’ isimli bir kutucuk bulunuyor, bu kutuya tıklanır. Acılır pencerede kucuk bir menu ekrana gelecektir. Ekranda sunulan secenekler:
-NTFS: Bir Windows işletim formatı olmakla birlikte bu USB bellek ikinci bir Windows surucusu olarak kullanılıyorsa bu secenek secilmelidir. NFTS, dosya ve sistem hatalarını kolayca giderebilecek bir sisteme sahiptir. Windows işletim sistemiyle uyumlu olan NFTS, Mac sistemlerinde yalnızca veri okuyabiliyor.
-FAT32: Bircok bilgisayar ve oyun konsoluyla calışabilen en uyumlu formattır. Ancak cok eskidir ve USB bellek dahili depolama birimi olarak kullanılacaksa cok da iyi bir yontem değildir. Eski olduğu icin yazma izinleri ve guvenlik katmanları yeterince gelişmiş değil.
-exFAT: FAT32 benzeridir. Hem Windows hem de Mac sistemler tarafından kullanılabilir. Ama yalnızca sadece Windows kullanan bir kullanıcı icin NFTS yeterli olacaktır, tum platformlarda verimli olarak calıştığı soylenemez.
6.Adım:Format secenekleri arasından, kullanıcı kendine uygun olanı duşunerek, nerede kullanacağını planlayarak bir secimde bulunmalıdır. Ornek verilecek olursa yalnızca Windows ’ta yedekleme yapacak bir surucu isteniliyorsa NFTS yeterli olacaktır, oyun konsoluyla kullanmak isteniliyorsa FAT32 secilmelidir.
7.Adım:‘Birim etiketi ’ adlandırıldıktan sonra, ‘Hızlı Bicimlendir ’ yazan kutucuk işaretlenerek ‘Başlat ’ yazısına tıklanır.
Ekranda “UYARI: Bicimlendirme diskteki tum verileri silecek. Diski bicimlendirmek icin TAMAM ’ı ve cıkmak icin İPTAL ’i secin” şeklinde bir uyarı belirecektir. Bu uyarı ‘Tamam ’ butonu ile onaylandıktan sonra USB bicimlendirme işlemi tamamlanmış olacaktır.
2) DOS Ekranı Kullanarak Flash Bellek Formatlama:
İlk yonteme gore daha az tercih edilen bir yontemdir. Cmd komutları ile yapılır
1.Adım: Yukarıda bahsedilen yoldaki 2.adıma kadar gelinerek, USB bellek harf uzantısı oğrenilir (orneğin: ( E: ) gibi) edilmiş ona bakılır.
2.Adım: Daha sonra ‘Windows Tuşu + R kombinasyonu‘ yapılarak ‘calıştır ’ ekranı cağırılır. Gelen ekrana ‘cmd ’ yazılarak ’tamam ’ butonuna tıklanır.
3.Adım: Acılan ekrana ‘format ’ ardından da USB belleğin bulunduğu surucunun harfi yazılır. Yani tam anlamıyla şu şekilde: ‘format e: ’ yazılarakardından ‘enter ’ tuşuna basılarak onaylanır. Yuzde yuz yazana kadar formatlama işlemi devam eder.
Birden fazla yontemi olan USB bellek formatlama işlemi icin en bilindik yontem olan 1.yontem kullanılabilir. Hepsinin sonucu aynı olacaktır.
USB Bellek (Flash Bellek) Nasıl Formatlanır?
Acemi Webmaster0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Webmaster Kütüphanesi
- Webmaster Genel Konular - Sorunlar
- Acemi Webmaster
- USB Bellek (Flash Bellek) Nasıl Formatlanır?
-
06-09-2022, 06:34:43