Hiphoplife Pro. ve Dokuz Sekiz Muzik işbirliğiyle yayınlanan sokak tarzı "Gayri Meşhur" albumunu gectiğimiz aylarda piyasaya suren Cash Flow ile album uzerine bir roportaj gercekleştirdik. Albumun protest yanına, siyasi eleştirilere, sansurlenen taraflarına, Cash Flow'un kokeninin şarkılarına ve kalemine yansıyan etkisine, satır aralarına ve perde arkasına değindiğimiz roportajda Cash Flow'dan yeni albumu icin de bilgi kopardık. Sizlere gercekleştirdiğimiz roportajı sunuyor, iyi okumalar diliyoruz.
"Gayri Meşhur" albumune kadar uzun bir sure sessiz kaldın. Bu sessizlik surecinde neler yaptın?
Uzun zaman oldu album cıkaralı ama muzikten tam olarak kopmadık. Arada şarkılar yapıp dinleyicilere neler yaptığımız hakkında ufak ipucları verdik. Zaten muzik dışında farklı işlerle de ilgilendim. Bir şeyler yaşamadan yazacak bir şey de bulamıyorsunuz. Dinlenme sureci diyebiliriz cunku uzun yıllar hic durmadan uretmenin sonucunda bir bıkkınlık oluyor insanda ama bu arayı iyi değerlendirdiğimi duşunuyorum.
"Gayri Meşhur" elden satılacaktı ancak nasıl oldu da bandrollu olarak piyasaya suruldu, albumun hikayesi nedir?
Albumu yazarken de Argo İzmir’de kaydederken de şuradan cıkacak diye bir plan yapmamıştım. Sadece şarkıları yaparken tutulma kaygısı taşımadan insanlar acaba severler mi duşuncesinden uzak durarak yaptım. Şarkılar şekillenmeye başladığında iceriğin sert olmasından dolayı albumun elden basılabileceğini duşunmuştuk ama boyle olmadı. Sokaklarda cafe cafe dolaşıp CD satamayacağımı da fark ettim. Uzun yıllar boyunca şarkılarımızı dinleyicilerimize ulaştırdığımız Hiphoplife’tan Ulaş Demiroz bu albumu bandrollu ve dijital olarak yayımlayabileceğini soyledi ve anlaşmaya vardık. Bu albumu Turkiye’de cıkartabilecek firma sayısı cok az sonucta. Dokuz Sekiz ve Hiphoplife Pro. işbirliğiyle albumu dinleyicilere ulaştırdık.
Albumde sokak tarzının dışında cok fazla siyasi eleştiri var. Albumun sert ve protest yanına değinir misin?
Rapciler bu donem bir şeyleri eleştirmeyecekse artık hic bir donem "biz eleştiri yapıyoruz, muziğimiz protest" demesinler. Bu fikir bende bir suredir var. Benim gibi apolitik bir insanı boyle şarkılar yapmaya zorlayan bir duzen var. Turkiye'de olan ve dunyadaki Turkler'e ve Muslumanlara yapılan zulumlere sessiz kalamazdım.
Album genelinde bol kufur olduğundan bandrollu basılan versiyonunda sansurlendin. Sen dinleyiciye sansurlu ulaşmayı nasıl karşılıyorsun?
Sansurlenmesi dinleyici ve benim acımdan can sıkıcı bir durum ama gunumuz Turkiye'sinde bu kadar olabiliyor. Hala bazı radyolar rap muzik calmamakta direniyor. Şarkıların genel havasını bozmadığını duşunuyorum ve albumu acık bir dille yazdığım icin insanların anlayamayacağı bir durum olduğunu sanmıyorum. Kufur duymak istemeyen insanlar da var. Duymak isteyenler Youtube linkinden dinleyebiliyor, pek bir problem yok.
Cashflow - Mikrofon Bizness
Dinlemek icin TIKLAYINIZ
Albumun ilk versiyonunda bazı şarkıların altyapıları farklıydı ancak teliften dolayı bandrollu versiyonunda değiştirildiler. Sence bu sebeple şarkıların eski havası ve etkisi azaldı mı?
Genel olarak ben şarkıların hallerinden memnunum aslında. Mesela Mikrofon Bizness'ın altyapısı Dr.Dre'ye ait. Croked I'ın bir şarkısının beatinin uzerine okumuştuk. Aynı etkiyi bırakmasını istemedik, zaten bu da cok kolay değil.
Altyapıları değişen calışmaların eski versiyonlarını internetten yayınlamayı duşunuyor musun?
Evet, hepsini kendi Youtube hesabımdan ileriki donemlerde yayınlamayı duşunuyorum. Belki video formatında bile olabilir. Bunu zaman gosterecek.
Albumde doğu kulturuyle ilgili cok fazla benzetme var. Doğu kulturuyle kesişen kavramların albumunu şekillendirme surecini ve albume kattığı tadı anlatır mısın?
Aslen Urfa Siverekliyim. Babam Turkmen bir ailenin mensubu, oradan buraya gelmiş. Bornovalı olduğum icin doğu kulturuyle yetişmediğimi soyleyebilirim ama doğu ezgileri hep hoşuma gitmiştir. Siverek'i hemşerilerime bir selam niteliğinde kullandım aslında.
“Eski Koye Yenisin”de Fransa hukumetini eleştiriyorsun ve Sarkozy'e "dinsiz, kitapsız" diyorsun. Ofkelendiğin konuya biraz değinir misin?
Yıllardır bir "Ermeni Soykırımı" diye bir şey tutturmuşlar gidiyor. Soykırım olmuşsa karşılıklı olmuştur. Eski defterleri bu kadar acıp kurcalamak yerine şu anda Dunya'daki olaylarla ilgilensinler. Her gun binlerce Musluman oluyor. Teroristler her yerde istediği eylemi gercekleştirebiliyor. Bunlarla uğraşacakları yerde bunları gizli gizli destekliyorlar. Sarkozy'e soylediğimin cok daha fazlasını diğer dunya liderlerine de soyleyebilirim. Ona ayrı gıcık olduğum icin onun adını kullandım sadece.
Yine aynı şarkıda Jay Z'yi iğneleyerek İstanbul'a davet ediyorsun. Hiphop muziğin dunya genelindeki konumuna da değinerek Turkiye'de gormek istediğin isim var mı?
Jay Z'nin Diyarbakır'da parkta patlatılan masum insanların olumuyle sonuclanan olaydan korkarak İstanbul konserini iptal ettiğini biliyorum. Bu kadar guclu olduğunu bildiğimiz birinin kilometrelerce uzakta patlayan bir bombadan korkması ilgimi cekti ve ona değindim.
Amerika'daki rapcilerin ulkemizde konser vermeleri Turkiye'deki rap muzik severler icin de onemli. Ben de onlardan biriyim. En cok Tech N9ne ve Krizkalliko'yu sahnede canlı dinlemek isterdim.
Cash Flow feat. Pi - İzmir Cetesi
Dinlemek icin TIKLAYINIZ
İzmir Cetesi'ne sert bir klip cektiniz. Şarkıya da değinerek klipten ve kamera arkasından bahseder misin?
TV'de insanlar icin uygun olmayan o kadar cok şey var ki, bence hic bir sakıncası yok bu klibin. “Mikrofon Bizness”a konseptine uygun bir klip cektik en son. Kamera arkasında cok eğlenceli bir ortam oluşuyor. 3. klibi “Badman” ya da “Ademoğlu”na cekeceğiz, onun da yakın zamanda cekim aşamasına gecilecek.
Albumde Killa Hakan, Gekko Gezzy, Kabus Kerim ve yurtdışından da Bone Thugz N Harmony'e gonderilen selamlara değinir misin?
Adettendir diyebilirim. Rapciler birbirlerinin isimlerini şarkılarında saygı cercevesinde gecirirler. Daha onceden de yapıyordum. İslamic Force, Cartel, Nefret, Fuat, Kara Ofke, ***** Baba'nın yerleri bende ayrı. Eskiden rap daha guzeldi diyebilirim.
"Ademoğlu Ses Ver"de insanların olaylara karşı tepkisiz kalmasını eleştiriyorsun. Yeni nesil genclik sence tepkisiz mi yetişiyor?
İnsanların tepkilerinden cok değer yargıları cok değişti. Toplum olarak da psikolojimiz bozuk bir toplum olduk diyebilirim. “Ademoğlu”nda insanoğlunu eleştirdim aslında. Yeni nesil tepkisiz yetişiyor diyemem. Gezi olaylarında ne kadar yaratıcı şeyler yaptıklarını gordum ama yaşadığım şehirdeki protestolarda genclerin coğunun orayı Tomorrowland ile karıştırdığını da soylemeden edemeyeceğim. Daha bilincli olmak lazım.
Coffee Shop şarkısında esrara ozendirdiğini duşunuyor musun? Bu bandrollu bir album, tepki cekerim diye duşundun mu?
Ben o şarkıyı Hollanda'da kaldığım donem yazmıştım. Orada cıkaracaktık ama Turkiye'de cıkarmak nasip oldu. Ben esrarı bonzai gibi kokain, eroin, extacy gibi pisliklerden ayırdığım icin hic oyle bir duşunceye sahip olmadım cunku overek anlatmıyorum ve uyuşturucuyu kotulediğim bircok şarkı var. Alkolden yuvası yıkılan insanlar var ve yine trafik kazalarında milyonlarca insan oldu bugune kadar. Esrardan olen hic gormedim. Dunyada bircok yerde bazı hastalıklara ilac olarak kullandırılıyor. Zaten bu albumdeki şarkıları yazarken insanlar ne der diye hicbir duşuncem olmadı. Sadece aklıma gelenleri yazdım.
"Sucum Neydi Benim" tarzının dışında bir calışma. Gelen tepkiler ne yonde?
Albumun produktoru olan Moralpartre tarzımın dışında bir şarkı da yapmalısın dedi. Bu benim daha once de yaptığım bir şeydi. Bundan sonra da farklı tarzlarda arkadaşlarla muzik yapacağım. Rock ve Blues muzik yapan sanatcı arkadaşlarımla yeni şarkılar yapabilirim.
Cash Flow - Mikrofon Bizness
Dinlemek icin TIKLAYINIZ
Album satışları beklentilerin biraz altında kaldı. Sence neden boyle oldu, senin bu konudaki duşuncelerin nedir?
İnsanlar şarkıları Youtube'dan dinlemeyi tercih ettiler diye duşunuyorum. Album satışları eskiye gore cok duştuğu ortada. Bence Youtube'dan dinlemeleri album almalarına engel değil. İnsanlar bedava muziğe alıştılar. Bu sanatcılar acısından olumsuz bir durum.
Yakın zamanda yer alacağın organizasyonlar var mı?
Yakın zamanda bir konser yok. Artık daha secici olmaya calışıyorum. Genel dinleyicilerin karşısına kaliteli konserlerde cıkacağım, goruşuruz diyeyim.
Yeni album calışmalarına da başladın. Bilgi verebilir misin?
Yeni arkadaşlar olacak. Daha onceki albumde calıştığım arkadaşlarla da calışmalar yapacağım. Konsept olarak bu albumden daha farklı ve zengin olacağını soyleyebilirim. Bazı konserlerde sahnedeyken arkamda DJ değil canlı calan cok cılgın arkadaşlar olacak. Bu beni yeterince heyecanlandırmaya yetiyor diyebilirim.
Eklemek istediğin bir şey var mı?
Hiphoplife ailesi olarak yayın hayatınızda başarılar dilerim. Tum dinleyicilere takipte kalmasını soylemek istiyorum. Yeni klip ve şarkılarla goruşmek uzere.
hiphoplife