Turkiye fintech acısından ne durumda?Turkiye ’deki ekosistemi yakından takip eden Fintech İstanbul ’un Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile hazırladığı “Turkiye Fintech Ekosistemi” raporu ile pazar hakkında onemli bilgileri goz onune serdi. Rapora gore Turkiye ’de 2012 yılında 4,6 milyon dolar olan FinTech yatırımlarının miktarı, 2016 yılına gelindiğinde bir onceki yıla kıyasla %175 artış gosterdi ve 29 milyon dolara ulaştı.
2018 yılındaki veriler ise daha da parlak. Deloitte ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) iş birliğiyle hazırlanan rapor, Turkiye ’de bu alanda 200 ’un uzerinde şirketin bulunduğunu ve yaklaşık 15 milyar dolar buyukluğe sahip olduklarını gosteriyor. Rapora gore Turkiye ’de fintech ’in yıllık buyume oranı ise ortalama yuzde 14 olarak belirtilmiş.
Fintek denilince akla gelen en onemli konulardan birisi de kripto para. Ozellikle Bitcoin fiyatları hızlı arttıkca ulkemizde de kripto para konusunda bir merak oluştuğunu goruyoruz. Elbette kripto para borsası, kripto alım satım uygulaması gibi ceşitli mobil uygulamalar ve kripto para analiz web siteleri ve videoları da bolca izleniyor. Bu konuda Turkiye ’nin diğer ulkelerden daha hareketli olduğunu bile soylemek mumkun.
Fintech dunyasındaki en yeni trendler nedir?
KPMG ’nin 2019 fintech trendlerini tahmin ettiği calışmasına gore, aşağıdaki konular one cıkacak.
Odeme gibi fintech dunyasındaki olgun ve blok zinciri (blockchain) gibi yukselişteki alanlarda konsolidasyonlar goreceğiz. Girişimler olcekli buyuyerek uluslararası kapıları zorlayacaklar. Yatırımcıların son aşama fintech ’lere ilgisi artarken, risksiz gozuken şirketler buyuk yatırımlar alarak daha da buyuyecek. Avrupa ’da başlayan acık bankacılık dalgası diğer bolgeleri de etkileyecek ve teknoloji devleri ve startup ’lar da finans alanında ağırlık gostermeye başlayacak ve bu ekosistem ve dolayısıyla pazar buyuyecek. Bunun dışında dijital bankacılık hizmetlerinin kapsamı genişlerken, tuketici ve kurumlar icin buradaki kullanım kolaylaşacak ve fırsatlar artacak. Bitcoin ’in arkasındaki teknoloji olarak tanınan blok zinciri (blockchain) ise farklı uygulama alanlarında kullanıldıkca, ilgi ve yatırım da artacak. PayTR de odeme alanındaki cozumleriyle, bir fintek şirketidir. 2009 yılından bu yana hizmet veren, tamamı yerli sermaye ile kurulan PayTR Odeme Hizmetleri A.Ş., 26 Nisan 2016 itibari ile 6493 sayılı Odeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Odeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında lisanslı bir odeme kuruluşu olmuştur. PayTR ’nin sunduğu fintek cozumleri arasında Sanal Pos, Pazaryeri Cozumu gelmektedir.
Fintech Turkiye ve Dunyada ne durumda
Sanal Ödeme Sistemleri0 Mesaj
●8 Görüntüleme
- ReadBull.net
- E-Ticaret ve Dijital Alışveriş
- E-Ticaret Forumu
- Sanal Ödeme Sistemleri
- Fintech Turkiye ve Dunyada ne durumda
-
06-09-2022, 04:48:26