3D Secure yontemi (3DS) olarak bilinen cevrimici odeme sistemi guvenlik protokolu, ilk kez 2001 yılında geliştirilmiştir ve kartın fiziksel olarak mevcut olmadığı internet alışverişlerinde guvenliğini sağlamaya yoneliktir. Bunu da kart sahiplerinin cep telefonuna gonderilen şifre ile işlemin riskini azaltarak basitce kimlik doğrulaması gercekleştirerek yapar. Aradan gecen yıllarda, cevrimici alışveriş ihtiyaclarının hızlanması ve muşterilerin işlemlerini daha hızlı yapmak istemesi, bu protokolun yeni surumu 3D Secure 2.0 ’ın ortaya cıkmasını sağladı.

2001 yılında Visa tarafından “Verified by Visa”, sonrasında Mastercard tarafından ise “Mastercard SecureCode” isimleriyle benimsenen 3D Secure guvenli odeme protokolu, muşterilerin cevrimici odemelerini doğrulamaları icin statik bir parola belirlemelerini ve unutmamalarını gerektiriyordu. Ancak muşterilerden parolalarını hatırlamalarını istemek, beklenmedik şekilde alışveriş sepeti terk oranlarında artışa sebep oldu. Teknolojinin hayatlarımızdaki rolunu artırmasıyla, e-ticaret alışkanlıkları da değişti ve e-tuccarların guvenliği sağlarken, sanal alışveriş deneyimini de iyileştirecek bir guvenlik protokolune duydukları ihtiyac goz ardı edilemez bir hal aldı. 3D Secure guvenli odeme protokolunun ikinci surumu 3D Secure 2.0, tam olarak bu ana fikirle 2018 sonunda kullanıma sunuldu.

3D Secure 2.0: Daha İyi Muşteri Deneyimi​3DS 2.0, guvenli odeme protokolunu e-ticaret sitelerinin yanı sıra aralarında giyilebilir cihazlar, uygulama ici satın almalar ve dijital cuzdanların da bulunduğu mobil ticarete de taşıyor. Boylece muşteriler guvenli odeme ile alışveriş yapmak icin diğer cihazlarını da kullanma ozgurluğunu yakalıyor. İlk surumuyle karşılaştırıldığında, 3DS 2.0 daha az bekleme suresi, odemenin tamamlanması icin tamamlanması gereken daha az adım ve genel anlamda daha az risk getiriyor.

3D Secure 2.0, makine oğrenimi algoritmaları sayesinde onculunden daha iyi risk değerlendirmelerinde bulunabiliyor. Bu algoritmalar, sanal ortam icinde odemenin tarafları (satıcı, alıcı, kart şirketi ve odeme operatoru) arasında daha once gorulmemiş bir veri paylaşımı trafiğini mumkun kılıyor. Yeni protokol, daha fazla veri kaynağına bağlı olması ve bunları işleme kabiliyetinin bulunması sayesinde, tuketicilerin cevrimici odeme alışkanlıklarını 10 kata kadar daha iyi değerlendirebiliyor. Orneğin, cevrimici olarak surekli satın aldığınız bir urunun ya da alışveriş yaptığınız bir satıcının, bankalar tarafından duşuk riskli olarak gorulmesi artık mumkun. Bu da dolayısıyla daha hızlı, kolay ve guvenli bir odeme ortamı yaratıyor.

3D Secure 2.0: Terk Edilen Sepetleri Geri Kazanıyor3DS 2.0, alışverişlerin tamamlanma surelerini yuzde 85 ’e kadar kısaltırken, sepet terk oranını ise yuzde 70 oranında duşurmuş durumda. Sepetlerin daha az terk edilmesi, e-ticaret inisiyatifleri icin kacan daha az satış anlamına geliyor. Odeme maliyetlerini duşururken, doğrulama oranlarını artıran guvenlik protokolu, sahtecilik onleme sistemleri tarafından verilen hatalı şupheli işlem uyarılarını da duşurerek, kotu muşteri deneyiminin satışlara olumsuz etkisini gorece azaltıyor.