Guvenli Veri Nedir?​Veri, dijital pazarlama ve dijital reklamcılığın temelini oluşturur. Planlamadan muşteri aktivasyonuna, analizden ilişkilendirmeye kadar etkili pazarlama ve değerlendirme icin esastır. Dijital donuşumun hızla artması ile veri guvenliği ve gizliliği gunumuzun en dikkat ceken konu başlıkları olarak karşımıza cıkıyor. Biz ise bu yazımızda guvenli veri konusuna değiniceğiz. Kullandığımız veriler guvenli mi? Guvenli veri nedir? Veri gizliliği ne durumda, gizliliğin korunması icin neler yapılıyor? Sizin icin derledik…

Gunumuzde veri gizliliği ne durumda?​Cambridge Analytica gibi veri skandalları ve KVKK (Kişisel Verileri Koruma Kanunu), verilerin reklam amaclı kullanımını her zamankinden daha sıkı bir takibe alınmasını sağlamıştır. Bu nedenle, pazarlamacılar icin reklamcılıkta kullanılan verilerin KVKK ’ya uygun olarak toplandığından, saklandığından ve işlendiğinden emin olmaları onemlidir.

Veri gizliliği konusunda daha hassas olmak ve guvenli, etkili veri kullanmak​Bağımsız medya olcum ve analiz şirketi Comscore, modern pazarlamada verilerin nasıl ele alındığı hakkında bir fikir edinmek icin 563 pazarlama uzmanına hangi verileri kullandıklarını ve onlara ne kadar guvendiklerini sordu.

Pazarlamacılar kendi şirketlerinin topladığı verilerin coğuna guveniyorlar. Birinci taraf verileri, reklamverenler icin muhtemelen en değerli veri kaynağı, cunku birebir muşteri ilişkisinden elde ediliyor ve sadece şirketin değerlendirmeleri ve urun geliştirmeleri icin kullanılabiliyor.

Veri guvenliği perspektifinden bakıldığında, bu veriler doğrudan markadan toplandığından en guvenli verilerdir. Bununla beraber, birinci taraf verileri bazen eksik, tutarsız olabilir ve bu nedenle potansiyel olarak en iyi sonucları vermeyebilir.

Ayrıca, birinci taraf verileri ucuncu taraf verilerine kıyasla sınırlı bir aralığa sahiptir. Reklamverenler icin yalnızca mevcut muşterilerini tanımak ve bu muşterilerin dahil olduğu kitleleri bilmek yeterli olmaz.

Coğu durumda, pazarlamacılar ortaya cıkan bu boşluğu doldurmak veya kendi verilerini doğrulamak icin ucuncu taraf verilerine de ihtiyac duyarlar. Comscore anketine katılanların dortte biri kendi verilerine guvenmedikleri icin ucuncu taraf verilerini kullanıyor.