Sunucu yonetimi, web sitelerinin kurulu olduğu bilgisayarların idaresi ve sağlıklı calışması icin gerekli işlemlerin surdurulmesini ifade eder. Sunucular, internete doğrudan bağlı, devamlı acık bilgisayarlardır. Kendi işletim sistemleri ve yonetim panelleri bulunmaktadır.
Sunucular, Windows ve Linux olmak uzere iki gruptur. Her iki sunucu tipinde de sunucu yonetimi amator bir iş değildir. Komplike işlem grupları icermektedir. Zira sunucular, sadece acık kalmak icin bile, normalden farklı işletim sistemleri calıştırırlar ve onlara mudahale edebilmek icin komut yonetim sisteminin biliniyor olması gerekir.
Her ne kadar pek cok sunucunun kullanıcı ara yuzleri olsa da, kullanıcı ara yuzleri her işlemin yapılabilmesine izin vermez. Bu nedenle sunucuların yonetim panellerine komut sistemi ile giriş yapılır. Sunucular uzerinde geniş kapsamlı efektleri olacak yonetim işlemleri SSH (Secure Shell) uzerinden yapılmaktadır. SSH kullanımı bir yana dursun, bu panele bağlanmak bile bu konuda uzman olmayanlar icin neredeyse imkansızdır. Ancak elbette SSH mudahalesi gerektiren işlemler sunucu genel parametreleridir.
Sunucu yonetimi kullanıcı/yonetici gorsel ara yuzu ile buyuk olcude sağlanabilir. Yonetim ara yuzu uzerinde, genel parametrelerin ayarlanması, sitelerin ve muşterilerin eklenip cıkarılması, sitelerin takip edilmesi, sistem kaynaklarının takibi, kod parametrelerinin yonetimi ve eklentilerin yonetilmesi kullanıcılar boyutunda mumkundur. Ancak, sunucunun major ozellikleri gorsel yonetim panelinden sağlanamamaktadır. Daha cok guvenlikle ilgili ayarlar SSH ile yapılmalıdır.
Sunucu yonetimi, Windows ve Linux işletim sistemlerinde cok farklı ozelliklere sahip olmamakla birlikte yazılım dilinin farklı oluşundan dolayı, bazı fonksiyonlar işletim sistemine ozeldir. Orneğin, Windows sunucularda Php ozellikli bazı kodlar calışmayabilir veya verimsiz calışabilir. İşte sunucu yoneticisi, farklı işletim sistemleri uzerinde, farklı kod dillerini calıştırabilmelidir.
Sunucular, duzenli olarak yeniden başlatılmalıdır. Gerek ısınma, gerekse sistem kaynaklarının rezerve edilmiş bolumunun serbest bırakılması icin sunucuların yeniden başlatılması doğru olacaktır. Sistem yoneticisi sunucuyu takip eder ve gerekli hallerde sunucuyu resetler.
Ayrıca sunucu yonetimi, sunucuda kurulu sitelerin gereksinimlerine gore sunucu eklentileri kurmak gorevini de kapsamaktadır. Yonetici sunucunun parametrelerini kurulu sitelerin ihtiyaclarına gore duzenler, gerekli ise eklentiler kurar ve duzgun calışmalarını sağlar. Ve tabii sunucu guvenlik seviyesini takip eder.
Sunucu Yonetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Site & Server Administration0 Mesaj
●6 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Domain & Sunucu & Web Hosting
- Site & Server Administration
- Sunucu Yonetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
-
05-09-2022, 17:09:53