Her gun kalabalıklaşmaya devam eden dijital dunya, kullanıcılar icin guven problemleri yaşatmaya devam ediyor. Kurumsal web sitelerinden sosyal medya hesaplarına, e- ticaret sitelerinden bloglara kadar yaşanan guvenlik problemleri herkeste kuşku yaratıyor. Peki dijital dunyanın en kalabalık gruplarından biri olan web sitelerin guvenliği icin neler yapılabilir? Gelin biraz da buna bakalım;
- Guvenli Hosting
Web sitenizin bulunduğu sunucu, guvenlik duvarınızın sağlamlığı acısından oldukca onemlidir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken en onemli şey, bir sunucuda birden cok site barındırmamanız. Cunku aynı sunucunun paylaşıldığı sitede yaşanan herhangi bir guvenlik probleminden, siber saldırıdan sitenizin de etkilenme ihtimali oldukca yuksektir.
Her ne kadar maliyet acısından cezbedici gelse de bu fikrinizden vazgecmelisiniz.
- SSL
Gunumuzde her web sitesinin sahip olması gereken bir guvenlik sertifikası olan SSL, genel guvenlik icin oldukca onemlidir. Ozellikle e-ticaret siteleri icin kacınılmaz olan SSL, arama cubuklarında kapalı ve yeşil kilit işareti ile gorunmektedir. Bu sertifikaya sahip olan web sitelerinde ‘http ’ uzantısı ‘https ’ olarak gorunurken, sahip olmayan web siteleri Chrome tarafından arama cubuğunda ‘guvenli değil ’ yazısı ile birlikte acılmaktadır.
Google algoritmaları SEO sıralamalarını gercekleştirirken de SSL sertifikası da onemli kriterlerden biri olarak kabul edilmektedir.
- Yazılım
Hazır yazılım web sitelerinin gun gectikce arttığı dijital dunyada ozel yazılımlar daha da onemli hale geldi. Bircok firma sahibinin ucuz ve cabuk olması sebebiyle tercih ettiği web siteleri buyuk guvenlik acıkları oluşturmaktadır.
Ozel yazılımlar, daha detaylı ve titiz bir calışma surecine sahip olması sebebiyle guvenlik acıklarını duzeltebilir, gerektiği takdirde de guncellemelerle guvenlik duvarınızı sağlamlaştırırlar.
- CMS Ayarları
Content Management System, Turkce ’ye cevirilen haliyle ‘İcerik Yonetim Sistemi ’, herhangi bir kod bilgisi gerektirmeyen ve site iceriklerinin yonetimini sağlayan bir sistemdir. Bu sistem icin varsayılan değerlerinizi değiştirerek, sitenizi orumcek saldırılarından kurtarma ihtimaliniz vardır.
- Guclu Şifreler
Web sitenizin admin girişinde kolay tahmin edilemeyen guclu ve zorlayıcı şifreler oluşturmalısınız. Tahmini zor, karmaşık ve uzun şifreler (8-10 karakter) kullanılması dışarıdan girişleri engelleyebilme acısından onemlidir. Mumkun oldukca sitenizin iceriği, ismi ve sizinle ilişkilendirilebilecek kelimelerden ve sayılardan uzak durmalısınız.
- Yedekleme
Her ihtimali goz onunde bulundurarak dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Devamlı olarak kullandığınız sunucu yedeklemesi sizin iceriklerinizi kurtarırken, sitenin karmaşık kurulum bilgilerine karışmayacaktır.
Bir yedekleme eklentisi kullanarak bu işlemi otomatikleştirir ve sitenizin sık olarak kaydedilmiş kopyalarını sizden daha uzak ve daha guvenli bir noktada saklayabilirsiniz.
Web Site Guvenliği Nasıl Sağlanır?
Site & Server Administration0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Domain & Sunucu & Web Hosting
- Site & Server Administration
- Web Site Guvenliği Nasıl Sağlanır?
-
05-09-2022, 16:54:11