balık yağı cilde surulurmu zeytinyağı yuze surulurmu badem yağı yuze vazelin guzellik uzmanı nasıl olunur
DERİ:
Tum vucudu manto gibi kaplayan,dış etkenlere karşı koruyan kendini yeniliyebilen bir organdır.Derinin kalınlığı şahsa ve yerine gore deyişir

http://img228.imageshack.us/img228/6161/ciltyapisiqb3.jpg

Cilt : Yapısı ve Fonksiyonları

Cilt Yapısı
1-Epidermis Tabakası
2-Dermis Tabakası
3-Hipodermis-Subkutan Tabaka


Cilt Yapısı
Cilt, insanın canlılığını korumadaki en onemli ve buyuk organdır. Vucut ağırlığının %16'sını oluşturur. Cildin cok sayıda işlevi vardır.

Destek Gorevi : Cilt altındaki dokuları orter ve onlara destek sağlar.

Vucut Isısının Korunması : Barındırdığı cok geniş damar yapısı ve ter bezleri sayesinde vucudun ısısının sabit tutulmasında en temel gorevi ustlenir.

Salgılama : Ter gibi salgılarla vucutta bazı artık maddelerin birkmeden dışarı atılmasını sağlar.

D Vitamini Yapılması : Fotokimyasal yontem ile vucudun ihtiyac duyduğu D vitaminini yapar.

Duyu Fonksiyonu : İcinde barındırdığı organeller sayesinde basınc, ısı, ağrı gibi duyumların alınmasını sağlar.

Pigmentasyon : Cilt oluşturduğu pigmentler ile ultra viyole (UV) ışınlarının olumsuz etkilerinden bizi korur.

Engelleme : Epidermis katmanı ile istenmeyen madde veya zehirli etki gosterebilecek olan maddelerin emilmesine musade etmez.


Bağışıklık Sistemimize Yardımı : Ozellikle epidermisin en cok keratinize bolumu olan Stratum corneum ile yabancı mikroorganizmaların vucudumuza girmesine engel olur.

Kısacası cilt dış dunya ile karşı karşıya olan su gecirmez bir bariyer ozelliği taşıyan bir organdır. Tabakalar halindedir ancak homojen bir yapıda değildir. İcinde bazı organeller bulunur. Bu organeller sıcağı, basıncı hissedeler ve daha bir cok hizmetler gorurler. Cildin icersinde ter bezleri, kıl kokleri ve organeller bulunur. Cildin altında genelde gevşek liflerden oluşan kollajen lifleri (KOLLAJEN TEDAVİSİ), yağ dokusu ve kas dokusundan oluşan cilt katmanı bulunur.

Cilt yapısı 3 ana bolumde incelenir
Epidermis Tabakası

5 tabakadan oluşur:

Stratum Corneum (boynuzsu katman): Balık pulu gibi birbirlerine sıkıca yapışan ve devamlı olarak alttan gelen yeni hucrelerce yenilenen bir katmandır. Bu hucreler bir proteinli madde olan keratini icerir. Bu katmanın yuzeyi asidik bir madde ile kaplıdır.

Stratum Lucidum (şeffaf katman): Bu katman kucuk ve şeffaf hucrelerden oluşur. Vucutta kıl olmayan yerlerde bulunur.

Stratum Granulosum (granullu katman)
Stratum Spinosum (dikenli katman)
Stratum Germinativum (temel katman): Bu katman devamlı olarak yeni hucreler yapar ve ust katmanlara yollar. Bu katmanda yer alan bir başka onemli hucre tipi melanositlerdir. Bu hucreler MELANİN adı verilen koyu renkli pigmentleri yapar. Melanin, dış ortamdan cilde gelen zararlı ultra viyole ışınlarının daha alt katmanlardaki hassas hucrelere ulaşmasını engeller. Bu ışınlar, hassas hucreleri yok edebilirler. Siyah ırk insanlarında bu pigment daha fazla miktarda bulunur. Yaz aylarında ve karlı ortamlarda guneş ışınları nedeni ile bu pigment yapımı artar ve cilde daha koyu bir renk verir.

Epidermis katmanındaki hucreler doğar, yaşar ve olurler yani dokulurler. Yaşlanan hucreler cilt yuzeyinden dokulur. Yeni hucreler temel katmanda yapılmaya devam eder. Yeni yapılan hucreler gelişir, yeni hucreler yapmak uzere bolunur ve sonunda 2 haftalık bir yolculuk ile en ust katmandan dokulen hucrelerin yerini alırlar. Bu yer değiştirme işlemi yaşam boyunca surer. Yaşlanma ile birlikte hucrelerin dokulme ve yerine gecme işlemleride yavaşlar.

Dermis Tabakası
Bu bolum, bağ dokunun on planda olduğu ve damardan cok zengin bir katmandır. Cok sayıda kan ve lenf damarı yanı sıra, sinirler, ter bezleri, yağ bezleri (Sebase Bezler), kıl folikulleri ve bazı yardımcı yapılar bulunur. Bu katman cilde tatbik edilen maddeleri emen katmandır. Bu katmanda yapılan yağ (sebase) ve ter cildin asidik ortusunu oluşturur. Sebase bezlerin aşırı calışması sivilce ve siyah noktaların oluşumuna neden olurlar.

2 tabakadan oluşur:
Papiller Katman: Cok onemli cilt yapıları olan KOLLAJEN ve ELASTİN liflerinin bol bulunduğu bir katmandır. Kollajen ve elastin cilde esnekliğini, gerginliğini veren protein yapısındaki liflerdir. Her hangi bir şekil değişikliğinde, cildin tekrar eski şeklini almasını sağlarlar. Altaki katmanlarda hucre ve damarların gelişmesi icin uygun ortam yaratırlar.

Retikuler Katman: Bu katman yağ doku hucrelerinin, kan ve lenf damarlarının, yağ bezlerinin, ter bezlerinin, kıl folikullerinin ve bu kılların hareketini sağlayan errector pilli kasların bulunduğu katmandır.

Subkutan Tabaka

Cildin en icte kalan kısmıdır. Besleme, salgılama ve ısı değişiminin sağlandığı katmandır.


Testin Yapılışı
Testin Değerlendirilmesi
Elektronik Cihazlar ile Testin Yapılışı

Cilt Yapısı
Cildinizin tipini bilmeniz, doğru bir cilt bakımı yapmanız icin son derece onemlidir. Cok basit bir test ile her yerde cildinizin yapısını değerlendirebilirsiniz. Boyle bir testi yapabilmek icin ihtiyac duyacağınız malzemeler şunlar. İnce ve emici bir kağıttan (sigara kağıdı olabilir) hazırlanmış, 2 cm kadar eninde ve 5-6 cm boyundaki şeritler.

Testin Yapılışı
1. Basamak
Yuzunuzu ılık su ve yumuşak bir sabun ile bastırmadan ve zorlamadan yıkayınız ve bol su ile calkalayınız. Cildinizi kurulayın ancak herhangi bir krem, losyon veya kozmetik tatbik etmeyiniz. Cildinizi yıkamak ile, cilt uzerindeki ortuyu kaldırmış oldunuz. Sağlıklı bir cilt bu ortuyu 1 saat icinde yeniden oluşturur.
2. Basamak
Hazırlamış olduğunuz kağıt şeritlere ALIN, BURUN, CENE ve YANAK yazınız
3.Basamak
Hazırladığınız kağıt şeritleri, uzerlerinde yazan yerlere gore alın, burun, cene ve yanak bolgelerine yapıştıracak gibi sıra ile tatbik edin ve 10 a kadar sayın.
4. Basamak
Şimdi sıra sonucları değerlendirmekte.


Testin Değerlendiriesi
EĞER cildiniz Yağlı ise :
Eğer tatbik ettiğiniz kağıt şeritler alın, burun, cene ve ic yanak bolgelerine nerde ise yapışıyorsa ve meydana gelen yağ lekesi buyuk ise.
EĞER cildiniz Kuru ve veya Susuz kalmış ise
Kağıt şeritler hic bir yere yapışmayacak ve burun bolgesi dışındaki kağıtlarda yağ lekesi oluşmayacaktır.
EĞER cildiniz Karışık Karakterde ise :
Kağıt şeritler alın, burun, cene bolgelerinde buyuk yağ lekelerine sahip iken diğer bolgelerde kuru kalıyor ise.


Elektronik Cihazlar ile Testin Değerlendirilmesi
Yukarda size son derece basit bir cilt test yontemi aktardık. Ancak profesyonel anlamda bu yontem yeterli değildir. Bir kişinin cilt yapısını anlamak belirli sureler sonra tekrar değerlendirmek veya bir kozmetik urun kullanımından sonraki farkı gostermek amacı ile bazı cihazlar geliştirilmiştir. Gelişen teknoloji sizlere bu konuda da yardımcı olmaktadır. Bu cihazlar cildin yağ değerleri dışında nem, pH ve sıcaklık gibi daha farklı ozelliklerinide incelemektedir. Kullanımı sonderece basit olan bu cihazlar hassas sonuclar vermektedir.
Bu cihazların bazı tipleri, aynı zamanda sac analizi de yaparak sac konusunda da size uygun urunler bulmanıza yardımcı olmaktadır.


Cilt Yıpranması

Ciltte Enerji Kullanımı ve Dongu
Vitaminler
AHA (Alpha Hyroxy Acid) Turevleri
Cilt Yıpranması
Bizi dış ortamın zararlı etkilerinden koruyan cildimiz, kendisini tamir etmek icin de zamana ihtiyac duyar. Guneşten gelen UV (ultraviyole) ışınlarının etkisi, yaşlanmak, hava kirliliği , uygunsuz kozmetik urun kullanımı ve diğer dış faktorler, cildi yıpratır ve zorlar. Butun bu olumsuz etkilere karşı duran ciltte, bazı değişiklikler ortaya cıkar. Ultraviyole etkisi ile bolizması etkilenir ve aşırı oksitleme yeteneğine sahip bazı kimyasal yapılar ortaya cıkar. Bu maddeler hucre bolizmasını bozar. Bu maddelere karşı vucut antioksidan maddeler ile savaşır. Bilinen en etkin antioksidan maddelerden birisi de E vitaminidir. Aslında bu oksidan maddeler sadece UV nedeni ile oluşmazlar, ama UV ozellikle ciltte oluşumunu arttırır.

Ciltte Enerji Kullanımı ve Dongu
Yapılan calışmalar cilde bir dongu olduğunu ve cildin kendisini gece saatlerinde dinlenme sırasında tamir ettiğini, ortaya koymuştur. İnsanoğlunda gece saatleri, cildin kendisini onarması, enerji depolaması icin ayrılmıştır. Ciltteki hucre bolunmesi, coğalmasıda da geceleri daha fazla yapılır. Geceleri, UV etkisini azalması ile cildin savunma icin daha az enerjiye ihtiyac duyması, cildin enerjisini bolunmeye yonlendirmesine neden olur. Bu nedenle geceleri cildin daha cok besleyici maddelere ihtiyac duyduğu duşunulur. Cilt hucreleri gerek bolunmek icin, gereksede enerji elde etmek icin bazı maddelere ihtiyac duyarlar. Bu besin maddeleri arasında amino asitler, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller yer alır. Bu besinler cilde kan yolu ile ulaşır. Cildin, normal yapısını korumak icin, yeterli enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji oksijenin yakılması ile elde edilir. Bu kimyasal yanma olayı ortaya bazı oksidan maddelerin cıkmasına neden olur. Bu kısa omurlu maddeler guclu kimyasal etkileri ile hucre bolizmasının bozulmasına neden olur. Hucre icinde bazı pigment denilen renk maddelerinin birikmesine de neden olurlar. Yaşlı insanların el ve ciltlerindeki lekeler bu mekanizma ile oluşur. Cilt sağlığı icin yeterli kan akımının sağlanması temel faktordur. Spor ve egzersiz, dolaşımımızın korunması ve istenilen seviyede tutulması icin şarttır. Cildin kendisini tamir ettiği donemlerde artan hucre bolizması sonucu da fazla miktarlarda oksidan maddeler ortaya cıkabilir.

Vitaminler
Bazı uzmanlar vucudun, cilt icin E vitamini ve C vitamini sağlamakta yeterli olamadığını duşunmektedirler. Bu maddelerin cilde dışardan uygulanmasının fayda sağlayacağı duşunulmektedir. E vitaminin anti oksidan ozelliği ile ozellikle erken yaşlanmaya ve leke oluşumuna karşı kullanılması onerilmektedir. C vitamininde kolaylıkla cildin derin katmanlarına ulaşabileceği ve kollajen uretimini arttırabileceği duşunulmektedir. Bu vitaminlerin dışında A vitamininde de retinoik aside cevrilerek, cilt hucrelerinin bolunmesini kontrol eder ve sağlar. Bu etki kendisini hucre yenilenmesi şeklinde gosterir. Cilt tamirinde bir başka maddede Beta Glukan dır. Bu madde de ciltte bulunan Langerhans hucrelerini uyararak bir zincirsel işlevini başlatır. T yardımcı hucreler uyarılır (bağışıklık siteminin hucreleri) bu hucrelerin bazı salgıları (interlokinler) Fibroblast hucreleri, endoteliyal hucreleri ve keratinositleri uyarır. Bu sistem ciltte etkin bir onarım sağlar.

AHA..( Alpha Hydroxy Acid) Turevleri :
Cilt sağlığı acısından bir başka gurup kozmetikte acık adı Alpha Hydroxy Acid yada kısaca AHA olan bir asit ailesidir. Doğal kaynaklardan elde edilen bir gurup asitten oluşurlar. Meyveler onemli bir kaynaktır. Gunumuzde AHA kozmetik urunlerde cok yer almaktadır. Bu urunlerden beklentiler ise, ciltte bulunan ince cizgi ve kırışıklıkların giderilmesi, cilt gerginliğinin sağlanması, porların acılması ve tıkanmalarının engellenmesi, yağlı ve akneli ciltlede cilt koşullarının iyleştirilmesi, cilt yuzeyindeki olu dokuların uzaklaştırılmasıdır (soyma - peeling). Bu amacla kullanılan asidlerin bazıları şunlardır

· Glycolic acid

· Lactic acid (sut asidi)

· Malic acid

· Citric acid (limon tuzu)

· Glycolic acid +ammonium glycolate

· Alpha-hydroxyethanoic acid + ammonium alpha-hyroxyethanoate

· Alpha-hydroxyethanoic acid

· Alpha-hydroxycaprylic acid

· Hydroxycaprylic acid

· Mixed fruit acids ( karışık meyva asitleri)

· Tri-alpha hydroxy fruit acids (Tri-alpha hydroxy meyva asitleri)

· Triple fruit acids ( Uclu meyva asitleri)

· Sugar cane extracts (şeker kamışı ozleri)

· Alpha hydroxy ve Botanical complex ( alfa hidroksi ve bitkisel kompleksler)

· L-alpha hydroxy acid

· Three AHAs

Bu asidik maddelerin orjianla isimlerini ve bazılarının yanlarına da Turkce acıklamalarını verdik. Bu asidik maddelerin coğu doğadan elde edilen ve cok bildiğimiz maddeler. Kleopatra’nın sut banyoları meşhurdu. Bir cok meyva veya sebzenin cilde uygulanmasının cilde iyi geldiği de cok eski bir bilgi. Burda sizleri bir konuda uyarmak istiyoruz. Bu kadar kolaylıkla bulunan veya değişik kozmetik urunlerde yer alan bu maddeler cok dikkatli kullanılması gereken maddeler. 1997 yılı Temmuz ayında FDA ( Amerika Gıda ve İlac Dairesi) bir yayın yaparak bazı bilgileri acıkladı. Bu bilgiler icinde AHA nın cildin derinliklerine kadar inebildiği, cildin guneşe olan direncini kırdığını, gereken konsantrasyonun kişiden kişiye değiştiğini ve asitliğin artması ile etkisinin arttığını, bazı ciltlerde allerjik reaksiyonlar verebildiği vardı. Bu nedenler ile FDA bu urunleri kullanan kişilerin mutlaka guneşten koruyucu urunler de kullanması gerektiğini bildiriyor. FDA, AHA iceren urunlerin bebeklere de kullanılmamasını istiyor. AHA urunleri aslında sadece dermatologlar tarafından kullanılan maddelerdi. Kozmetik sanayisinin de bu maddeleri benimsemesi nedeni ile yaygın kullanıma girmişlerdir. Kotu kullanımlarının ciddi cilt yanıkları, allerji ve kabarcıklar oluşturması uzerine kozmetik ureticileri geniş bir calışma yaparak Guvenli AHA urunlerinin %10 veya daha az konsantrasyonda AHA icerebileceği ve pH değerininde 3.5 ten daha asit olmaması sonucuna vardılar. AHA urunlerinin pH değeri azldıkca ve konsantrasyonları arttıkca etkileri artmaktadır. Bu tip urunler konunun uzmanlarınca uygulanabilirler.
Sizde alacağınız kozmetik urunlerde bu noktalara dikkat edin.. Yanlış urunden uzak durun.. AHA urunleri ciltte hafif kızarıklık ve hassasiyete neden olabilirler. Bu urunleri mutlaka kullanma kılavuzundaki gibi kullanınız ve bazı kozmetikler ile birlikte de kullanılmamaları gerektiğini hatırlayınız. Once kucuk bir alanda allerji icin deneyiniz.

YADA

KENDİNİZİ GOZLEMLEYİN
Sağlıklı ve guzel gorunumlu bir cilde sahip olmak istiyorsanız, cildinizin gereksinimlerine tam olarak cevap vermeli ve doğru bakım urunleri kullanmalısınız. Bunun icin, oncelikle cilt tipinizi bilmelisiniz. Oğrenmek oldukca basit: cildinize dokunun, gorunumunu inceleyin ve şikayetlerinizi hatırlayın.



Once parmağınızı cildinizde gezdirin. Cildinizin yağlı bir tabakayla kaplı olduğunu fark edeceksiniz. Bu tabaka, sebum ve sudan oluşan cildin koruyucu tabakasıdır. İşte bu koruyucu tabakanın icerisindeki sebum yani yağ oranı cilt tipinizi belirler.
Eğer sebum oranı az ise cildiniz kuru; fazla ise yağlı; normal ve dengeli ise normal ve karma cilttir.

Kuru cilt oldukca incedir ve gozenekleri cok kucuktur. Gorunumu mat ve serttir. Dokununca kuru ve purtukludur. Cilt kendini koruma ozelliğini tam olarak yerine getiremediği icin ic ve dış faktorlerden kolayca etkilenip tahriş olur. Sık sık gerilir, kaşınır, karıncalanır, catlar ve soyulur. Banyodan sonra kızarıklıklar oluşur, sabun ve kirecli su rahatsızlık verir. Fazlasıyla nemsizdir, gunluk bakım kremi kullanılmasına rağmen hala kuruluk ve gerginlik hissedilir.

Yağlı cilt kalındır ve gozenekleri cıplak gozle rahatlıkla gorulecek kadar genişlemiştir. Rengi donuk, gorunumu yağlı ve parlaktır. Dokununca kaygandır. Sık sık sivilce ve siyah nokta oluşur. Makyaj cok cabuk bozulur hatta akar. Oldukca dayanıklıdır, en gec kırışan cilt turudur.
Karma cilt yağlı ile kuru arasındaki cilttir; ne yağlı, ne kurudur. Alın, burun ve cene ( T bolgesi ) yağlı; yanaklar normal veya kurudur. Yanak bolgesindeki cildin tipi dış etkenlere bağlı olarak değişebilir.

Normal cildin gozenekleri optimal acıklıktadır. Rengi pembedir. Gorunumu taze ve sağlıklıdır. Dokununca yumuşak ve puruzsuzdur.

Bir onemli not, cildiniz hangi tipte olursa olsun, fazla guneşlenme, mevsim değişimleri ve hormonal etkenler nedeniyle nemsizlik, hassasiyet veya kuruluk gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken, ozel bakım programları uygulamaktır.
CİLT KIRIŞIKLARININ OLUŞMASINI ENGELLEMEK


Kırışık giderme konusunda Kozmetik dunyasında en cok konuşulan yardımcı A vitamini ve turevleridir. Cok geniş olarak konuşulmasada da C vitamini, selenyum, dengeli beslenme, spor ve su cilt sağlığı ve kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde onemlidir. Yapılan bazı calışmalar kollagen yapımı uzerine etkileri nedeni ile C vitaminini de gundeme getirmiştir. Bazı calışmalar C Vitamininin, vucudumuzdaki bağ doku denen, koruyucu doku katmanının korunmasında anahtar rolu oynadığını gostermiştir. Kollagen de bu dokunun bir elemanıdır. Kollajen sentezi icin gereken sinyali C vitaminin oluşturduğu duşunulmektedir.
Gunluk hayatımızda besinlerimiz ile C Vitamini almaktayız. Bu vitamin suda eriyebilen vitaminler gurubundandır. Asit yapıdadır, kimyasal ismi Askorbik asittir. Yani sindirim kanalından kana, vucudun emme mekanizmasının izin verdiği olcude gecer, ve vucudun her noktasına taşınır. Hucreler ihtiyacları kadar C vitaminini kandan alırlar ve fazla alınmış miktar ise vucuttan idrar yolu ile atılır. Sıklıkla yediğimiz, taze sebze ve meyvalar C vitamini icin iyi bir kaynaktır.
Gunluk erişkin bir kişi icin onerilen C vitamini dozu 300 - 500 mg. dır. Sigara kullanan kişilerin ihtiyacı daha yuksektir. Fazla miktarda C vitamini alınması halinde idrar yolu ile atılır bir zararı yoktur. Ancak cok yuksek dozda alınan C vitamini, atılımı sırasında idrarda, kum veya taş oluşumuna neden olabilir.
Erişkinler icin onerilen minimum C vitamini dozunun, vucutta C vitamini eksikliği oluşmaması icin gereken doz olduğunu vurgulayan uzmanlar, bu dozların kırışıklar uzerine bir etki sağlamayacağını soylemektedirler.
Ozellikle guneş ışınlarının taşıdığı ultrviyole ışınlarının cilt uzerindeki olumsuz etkileri duşunulduğunde,
Hucre ici bolizma bozulur,Daha az kan taşınır,
Ter ve yağ bezlerinin fonksiyonları bozulur ,
Kollagen yapımı azalır, var olan kollagen lifleri kalınlaşır,
Damarların duvarlarındaki kollagen liflerde ozelliklerini kaybettiklerinden (ozellikle goz cevresi ve damarların daha yuzeyde olduğu bolgelerde) damar duvarlarından dışarı kan serumu cıkmakta ve sungersi yapıdaki bolgelerde, torbalaşmalara neden olmaktadır. Bu konular daha detaylı olarak cilt kırışıkları bolumunde incelenmiştir.

Genc ciltlerde daha cok kan akımı ve damarsal oluşumlar varken, yaşlılıkta azalan kan akımı ve daha cok ultraviyoleye tabii kalmış yıpranmış, daha cok serbest radikallerin (hucre icin, sağlam molekullerden elektron calarak, onların yapısını bozarak, normal molekullere zarar veren zararlı bir gurup madde) oluştuğu ciltte, daha cok C vitamin gereklidir.

Cilde, yuksek dozda C vitamini iceren kremlerin uygulanması ile bazı olumlu gelişmeler gosterilmiştir. Ozellikle sunblock (tam UV kesen kozmetikler) ile birlikte C vitamini uygulamasının, serbest radikallerin oluşumu azalmakta ve kırışıkların oluşumlarının başlamasında engel olduğu duşunulmektedir. Bu tip urunlerin, guneşe cıkmadan en az 20 - 30 dakika once uygulanması gerekmektedir.

Ciltte kırışıklıkların oluşumuna engel olan bir diğer mekanizmada E vitaminidir. Anti oksidan ozelliği ile serbest radikalleri ortadan kaldırır. Bu tip urunlerin guneşe cıkmadan değil de, guneşe maruz kaldıktan sonra uygulanması onerilmektedir. Vitamin E'nin kendisinin de ultraviyole karşısında, serbest radikaller oluşturduğu bilinmektedir. Guneşlenmeden 8 saat sonra uygulanan E vitamini yağının, ciltteki zarardan cildi koruduğu ve şişme oluşumunu engellediği soylenmektedir. Ağız yolu ile alınan E vitamininin, cilt kırışıklıkları uzerine olan etkisi yeni calışılan bir konudur ancak, bu tip uygulamanın cildin daha sağlıklı olmasına ve ultraviyole zararlarından korunmada etkili olduğu bildirilmiştir.

Vitamin E gibi etki gosteren bir başka mineralde selenyumdur. Toprakta bulunan bu mineral besinlerimiz yolu ile alınırlar. Topraktaki selenyum iceriği doğrultusunda bazı bolgelerde alım eksikliği olur. Cilt sağlığı icin gunluk onerilen minimum miktar 50 - 200 mikrogramdır. En cok kullanılan selenyum tuzu l-selenomethionin'dir. Bu mineralin kullanılmasında mutlaka hekiminize danışmalısınız. 100 mikrogramın uzerindeki yuksek dozlarda toksik ( zarar verici) olabilmektedir. Sadece gereğinde kullanılmalıdır. Ozellikle soğan, sarmısak gibi yemeklerimizde sıklıkla kullanılan sebzeler yuksek miktarlarda selenyum icerir. En cok Ton balığında vardır. Ondaki miktar bile 3 konserve kutu balıkta 100 mikrogram kadar yer alır. Bazı araştırıcılar iyi sonuclar aldığını bildirmektedir.

Cilt kırışıklıkları konusunda icki ve sigaranında cok etkisi vardır. Sigara icerdiği maddeler nedeni ile damarların buzulmesine ve kan akımının azalmasına neden olur. Ciltte tahrişlere ve kurumalara neden olurlar.

Vucuda su alımı da cok onemli bir faktordur, ciltte bulunan hucrelerin su iceriklerin tam olması, yağ ve ter bezlerinin normal fonksiyonları icin su cok onemlidir. Doğal olarak cildi nemlendirir. Bir kişinin gunde 5 lt. ye yakın miktarda sıvı alması gerekir. Bol bol su icilmesi, tum sağlık problemlerinde onerilen bir unsur olduğu gibi cildin her turlu sorununuda da cok onemlidir ve etkindir. Dolaşım sisteminin, sağlıklı calışması cildin de beslenmesi konusunda cok onemlidir. Dolaşımın artması ve duzenli olması, hucrelere daha duzenli besin ve oksijen taşınması demektir. Daha sağlıklı bir vucut icin sporda cok onemli bir faktordur. Spor, dolaşım sisteminin sağlıklı fonksiyon gormesini sağlar.

Denegeli bir beslenme, guneşten korunma, spor yapmak ve bol bol su icmek, cilt sağlığı icin yapılması gereken en temel davranışlardır.
YAŞ VE CİLT TİPİNİZE GORE BAKIM

CİLDİNİZİ hırpalayan pek cok etken var. Sizin uzerinize duşen tek şeyse, guzelliğinizi korumaya calışmak. Uykusuzluk, hava kirliliği ve stresin cildinize etkileri karşısında, doğru ve surekli bir cilt bakımı uygulamıyorsanız, cildinizin nemini yitirmesi, kuruması, kırışması ve zamanından once yaşlanması kacınılmaz. Bu nedenle 20 yaşından itibaren, cilt bakımına başlamak gerekiyor. Tabii bu bakımın yaş ilerledikce farklılaşması da şart. Gunumuzun modern kadını, artık yuzune surduğu, hatta değdirdiği her urun konusunda son derece secici davranmak zorunda.

20'Lİ YAŞLARDA CİLT BAKIMI
Bu yaşlarda cilt guclu, puruzsuz ve gergindir. Ama ozellikle alın ile burnun ve ağzın yan taraflarında sivilce topluluklarına rastlanır. Genc cildin tek sorunu da budur: Sebum salgıları ve hormonlar henuz duzene girmemiştir. Olu hucreler ayda 1 kez, yerlerini yenilerine bırakmak uzere, dokulur. Dokular sağlamdır, Vucut tarafından yıkılan kolajen, kolaylıkla tekrar uretilir. Temizlik ve nemlendirme anahtar kelimelerdir. Ozellikle sivilce ve siyah noktaların fazla olduğu durumlarda, doğru sabunu kullanmaya ozen gosterilmelidir. En sık yapılan hata, cildin yağını fazlasıyla alan bir urun secmektir: Boyle bir durumda, sivilceler azalmak yerine artar. Cunku, cilt yuzeyindeki nem ve yağ tabakası hızla yok olur. Kullanılan kremler, gozeneklerin fazla tıkanmasını onlemek icin, hafif olmalıdır. Ayrıca, genc ciltte leke oluşmasına fırsat vermemek icin, parfum icermemelidir.

30'LU YAŞLARDA CİLT BAKIMI Otuzlu yaşlarda birkac kucuk sorun baş gosterir: Goz cevresi, alın ve ağzın kenarlarında, ozellikle ışıkta belli olan, ilk kırışıklıklar ortaya cıkar. Yaşlı hucreler, dokulme yeteneklerini kaybeder ve ust derinin kalınlaşmasına neden olurlar. İşte bu yuzden, cilt yuzeyi artık eskisi kadar puruzsuz değildir. Işık eskisi gibi guzel yansımadığından, cilt yuzeyinde golge oyunları oluşur. Cilt kıvrımları arasına sızan makyaj malzemeleri de, alerjik reaksiyonlara neden olmaya başlarlar. Esnek lifler ve kolajen eskisi kadar fazla uretilmez. Cildin devamlı hareket halinde olduğu bolgelerde ilk belirgin izler oluşur. Yeterince guclu olmayan bir cilt, guneş ışınlarından fazlasıyla zarar gorur. Bu yaşlarda cilt, ilk zayıflık belirtilerini gostermeye başladığından, zararlı UV ışınları, cildin orta tabakasına kolaylıkla gecebilir. Bunu onlemek icin ne mi yapmalı? Ağızdan A, F ve E vitaminleri ile mineral preparatları alınabilir. Dışarıdan yapılacak uygulamalara gelince: Sabahları koruma filtresi iceren kremler, akşamları ise cildi nemlendirip onaran meyve asitlerinden faydalanılabilir. Bu yaşa dek normal ya da karma olan bir cilt, birden kuruyabilir. Hemen uygulamaya gecmeniz gereken strateji, hassas ciltler icin hazırlanmış, bileşiminde rahatlatıcı ve dengeleyici maddeler bulunan, ozel urunler kullanmaktır. Ozel temizliğin dışında, nemlendirici bir kremle masaj yapılmalıdır.

40'LIYAŞLARDA CİLT BAKIMI 40'ını gecip de 35'inde gosteren kadınlar vardır. Yalnızca şans ya da kalıtım mı? Elbette değil. Cildin yaşlanmasını geciktirmek icin yapılabilecek pek cok şey var. Bu yaşlardaki cildin kolajen uretimi giderek azalır. Ust katman hala gucunu korusa da, ic kısımda bulunup, onu destekleyen esnek lifler biraz zayıf duşer. Bu durum, dıştan bakıldığında, yanaklarda ya da cenenin altında cokuntuler şeklinde gorulebilir. Bazen de, cilt mat ya da solgun bir gorunum alır. Bunun nedeni, hucre değişiminin yavaşlamasıdır. 40 yaşına gelindiğinde, tıpkı vucutta olduğu gibi, yuzdeki kaslarda da cokmeler gorulur. Bu yuzden, her gun ayna onunde yapılacak 5 dakikalık bir yuz jimnastiği de mukemmel sonuc verir. Garip olduğu kadar etkili bir diğer egzersiz de, cubuk şeklinde bir sakızı dişlerin arasına yerleştirip, bu şekilde ciğnemeye calışmaktır. Bir diğer kurnazlık da, yuzun bir yanı uzerinde uyumaktan kacınmaktır: Aksi halde, yuzde kolaylıkla kırışıklık oluşabilir. Son olarak, ağızdan alınacak, vitamin ve mineral takviyesine onem vermenizi hatırlatalım.

NEMLENDİRİCİNİZİ YAŞINIZA GORE SECİN
Nem kaybına uğrayan cilt iki sorunla karşı karşıya kalır: Cildin en ust yuzeyi olan epidermdeki su molekulleri, buharlaşmaya karşısında, koruyucu bariyer gorevini yerine getiremez hale gelir. Bitki ozlu nemlendiriciler, cildin zayıflayan nem tutma kapasitesini artırır. Dış etkenlere bağlı olarak gunluk nem ihtiyacı giderilmemiş olan epidermin bu gereksinimi boylece karşılanır. Amerika'da yapılan araştırmalar, 35 yaş uzerinde olup, nemlendirici krem kullananların kırışıklık şikayetlerinin, kullanmayanlara kıyasla, yuzde 50 azaldığını gosteriyor.
20 - 30 yaş: Bu yaş grubunda, normal veya yağlı cilt yapısına sahip olanlarda da cilt kuruluğu gorulebilir. Nem eksikliğini giderecek nitelikteki kremler, cilde nufuz ederek koruma sağlar. Ayrıca, cildin su dengesini duzelterek cildi canlandırır. Nemlendirici kremlerde bulunan bitkisel konsantrasyon, hucreler tarafından emilir. Bu da cildin en ust yuzeyi olan epiderme esneklik ve rahatlama kazandırır.
30 - 40 yaş: 25 yaşından sonra cildin doğal nemlendirici mekanizması yavaşlamaya başlar. Donuk, nemsiz, elastikiyetten yoksun bir cilt icin kullanılacak nemlendirici kremin yumuşatıcı etkisinin yoğun olması gereklidir. Bitkisel lipozomlarla takviye edilmiş nemlendiriciler, 30 yaş ve uzeri ciltleri icin idealdir. Bitkisel ozlu nemlendiriciler cildin su deposunu uzun sure optimal duzeyde tutarak nemlilik sağlar.
40 - 50 yaş: Giderek daha da kuruyan ve doğal nemini kaybeden cildin, derinlemesine nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Limon, salatalık ve cicek ozlu kremler, cilt hucrelerine nufuz ettiklerinde en az 8 saat boyunca nemlilik ve esneklik sağlarlar. Bu tur kremlerin kullanılması, cildin nem kazanma surecini hızlandırır.
50 yaş ve ustu: Yaşın ilerlemesiyle birlikte, kullanılan ilaclar, gecirilen hastalıklar ve hava kirliliği cilt uzerinde daha belirgin bir etki gostermeye başlar. Bu yaş grubu tarafından kullanılacak nemlendiricilerin, cildi nemlendirmenin yanısıra, onarıcı ve kırışık giderici ozelliklerinin de bulunması gereklidir.

Sorunlar ve cozumleri
Hava kirliliği, soğuk ve stres Hemen hemen herkes, yuz bakım urunlerinin her acıdan doğal olması gerektiğine inanıyor. Belki de bu inanc herkesin gonlunde uyanan cevre korumacılığının bir uzantısı. Cunku nehirlerin, gollerin, ormanların ve ozellikle de soluduğumuz havanın duşmanı olan kirlilik, cilt sağlığımızı da tehdit ediyor. Yapılan pek cok araştırma stres, duzensiz yaşam, sigara dumanı ve cok kuru havaların cildin korunma mekanizmasını oldurduğunu gosteriyor. Cildin yapı taşlarını yok eden her turlu kirlilik, cildin kırışıp sarkmasına neden oluyor.

Kuproz Acık renk ve hassas cilde sahip olanlar, sık sık, yanaklar, alın, burun ve elmacık kemikleri uzerindeki kızarıklıklardan yakınırlar: Kılcal damarların genişlemesi, aşırı miktarda kanın gecişine neden olur. Yarım saat kadar sonra kaybolacak olan kızarıklık ortaya cıkar. Bu genişleme kalıcı olduğu zaman, kuprozdan soz edilir. Bu durum, kılcal damarlarda kontrol altına alınması gereken bir hassasiyet olduğu anlamına gelir.
1 - Işık ve sıcaklık kaynaklarına, dolayısıyla UV ve kızılotesi ışınlara uzun sure ve direkt olarak maruz kalmayın; kesinlikle alkol ve sigara kullanmayın; yuz temizliği sırasında, cok sıcak su ya da buhar banyosundan kacının; temizleme sutu yanında, ebegumeci ve papatya gibi ağrı dindirici bitki ozlerine dayanan alkolsuz tonik kullanılması uygun olur; UV korumalı kremler ya da cinko oksit bazlı ozel koruyucular kullanın.
2 - Eğer sivilce oluşumuna eğilimli bir cildiniz varsa, her sabah, 4 - 5 dakika suresince demlenmeye bıraktığınız yabani cilek cayını icin. Papatya, lavanta, ebegumeci, anason cayları da kan dolaşımını kolaylaştırmak ve heyecana dayalı gerilimden kurtulmakta faydalı olabilir.
3 - Makyajın, sivilceli deriyi daha kotu hale getireceği kanısı yanlıştır. Aksine, makyaj cildi dış etkenlerden koruyan bir kalkan işlevi gorur.

Kozmetik alerjisi Kozmetikler kolay kolay alerji yapmaz. Ama, normalde zararsız olduğu halde, sizin cildinizin hassasiyet gosterdiği bir madde (renklendirici, koku verici, koruyucu katkı maddeleri) iceriyor olabilirler. Dermatolojik olarak test edilmiş de olsa, hicbir kozmetik malzeme bu riski tamamen onleyemez. Urunlerin uzerindeki "hipoalerjenik" ibaresi, alerji riskinin en aza indirildiğini gosterir. Herhangi bir urune korukorune guvenmemek en gecerli kuraldır. Ozellikle, cildi hassas olanlar, yalnızca kozmetik secerken değil, satın aldıklarını saklarken de ozen gostermelidirler.
1 - Kutu ve tupleri sıkıca kapattığınızdan emin olun.
2 - Kozmetiklerinizi aşırı sıcaklık farklarından koruyun.
3 - Kremlere direkt temastan kacının. Elleriniz yerine minik bir spatula kullanın.
4 - Urunlerin alerji riski cok yuksek bir bolge olan goz cevresine değmemesine ozen gosterin.
5 - Deride ucuk varsa, kozmetik ve makyaj malzemesi kullanmayın. Durum tamamen normale donmeden bunları tekrar surmeyin.
6 - Alerjik tepkiden "sorumlu" kozmetiği saptamak icin, ilgili bolgede kullandığınız tum kozmetikleri, gunde bir tane olmak uzere, deneyin. Boylece, cildiniz icin zararlı kozmetiği belirleyip bunu kullanmaktan kacınabilirsiniz.
7 - İlk kez kullandığınız bir urun cildinizin tepki vermesine neden olabilir.
8 - Cildinize surmuş olduğunuz parfum veya parfumlu kremler, guneş banyosu sonrasında, ışık hassasiyetine neden olabilir.

Sivilce ve akne tedavisinde anahtar kelime: "temizlik" Akneli cildin gorunumunu duzeltmek icin ilk adım, temizlik. Yuzun, sabah ve akşam, sıkıştırıcı maddelerle zenginleştirilmiş, cok hassas bir notr sabunla yıkanması gerekli. Temizleyici seciminde, cildin yağını fazla almayacak bir malzeme olmasına ozen gostermek cok onemli: Aksi takdirde, tersine bir etki gorulebilir ve yağ bezleri fazla yağ uretebilir. Cildin aşırı temizlenmesinden kaynaklanan bir tur akne de vardır.

Tedavide genel kurallar:
1 - Cilt toniğiniz cok az alkol icermeli. Antiseptik ve ağrı dindirici maddelerle zenginleştirilmiş olanları tercih edin.
2 - Koruyucu kremler icinde en uygun olanlar, cilde mat bir gorunum veren ve cabuk ucanlar. Bunların icindeki yağlı kısım, deriyle direkt olarak temas etmiyor.
3 - Temizlik maskeleri, cildi rahatlatan ve yağ uretimini azaltan A, E, F vitaminleri ve atkuyruğu, lavanta, adacayı, biberiye, mercankoşk gibi bitki ozleri icermelidir.
4 - Bir estetisyenin belli sıklıkta uygulayacağı derinlemesine temizlik, cildin durumunu kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.
5 - Akneli cilde makyaj yaparken, ozel hazırlanmış urunler kullanmaya dikkat edilmeli. Orneğin, yağsız bir toz fondoteni kuru bir sunger yardımıyla uygulayabilirsiniz. Sivilcelerin azdığı donemlerde pek makyaj yapmamanız daha iyi olur.
6 - Bir estetik uzmanı, akne sorununuzu 2 - 3 ayda cozebilir. Uygulanacak tedavi, kozmetik malzemelerle de takviye edilen birkac ilacın kullanımına dayanıyor. Gunumuzde, ilacların icerdiği retin - A gibi temel aktif maddelerin oranının duşurulmesi, yan etkileri azalttığı gibi, mukemmel sonuc elde edilmekte.

Tahrişe karşı onlem alın
Cilt, genel olarak, havanın, cevrenin ya da kozmetiklerin etkisi yuzunden tahriş olur. Aşındırıcı urunler (peeling) başta olmak uzere, bazı maddelerin hatalı kullanımı da cildi tahriş edebilir.
1 - Toz, kir ve cildin uzun sure makyajlı kalması tahrişe yol acabilir. Dolayısıyla, makyajın, en gec 10 - 12 saat sonra temizlenmesi yerinde olur.
2 - Mineral yağlar, parfum ve alkol, hassas ya da herhangi bir rahatsızlığı olan ciltlerde tahrişe neden olabilir.
3 - Boyalar, renk acıcı kremler ve tuy dokuculer tahriş riski en yuksek kozmetikler.
4 - Tahrişe yol acma acısından, bitki ozleri ya da doğal maddeler iceren kozmetikler, sentetik olanlardan daha guvenli değil.
5 - Dermatolojik olarak test edilmiş kozmetiklerin cilt tarafından kabul edilmeme olasılığı daha az. Gene de, cildiniz hassassa dikkatli olun.
6 -Kozmetik kullanırken, tahrişin ceşitli faktorlere bağlı olduğunu unutmayın. İşte bunlardan bazıları: Temas turu (Orneğin, şampuanın deriyle temas ettiği sure, deodorantınkinden daha azdır); temas noktası (Goz cevresi gibi bazı bolgeler, daha hassastır); PH değeri (Cilde uygun olanlar, asit ozellik taşıyanlardır); ucma (Bazı kozmetikler, havayla temas ettikten sonra bozulup cildi tahriş edebilir).
KURU CİLTLER

Kuru ciltler hassas temizleyicilere ihtiyac duyar.
Geceleri yuzunuz icin yumuşak, sabun icermeyen likit veya krem temizleyiciler ya da "super yağlı" temizlik barları (kalıp) tercih edin.
Sabahları yuzunuze yalnızca sıcak su carpın.
Cildiniz ne kadar kuru ise nemlendiriciniz de o kadar su icermelidir.
Gliserin, hiyaluronik asit ya da dimetikon ile formule edilmiş bir nemlendirici secin, bunlar nem kaybını geciktirir, daha fazla kurumayı onler.
Ayrıca sececeğiniz nemlendiricinin mutlaka SPF 15 Guneş Koruma Faktoru icermesine de son derece dikkat edin; kuru ciltler iltihaplanmaya karşı diğer cilt tiplerine oranla daha meyillidir.
Nemlendiricinizi yuzunuz veya vucudunuz henuz nemliyken surun; boylece nemi "hapsetmiş" olursunuz.
Yağ bazlı fondotenler, allıklar ve pudralar kullanın.
Yağ bazlı makyaj urunlerinin bu ozellikleri ambalajları uzerinde hydrating, nourishing, moisturizing gibi kelimelerle vurgulanmıştır. Ayrıca toz allık yerine krem veya krem-toz allıkları secin, cildinizi daha duzgun gosterir; toz allıklar cizgi ve kırışıklıkları belirginleştirir.

YAPMAYIN...

Yuzunuzu sert sabunlarla asla yıkamayın.
Puturlu temizleme urunleri ve sert yuz fırcaları, eldivenleri veya pedler kullanmayın.

Alkollu toniklerle veya kolonyalı mendilerle cildinizi silmeyin.

YAĞLI CİLTLER
YAPIN...

Yuzunuzu gunde iki kez (sabahları ve yatmadan once) yağlı ciltler icin hazırlanmış yağı absorbe eden yumuşak bir likit ya da jel temizleyici ile temizleyin.
Suyu ceken ve tutan (humectant) icerikli nemlendiriciler kullanın. Bu tarz nemlendiriciler yağlı parlaklığa neden olmadan suyu ciltte tutar.
Yağ icermeyen, su bazlı fondotenleri tercih edin. Bir diğer secenek ise yağı kurutan fondoten ve pudralardır. Bunlar, fazla yağı emerek parlamayı geciktirir. Krem allıklar yerine toz olanları kullanın.
Yağsız bir guneşten koruyucu kullanın. Yağlı ciltli bircok kişi, icerdikleri yağın sivilceleri tetikleyeceğini duşunerek guneşten koruyucu urunlerden kacınırlar. Artık yağ icermeyen koruyucular da var. Bunlar, fazladan yağ birikimi yapmadan cildinizi guneşin zararlarından koruyabilirler.

YAPMAYIN...

Yağı kurutmak icin sert, deterjan bazlı sabunlar ve alkollu tonikler kullanmayın. Zamanla bu urunler cildinize zarar verebilir ve zaten fazla aktif olan yağ bezlerinin uretimini teşvik edebilir.
Kakao yağı, temizleme kremi veya lanolin gibi yağlı iceriği olan "super yağlı" urunlerden kacının.

KARMA CİLTLER

YAPIN...

Karma ciltler icin formule edilmiş temizleyiciler secin. Bu urunler yanaklar gibi kuru bolgeler icin nazik; yağlı olan burun, cene gibi bolgelerde serttirler.
Yapmanız gereken en son şey zaten yağlı olan "T bolge"nizi (alın, burun, cene) daha da yağlı hale getirmektir. Bu yuzden nemlendiriciyi yanaklar gibi yalnızca ihtiyac duyulan yerlere uygulayın; "T bolgesi"nde kullanmak sivilcelere neden olabilir.

Eğer goz altı bolgeniz kuru ise hassas ciltler icin ozel olarak hazırlanmış bir goz kremi kullanın. Goz kremleri, gozleri steril tutmaya ve goz enfeksiyonlarını onlemeye yarayan koruyucular icerir.
Su bazlı ve yağsız fondotenleri deneyin. Fondoteni uygulamadan once yanaklarınız gibi kuru bolgelere nemlendirici surun.

Yağsız formule edilmiş bir guneşten koruyucu urun kullanın.

YAPMAYIN...

Yuzunuzun değişik bolgeleri icin farklı temizleyici ve nemlendirici kullanmayın. Bu zaman ve para kaybıdır.
SİLVİA
13-04-2007, 14:16

hmmm gercekten ilginc bu konular...ama ne yazıkki ne estetisyenim ne de guzellik uzmanıyım ama bu konularla gereğinden fazla ilgilendiğim kesin..bu bilgilerin bu işi yapmayan benim gibi insanların da faydalanabilir yerleri olduğuna eminim
YUZ TEMİZLİĞİ

Yuz temizliği hem guzellik ve bakımın ilk adımı, hem de hijyenik bir harekettir. Sağlıklı, ışıltılı ve taze bir cilde sahip olmak icin yuzu kirlerden, salgılardan ve makyajdan arındırmak vazgecilmez bir alışkanlık haline gelmelidir. Yuz derisi oldukca ince ve hassastır. Vucudunuza oranla cok daha cabuk bozulur ve yıpranır. İyi bir temizlik, yaşınız ve cilt tipiniz ne olursa olsun cilt guzelliğinizi korumak icin ilk ve en onemli etaptır.
Zamanınız ne kadar kısıtlı olursa olsun, cildinize ayıracağınız beş dakika ilerde size yıllar olarak geri donecektir.

Neden?
Gunluk makyaj temizliği cildinizin ışıltısı ve tazeliği icin vazgecilmez bir etaptır. Kolayca ve kısa surede yapılan bu işlem cilde sağlık, canlılık verdiği gibi, dış etkenlere karşı kendini korumasına da yardımcı olur. Sabah ve akşam temizlenmeyen bir cilt donuklaşacak, hassaslaşacak ve dıştan gelen etkilere karşı dayanıksız olacaktır. Gunluk cilt temizliği cildin fizyolojik dengesini koruması acısından son derece onemlidir.

Ne zaman?
Gunde iki kez: sabah ve akşam.
-Sabah: gece boyunca biriken sebum ve atıklardan cildi temizlemek icin.
-Akşam: makyaj artıklarından ve gun boyu cilt uzerinde birikmiş olan kir ve tozlardan cildi temizlemek icin.

Nasıl?
İhtiyac ve eğilimlerinize uygun yapıda ve ambalajda pek cok temizleyici urun ceşidi vardır: sut ve losyonlar, jeller, yağlar, makyaj temizleyici mendiller gibi. Bu temizleyicilerin buyuk coğunluğu iceriklerinde bulunan pek cok aktif madde sayesinde cilt bakımı yapma, tahrişi, kızarıklıkları, kırışıklıkları engelleyip, cildi yatıştırma ozelliklerine de sahiptir.


gunluk temizleyiciler


Su
Suyla temastan hoşlanıyorsanız, su ile durulanabilen bir jel veya kopuklu krem kullanın. Musluk suyu, cok temiz de olsa, tek başına kir ve makyaj artıklarını cıkarmaya yeterli değildir. Yuzunuzu durularken ılık su kullanın; ılık su cilt ısınıza daha yakın olduğu icin temizleyicilerin yağ ve kirleri daha iyi eritmesine yardımcı olur. Yuzunuzu ılık su ile iyice duruladıktan sonra soğuk su uygulayın, boylece gozenekleriniz sıkılaşacak ve cildinize canlılık gelecektir. Cildinizi temizledikten hemen sonra kurulayın. Su buharlaşmaya başlayınca cildinizi nemsiz bırakabilir.

Sabun
Klasik sabunlar cildi kuruttukları icin genellikle onerilmez. Kurumuş bir cilt dayanıksızlaşır, tahriş ve cizgi oluşumuna meyilli bir hale gelir. Bu nedenle sabunsuz temizleyicileri tercih edin.

Jel
Hafif yapıda oldukları icin, ozellikle karma ve yağlı ciltler icin uygundur. Cildi yıpratmadan ve kurutmadan derinlemesine temizlerler. Bazılarında yatıştırıcı ve anti-bakteriyel aktifler de bulunur. İdeal uygulama yontemi, kucuk ve yuvarlak formda bir yuz fırcası* ile uygulamaktır: fırcayı ıslatın, fazla suyunu silkeleyerek atın, fındık buyukluğunde bir parca jeli fırcanın uzerine koyun ve tum yuzunuze kucuk ve dairesel hareketlerle uygulayın.
Dikkat: Yuzunuzde sivilceler varsa fırca yerine parmaklarınızı kullanın. Fırca sivilcelerinizin dağılmasına neden olabilir.
*Yuz fırcanız yoksa eşinizin veya babanızın kullanmadığı bir tıraş fırcasını temizleyip hijyenik hale getirdikten sonra yuz fırcası olarak kullanabilirsiniz.

Krem
Hassas ve kuru ciltlere daha uygundur. Besleyici ve yumuşatıcı aktifler icerdikleri icin kıvamları koyudur. Aynı zamanda yatıştırıcı ve kızarıklık onleyici aktifler de iceren temizleyici kremler, kuru ciltlere konfor ve rahatlık sağlar.

Makyaj cıkarıcı su
Hic makyaj yapmayanlar veya cok hafif yapanlar icin idealdir. Alkolsuz ve renksizdirler; yapıları cok hafiftir, her cilt tipine ve cildin pH oranına uygundur. Durulama gerektirmeden bir pamuk ile yuze ve boyuna uygulamak yeterlidir. Temizleyici ve yatıştırıcı bitkisel ozlerle zenginleştirildikleri icin cilde sıkılık, guc ve ışıltı verirler.

Makyaj cıkarıcı sut
Yoğun makyajları cildi yıpratmadan cıkarmakta cok etkilidir. Cilt tiplerine uygun değişik iceriklerde olanları vardır. Akıcı yapısı sayesinde yumuşak bir temizlik sağlar. Yuz ve boynunuza bir pamukla veya parmak uclarınızla uygulayabilirsiniz. Sonrasında sut artıklarını temizlemek icin tonik uygulayın.

Makyaj cıkarıcı yağ
Yoğun ve suya dayanıklı makyaj yapanlar icin uygundur. Dayanıklılığı yuksek ve yağlı rujları, suya dayanıklı rimelleri tam anlamıyla cıkaran yegane temizleyicilerdir. Adları "yağ" olsa da yağsız ve her cilt tipine uygundurlar. Nemsizliği onlerler. Genellikle oz yağlarla, anti-age aktiflerle ve yatıştırıcı ajanlarla zenginleştirilmişlerdir. Cilde satenimsi bir gorunum ve yumuşak bir dokunuş kazandırırlar.

Makyaj cıkarıcı mendiller
Hafif makyaj yapanlar ve zamanı az olanlar icin idealdir. Temizleyici ajanlarla nemlendirilmiş ve alkolsuz olan bu mendiller goz dahil, yuz ve boyundaki makyajı hızla ve yumuşaklıkla cıkarır. Ozellikle yolculuklarda son derece pratiktir. Pek cok ceşidi vardır: kuru ciltler icin kremli olanlar, hassas ciltler icin yatıştırıcı olanlar, nemlendiricililer vb.
Dikkat: Kullandıktan sonra kurumamaları icin kutuyu veya paketi sıkıca geri kapatın.


kucuk ipucları


Goz makyajını temizlemek

1- Pamuğunuzu goz makyajı temizleyiciniz ile ıslatın. Gozlerinizi kapatın. Yavaş ve hafifce kirpik koklerinizden uclara doğru rimelinizi cıkarın. Kirpiklerinizin rimelden tamamen arındığından emin olduktan sonra, ust goz kapağınızı icten dışa doğru temizleyin. Makyajınızı sut veya yağ ile cıkardıysanız suyla durulayın.
2– Goz makyajınızı temizlerken sert ve yıpratıcı hareketlerden kacının. Goz cevresindeki deri cok ince ve hassastır; kolaylıkla tahriş olur ve kırışabilir.
3– Goz makyajınızı tamamen temizleyip duruladıktan sonra bir kağıt mendil veya yumuşak bir havluyla iyice kurulayın. Islak kalmış bir cilt nemsizliğe neden olur.

Tonik
Bazı temizleyicilerden sonra cilde tonik uygulamak gerekir. Tonikler cilt tiplerine gore farklı hazırlanmıştır. Temizleyici artıklarını alır, gozenekleri sıkılaştırır.

Şampuan
Duş veya banyo sırasında yuzunuzu şampuan ile yıkamayın. Şampuanlar yuz derisi icin yıpratıcı olabilecek temizleyici ajanlar icerir.





DERİNLEMESİNE TEMİZLİK
Neden?


Cildimiz, alttan uste doğru, surekli olarak, olu hucrelerle kaplanır. Olu hucreler ust derinin kalınlaşmasına, gozeneklerin iyi oksijen alamamasına ve tenimizin donuklaşmasına neden olur. Cildi olu hucrelerden arındırma işlemi, tene sağlık, şeffaflık ve ışıltı kazandırır; puruzleri azaltır. Cildi yenilemek, cilt esnekliğini ve gencliğini korumak icin de kacınılmaz bir uygulamadır.

Ne zaman?

Normal, karma ve yağlı ciltler: haftada 1 il 2 kez.
Hassas ve kuru ciltler: 15 gunde 1 kez.

Nasıl?

Cildi derinlemesine temizleyen urunleri 2 gruba ayırabiliriz: arındırıcı urunler ve arıtıcı maskeler.


derin temizleyiciler



Arındırıcı urunler

Arındırıcı urunler kucuk tanecikli, kremden daha akışkan veya jel yapıda urunlerdir. Cildi olu hucrelerden arındırmanın, sağlıklı ve net bir gorunum vermenin en kolay ve etkili yoludur.
Etkili bir derinlemesine temizlik icin uygulama oldukca onemlidir:
1- Arındırıcı urunu kullanmadan once, gozeneklerinizin acılması icin yuzunuzu 5 -10 dakika kadar su buharına tutun. Boyle bir olanağınız yoksa cildinizi ılık suyla nemlendirin.
2 – Az miktarda urunu avucunuzun icinde ısıttıktan sonra, goz ve dudak cevreniz haric tum yuzunuze surun. 1 ila 2 dakika dairesel hareketlerle ovuşturmadan yayın. Alın, burun kenarları ve cene uzerinde ısrarcı olun.
3- Ilık su ile durulayıp, tonik uygulayın.
Kucuk bir not: Arındırıcı urunden sonra arıtıcı bir maske uygularsanız daha etkili bir sonuc alırsınız.

Arıtıcı maskeler

Arıtıcı maskeler iceriklerinde bulunan temel aktifler doğrultusunda etki gosterir: temizler, arındırır, gozenekleri sıkılaştırır ve cildi gunluk bakımlara hazırlar. Yağlı ciltler icin hazırlanmış olanları cildi temizlemenin yanı sıra sebum salgısını da dengeleyerek siyah nokta ve sivilce oluşumunu engeller.
Uygulama:
1- Varsa makyajınızı cıkarın, cildinizi iyice temizleyip, kurulayın.
2– Goz ve dudak cevreniz haric tum yuzunuze kalın bir tabaka halinde arıtıcı maskenizi uygulayın.
3- Maskeyi kullanma talimatında onerilen sure kadar yuzunuzde tutun. Daha sonra ılık su ile durulayın.
4– Maskeden sonra mutlaka tonik uygulayın. Bir pamuk parcasını cilt tipinize uygun bir tonik ile ıslatın ve tum yuzunuzu silin. Tonik hem gozeneklerinizi sıkılaştıracak hem de maskenin artıklarını temizleyecektir.


kucuk ipucları



Maskeli banyo

Yuzunuzde maske ile banyonuzu sıcak suyla doldurup keyif yaparsanız, maskenizin etkisi de artar: sıcaklık aktiflerin cilde nufuzunu artırır.

Tonik

Toniğinizi onceden buzdolabına koyup soğutur ve oyle uygularsanız cildiniz daha canlı bir gorunum alır.

Bronzluk

Guneşlenmeden once cildinizi derinlemesine temizlerseniz, daha kalıcı ve eşit bir bronzluk elde edersiniz.
GUZEL BİR CİLDİN SIRLARI
Gereksinimleri doğru olarak karşılanan her cilt guzeldir!
Aşağıdaki testi uygulayarak cildinizin temel ihtiyaclarına uygun bakımlara ulaşıp, guzel ve sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.
Ama unutmayın, cildinizin tipi ne olursa olsun, onun en temel ihtiyacı iyi nemlendirilmesidir; elbette cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyle...

CİLDİNİZ GERİLİYORMU?SIK SIK:Cildiniz hassas ve genellikle kuru. Gerilme hissi nemsizlik belirtisidir. Cildinizi nemlendirin ve bol bol su icin.

HER ZAMAN:Cildinize dikkat! Cok hassas ve nemsiz. Gece ve gunduz hem nemlendirici hem besleyici bakımlar uygulayın.

HİC BİR ZAMAN:Cildinizin nem oranı yeterli. Nemlendirici uygulamaya devam edin.

CİLDİNİZ PARLIYORMU?

SADECE ORTA KISIMLAR:Cildiniz parlamaya meyilli. Yuzunuzun orta kısımlarındaki (T bolgesi) sebum fazlasını gidermek icin (sadece bu bolgede) hafif icerikli matlaştırıcılar kullanın.

COK AZ BİR KISIM:Cildiniz oldukca mat.

YUZUMUN HER YERİ:Cildiniz yağ bezlerinin gereğinden fazla calışması nedeniyle parlıyor. Matlaştırıcı kremler kullanarak bu durumu dengeleyin.

CİLDİNİZDE SİVİLCE VEYA SİYAH NOKTA OLUYORMU?
ARA SIRAiyah noktalar burun, alın, cene gibi yuzun en yağlı bolgelerinde oluşur. Siyah renkte olmalarının nedeni cildin doğal pigmenti olan melanindir. Cildinizde ara sıra sivilce oluşmasının nedeni yaşadığınız hormonal değişimler olabilir. Cildinizi iyice temizleyin, ayda 2 kez temizleyici maske uygulayın.

SIK SIKiyah noktalar burun, alın, cene gibi yuzun en yağlı bolgelerinde oluşur. Siyah renkte olmalarının nedeni cildin doğal pigmenti olan melanindir. Cildinizi iyice temizleyin, temizleyici maske uygulayın ve cok yağlı yiyecekler yemeyin.

HİC BİR ZAMANuruzsuz, net bir cildiniz var. Yine de sivilce oluşumunu engellemek icin temiz tutun ve ayda 1 kez temizleyici maske uygulayın.


CİLDİNİZ GENELLİKLE DONUK:Cildinizdeki ışıltı ve canlılık eksikliğinin nedeni oksitlenmedir. Stresten ve sigaradan uzak durun. Cildinizin bol oksijen alabilmesi icin temizleyici maskeler kullanarak olu hucrelerden arındırın ve bol bol C vitamini iceren yiyecekler tuketin.

YORGUN:
Yorgunluk cildin ışıltı ve canlılığını alır oksitlenmesine neden olur. Dinlenin, stres ve sigaradan uzak durun. Cildinizin bol oksijen alabilmesi icin temizleyici maskeler kullanarak olu hucrelerden arındırın ve bol bol C vitamini iceren yiyecekler tuketin.

NORMAL:
Cildiniz net ve enerji dolu! Besleyici ve koruyucu bakımlara devam edin.
CİLT CATLAKLARI

Catlaklar, cildin aşırı gerilmesi sonucu derideki elastik dokunun kırılması ile oluşuyor. Başlangıcta kırmızı ile mor arası bir renkte olan buyuklu, kucuklu bu cizikler zamanla sedefli beyaz bir renge donuşuyor.
En cok, karın, kalca, baldırlar ve goğuslerde gorulen catlakların oluşumuna onemli kilo değişimleri, hamilelik gibi durumlar neden oluyor

Peki, neden her hamile kadında ya da her kilo alıp-vermiş kadında gorulmuyor? İşte bu konuda pek eşit değiliz. Cilt yapımız oluşum olasılığında cok


etkili; kimi ciltler diğerlerine gore daha dayanıksız olabiliyor. Orneğin, cok acık renkli ciltler catlak oluşumuna daha yatkın.

Ne yazık ki, oluşan catlakları yok edecek mucize bir recete yok; kalıcılar. Ama, oluşumlarını ısrarlı bir bakımla engellemek mumkun.

İşte yolları:

Cildinizi her gun bir kremle nemlendirin. Kremler hem catlamaya karşı cilde gereksinim duyduğu suyu verecek hem de cildin esneme kapasitesini artıracaktır.

Bol, bol su icin.

A, E ve C vitaminleri yonunden zengin yiyeceklerle beslenin.

Spor yapın.

Kısa sureler icinde kilo alıp vermemeye calışın.

Hamileyseniz, kilonuzu doktorunuzun onerdiği sınırlar icinde tutmaya ozen
gosterin.
************************************************** ***
NORMAL CİLT CİZGİLİ CİLT


4501 4502
kollajen liflerinde kesinti

Cilt, ust uste sıralanmış 3 katmandan oluşmaktadır: epiderm, derm ve hipoderm. Derm, gercek bir yorganı andırır. İcerdiği lifler sayesinde, cildin temel catısını oluşturur. Demet şeklindeki kollajen lifleri, cildin dayanıklılığını, diriliğini ve yapısal butunluğunu sağlar. Daha ince olan elastin lifleri, kollajen lifleriyle birlikte gercek bir ağ oluşturur ve cildin elastikiyetinde onemli bir rol oynar. Eğer kollajen ağları duzensizleşir ve elastik lifler koparsa, cildi sıkılaştıran tum yapı yıkılır ve cilt,