Sagopa Kajmer'in Kafile Albumu Cıktıktan Sonra Yapılan Roportajdır SND TEAM Tarafından Yapılmıştır Okumayanlar Olmuştur.. Aşağıya Koydum Alıntıdır!

Alıntı:
sıcağı sıcağına SND TEAM adına Obie ve ahker Bakırkoy " Ciklet " deki arkadaşlarımızın misafirperverliği sayesinde samimileşen ortamda cok neşeli bir roportaj yaptı.Forumlarda uyelerimizin merak ettikleri soruların yanısıra Melankolia , Kafile ve Kuvvetmira hakkında butun detayları ve uyelerimizin isteklerinin doğrultusunda bol bol resim iceren dopdolu bir roportaj sizleri bekliyor

ahker=Oncelikle hayırlı olsun.Kafile albumu cıktı.Album hakkında neler duşunuyorsunuz?

Raffine=Bu album Zet ,Abluka Alarm ve benim icin cok buyuk bir şanstı.Oncelikle bu albumde bize şans tanıdığı icin Sagopa ve Kolera´ya cok teşekkur ediyorum.Guzel bir toplama album ve bence Turkce Rap´in başyapıtlarından bir tanesi.

Sagopa = Reklam kokan hareketler ) ( guluşmeler )

Raffine = İlk bandrollu albumum olduğu icin boyle bir projede yer aldığım icin sozlerime cok ozen gosterdim.Gercekten cok onemliydi ve maneviyatı cok buyuktu.Kuvvetmirada olabilmek en buyuk hayalimdi ve bu albumde bulunmam bunun gostergesi oldu ,kendimi burada kanıtlama şansı yakaladım.Kanıtladığımı duşunenlere teşekkurlerimi sunuyorum.

Zet = Yoow ) Benim icin album cok onemli.Albumu muzikcalarımı takıp dinlediğimde hicbir şarkının boş ve gereksiz olmadığını goruyorum.Ben aslında MC değildim Sagopa ve Kolera sayesinde rape başladım.Kayıt yaparken cok zorlandım ve Sago ´ yu cok yordum ) ama ortaya guzel birşeyler cıktıysa ne mutlu bize.Ben 6 ay once rape başladım ve bu kısa zaman icinde bandrollu bir albumde yer aldım.3 tane şarkım var ve hepsine iyi yorumlar aldım.Kendi gelişimimi burada gorebiliyorum.

Kolera = Kafile albumu benim icin cok onemli.Kendi solo albumumu yaparken cok istekli ve heyecanlıydım.Album cıktıktan sonra en fazla 6-7 kere acıp icine bakmışımdır.Ama Kafile albumunu her gorduğumde inceliyorum.Bebeğim gibi sanki.Albumun her karesinde bizim emeğimiz var.Kendi şirketimizden cıkarttığımız icin herşeyi ile bizzat ilgilendiğimiz icin bu albumun bende yeri cok ozel.Kafile albumunun bir başka onemi de bizim icimizde yaptığımız toplama bir album olması.Bence Turkiye´nin gelmiş gecmiş en iyi karma rap albumu.Bu albumde bizim amacımız Sagopa ve Kolera haricinde Kuvvetmira´da yer alan mc lerin tanıtılmasıydı ki oyle de oldu.Biz geri planda kaldık ve daha az şarkı ile albumde yer aldık.Herkesin hakkını verdiğine inanıyorum.Zet ilk kayıtlarında bizi cok uğraştırmıştı fakat kayıtları bitirip dinlediğimizde hepimizi şaşırtacak kadar iyi şarkılar ortaya cıkıyordu.Raffine yeni duyuluyor fakat eskiden beri bu işi yapanlardan cok daha iyi ve başarılı.Cok farklı , kendi tarzı var Sagopa ile oluşturdukları kendine has bir soundu var.Abluka Alarm zaten bizim kardeşlerimiz.Şu an Samsun´da olmalarına rağmen kalplerinin bizimle olduğuna inanıyorum.Onlar zaten kendilerini kanıtlamış isimler ve yıllardır beraber calışıyoruz.Hedefim ; bu albumde yer alanlara ayrı ayrı solo albumler yapabilmek.Umarım Allah nasip eder.Cunku herkes solo albumu hak ediyor.

Sagopa=Memnunuz Guzel bir album.Kafile bizim acımızdan onemli ama benim acımdan daha da onemli.Yıllardır duşunduğumuz kendi şirketimizden cıkarttığımız ilk album oldu.Ozellikle Kolera´ya cok teşekkur ediyorum cunku ben vatani gorevimi yaparken albumun tum işleri ile bizzat kendisi uğraştı.Ben bu album icin birşey yaptığımı zannetmiyorum.Kayıtlar esnasında cok fazla eğlendik.Raffine gercekten iyiydi.Zet yorucuydu ama o da iyiydi.Şu anda kuvvetmirada olmasalarda Moz ve sitem de iyiydi.Kolera zaten iyiydi.Herkes iyiydi.Sadece Evrenin şarkılarını bu albumden cıkartıp EP´ye verdik eğer o şarkılarda olsaydı album dağılımı daha farklı olacaktı.Bu işin başından beri icinde olan birisi olarak Turkiye´de Turkce sozler iceren en iyi karma album diyebilirim.Zamanına gore iyi olan 1. Yeraltı Operasyonu albumundede yer almıştım.O da cok iyiydi ve herkesi etkileyebilmişti.Ve ben bu işi biliyorsam Kafile cok iyi bir karma , kimse hakkını yememeli.Emeği gecen herkese cok teşekkur ediyorum.

ahker = Eleştiriye hic tahammulun olmadığı soyleniyor.Bu konuda ne soylemek istersin ?

Sagopa = Ben eleştirilmeyi severim ama soylenenler eleştiri seviyesinde olursa.Bizim turkce rap cevresinde eleştiri olayı yanlış algılanıyor.Eleştiri adı altında karalama yapıyorlar aslında.Cekememezlik cok fazla "Sago nun şu şarkısını beğenmedim cunku bana hitap etmedi " diyebilir yada " son donemlerde yaptığı şarkılar aşk şarkısı gibi olmuş " diyebilir ama !!! Gormuyor musunuz !!! Uyanın tarzında galeyana getirici yazılar yazanlar bile var.Dunya´da bu iş boyle donuyor zaten.Dinleyiciler beni bilir kişi olarak eleştiremez cunku benim seviyemde değiller henuz.Sagopa Kajmer´in ne olduğunu artık tum camia biliyor.Biraz mantığı olan insan eleştiri seviyesinin terazisini tutturabilir.O zamanda anlayışla karşılayabileceğimi de dinleyicilerim bilir.

ahker = Duet album calışmalarınız nasıl gidiyor.Biraz bilgi verir misiniz?

Sagopa = Duet albumun ozellikli olmasını istiyorum.Bugune kadar yapılmışlar haricinde bir iki farklı nokta var ; muzikal anlamda daha minimal calışmalar yapıyoruz.Mesela icinde farklı enstrumanlardan ziyade efektler ve farklı sesler kullanmayı duşunuyorum.Albumde kendi duşunduklerimizi Kolera ile fikir alışverişi yaparak istediklerimizi yapıyoruz ve sonuclarını da biliyoruz.Herkes bizi eleştirecek ama bu 1998 yılından beri bir gelenek haline geldi artık.Her albumumden sonra cok garip laflar edildi.Hic kimse boyle bir album beklemiyor olacak.Karamsar bir album bekleyenler olabilir yada daha cok popa yoneleceğimizi duşunenler olabilir ama biz kendi icimizde bir sound yarattık ve bu muzikaliteyle devam edeceğiz.

Kolera = Sagopa ile duet yapmak başlı başına bir dert .Aynı şarkıda bulunman demek senin sonuk kalman demek cunku bence Turkce rapin tartışmasız en iyisi.Yeni bir parca yaptığımda bu yaptıklarım arasında en iyisi oldu diyorum ,zaten en son yaptığım parca diğerlerinden daha iyi oluyor geliştiği icin.Sago kendi bolumunu okuduğunda " ooooo gitti diyorum " ben o kadar uğraşmışım yapmışım ama Sago gelince sonuk kalıyo ve duet albumde boyle bir risk var ama son zamanlarda artık aramızda bir sound uyumu yarattığımızı duşunuyorum.Birbirimizi her yonuyle butunlediğimize inanıyorum ve beraber son yaptığımız parcalar bunun gostergesi.Cok iyi tepkiler aldı.Album benim icin biraz zorlu olacak ama aynı zamanda da keyifli olacak cunku Sago ile uyumumuz cok iyi.Onumuzdeki ilk projemiz bu album olduğu icin konserlerimiz sonrasında bu albume yoğunlaşacağım.Sound acısından daha once yapılmamış ve cıtası yuksek olacağını duşunuyorum.Şu ana kadar 8 tane parcanın kendi bolumlerimi bitirdim.Bu albumle yeni bir cığır acacağımızı duşunuyorum cunku Turkce rapte yeni bir sound yaratılacaksa bunu Sagopa yapıyor.Taklit yapanların sayısı maalesef cok fazla ve benim istediğim herkesin kendi tarzını bulması.Bu bana cok rahatsızlık veriyor.Bazen elimize gelen demoları dinliyoruz , gelenler ya Sagopa ya da Ceza nın aynısı." Taklitler orjinallerini yaşatır " ne kadar iyi olduğu duşunulsede taklitten oteye gidemezler.

ahker = Raffine ve Zet acaba Kuvvetmira´da olmasalardı yine melankolik rapler mi yapardı ?

Raffine = Ben zaten rape Sagopa Kajmer ile başladım.İlk demolarım Sagopa Kajmer´in aynısıydı diyebilirim.Bunu soylemekten cekinmiyorum cunku gercekten cok iyi bir mc.Yunus Abi ´ nin tarzımı yakalamamda bana buyuk etkisi oldu.En başından beri karamsar rapler dinliyorduk.Bizim yaptığımız şey icimizdekileri anlatmak.Mesela ben kendi icimdeki celişkilerden bahsederken karamsar olması normal.

Zet = Benim Kuvvetmira´ya girmem biraz daha farklı oldu.Ben klip cekiyordum oncesinde.Sagopa ile aramızda abi - kardeş ilişkisi vardı.Bana Dj liği ,beat yapmayı , Yunus abi oğretti.Tarzımı da Sagopa yarattı.Oncesinde rap yapmak gibi bir arzum yoktu fakat Kolera ve Sagopa sesimin rape uyumlu olduğunu ve yapabileceğimi soylediler.Benim de elbetteki icimde karamsarlık var cunku hayatım bugune kadar cok iyi gitmedi ve bende yaşadıklarımı anlatıyorum ve insanlar da dinliyor.

ahker = Sagopa ´ nın aynı zamanda Dj Mic Check olarak bir mahlası var.Bu albumde ben Mic Check´den cok fazla stratch beklerken yalnızca 2 şarkıda bunu bulabildim.Bunun bir sebebi var mı ?

Sagopa = Ben stratch yapmayı severim ve turntablelarıma aşık biriyimdir. Fakat bir kotu ozelliğim var ; uyuşuk biriyimdir.Bu parcada stratch ne kadar guzel olur demedikten sonra o şarkıda stratch duşunmem ama bundan sonraki calışmalarımda bol stratchler olacak.Mesela yıllardır projem olan turntablizma´yı bitireceğim.Cok teknik ve sanatsal bir proje olacak.Turkiye´nin ilk turntablizma albumunu ben yapacağım.Albumde rap vokallerde yer alacak ve sadece turntable dan cıkan seslerle yapılacak.Duet albumde yine bol stratchler bulacaksınız.

ahker = Peki sen yıllardır bu işin icinde olan birisi olarak yeni başlayan Dj´ ler icin ne onerirsin ?

Sagopa = Yeni başlayanlar oncelikle Direct-drive turntable almalılar.Belt drive olmamalı cunku ( cue ) şarkının başlamasını istediğin yerde başlatamazsın. 2. husus stratch mixeri almaları lazım.Dİsko yada klup mixeri olmamalı.Vestax cok iyi ve Stanton ´ın bir iki modeli iyi ama bunlar dışında onermiyorum.Yeni başlayanlar plak almalı ve plaklara konsantre olmalı ,elleri ısınmalı.Bu pahalı bir iş tabii ki.Bu iş icin yetenek de gerekiyor.Plakların pahalı olmasından yakınmasınlar cunku Taksim´de eski soul funk vb. plakları ucuza alabilirler ve drumları , ritimleri mixlesinler daha sonra stratche gelsinler.Stratch tamamiyle kulak , beyin , eller , ritimsel duygu ve melodi yaratma ahengine bağlıdır.Cok teknik olayları var.Yeni dj ´ lere sabırlı olmalarını dinliyorum.

ahker = BPG ´ de daha sosyal icerikli mesajlar veren şarkıların vardı.Her yeni albumde bunlar azalıyor mu ?

Sagopa = BPG albumu benim hayatımın değişme noktasıdır.Yeni bir donem actım benim onceden MC lik konusunda bir iddiam yoktu.Dj , Produktor ve normal bir vatandaştım.Cok iyi soz yazabiliyorum ,diğer mc leri tartabiliyorum ve herşeyi yapabiliyorum aslında ama yapabildiğimi soylemiyordum.Yıllarca kendi istediğimi yaptım boğurdum , sert rap yaptım ,icimdekileri doktum ,ben cılgın bir adamım ,kendi istediğimi yaptım.Başlarda yeni tarzıma alışmak zor oldu fakat bir alışan pir alıştı. Dinleyicilerin yaşamları bile etkilendi.Yaşadıklarım haricinde birşey anlatmadım BPG de de aynı şekilde Romantizma da da aynı şekilde oldu.Mesela " Vasiyet " şarkısı sosyal icerikli gibi de gorunebilir."Terapi" de hepimizin başına gelebilecek moral bozukluğundan bahsediyorum.Aslında cokda sosyal icerikten yana değilim yani.BPG ´ deki sound cok ayrıydı bunu kabul ediyorum ve ben her albumumde daha farklı şeyler yapıyorum.Hatta bazıları yeni albumde istediklerini bulacak.Ben herkesin ne istediğini cok iyi biliyorum.

ahker = İlerleyen zamanda featuring calışmaların olacak mı ?

Sagopa = Uzun zaman sonra yanıma birilerini kabul ettim.Yanlış almasın kabul ettim diyorum cunku kıl biriyimdir.Herkesle calışmam aynı zamanda desteklediğime destek veririm.Raffine Zet Abluka Alarm cok iyi ve onlarla cok iyi anlaşıyoruz.Herkes benim icin farklı bir değere sahip.Nereye kadar gider bilemem zaten son zamanlarda 1-2 olay daha yaşadık.Birde benim konumumdan olaya bakarsak ; Herkese destek vermek istiyorum ama oyle bir nokta var ki bunu koruyabilmek onemli.Ben muzik yaparken MC nin uzerinde kaydın nasıl duracağını duşunurum.MC yi gozumun onune getirip muzik yaparım.Bu Sezen Aksu´nun herkese şarkı vermemesine benziyor ( zamanında tabii ki ).Zamanında herkese şarkı vermiyordu ama şimdi lackalaştı.MC lerin tarzlarını bildiğim icin calışmalarım kolay oluyor.Ama yaşadığım olaylar neticesinde artık bende insanlara karşı guvensizlik hat safhalara ulaştı.

ahker = Sagopa Kajmer´ in reklamını yeteri kadar yapamadığını duşunenler var.Reklam yapmak mı istemiyorsun yoksa şimdiye kadar yeterince imkan bulamadın mı ?

Sagopa = Hickimse bana iyi pazarlama yapamıyor demesin cunku ben ahtapot değilim.Oncelerde calıştığım şirketlerle anlaşma yaparken istediğim her maddeyi antlaşmaya ekletmiştim.Klip , tanıtım , promosyon ,plak vs vs vs babil sarayı gibi yani.Album bitene kadar herşey cok iyi antlaşmaya uyuluyor.Album cıktıktan 1 hafta sonra telefonlarına cıkmamaya başlıyolar ,paran gecikiyor ,projelerin gecikiyor .Bunların hepsi icimde yaşadığım depremler.Bana daha once plak basılacağı bile soylendi ve bu benim icim cok onemli cunku ben bir DJ im .Ben kendi plağımı gordukten sonra rapi bıraksamda gam yemem.Bana oyle bir klip cekmeliler ki şirketteki diğer elemanlarla aynı standartta olsun.Ben şarkılarımı yapıyorum bunları dinletmek istiyorum ama sonuc ne oluyor ? Size tanıtmak istemiyor muyum ? Bunu tanıtacak bir plak şirketi var. Diğer turlu ben arkadaşlarıma soylerim ve kendi imkanlarımızla hallederiz." Al 1 de burdan yak " haricindeki tum kliplerim bu şekilde oldu ve bu klibide benim şirketimle hic alakası olmayan BKM produksiyon yaptı ama bunu bile ustune alınan plak şirketleri var.Sonucta ben bir album yaptım cok emek verdim cok calıştım.Bana şimdiye kadar cok butce harcanmadı ve en sonunda ben rest cektim.Ne t-shirt , ne plağınızı vs istemiyorum dedim ve vatani gorevimi yapmaya karar verdim.Sagopa Kajmer elbette ki şarkılarını tanıtmak istiyor fakat ne ozel talk showlarda nede başka bir yerde tanıtmak istemiyorum.Radyolar ve tv lerde reklam yapmak imkansız gibi.Dream tv haricinde paranız yoksa bu iş olmuyor.Daha once cekilen kliplerde Derin Darbe , Zet vs yardımıyla oldu.Vasiyet odul aldı ama Sebati Kurt Sagopa Kajmer grubu dedi.Bu onun ayıbıdır.Klip yapılırken beraber onca zaman gecirdik ve isteklerimizi karşılıklı ilettik ki benim tek kişi olduğumu cok iyi biliyordu ama oraya gidince kendi pot kırdı.Odul torenine beni cağırmamaları ve hala odulumu alamamış olmam onların ayıbıdır.Benim icin odul de onemli değil evde bir suru odulum var zaten baksam onlara bakarım ama Kral Tv ´ de bir ilki başardım ve Sagopa Kajmer orada herkes tarafından alkışlandı.Benim icin başarı budur.Her yerde reklamlarım posterlerim dağıtılınca meşhur olmuyorum.Şu anda Sagopa Kajmer cok gizemli bir populariteye sahip ve tam istediğim dozajda.Ben rahat yurumek istiyorum acıkcası Tarkan gibi olmak istemiyorum.Cok populer olmak istemiyorum.Benim cok fazla resmimi de goremezsiniz zaten rapimi dinleyin ben rapciyim ,muzisyenim ,sanatcıyım.

ahker = Turkce sozlu rap muzik diyoruz ama turkce sozlerin arasında yabancı kelime kullanımı da yaygın.Bu konuda siz ne duşunuyorsunuz ?

Zet = Turkce rap te mc ´ lerin turkce - yabancı dil karışımı yapmasına karşıyım ama aralarda kullandığımız bazı kalıplaşmış ,gaza getiren sozcukler var.Bunları backvokallerimde kullanmayı seviyorum ama gidipte başkasına ingilizce soz yazdırıp kendim soylemem mesela.Bence Turkce rap Turkce yapılmalı

Raffine = Oncelikle rap zaten ingilizce bir kelime olduğu icin kalıplaşmış kelimeleri kullanmaktan cekinmiyorum.Biz Turkceyi duzgun kullanmaya calışıyoruz ve ustune basa basa soyluyorum Kuvvetmira Turkceyi en iyi kullanan oluşumdur.

Kolera = Rap zaten Amerika´da doğdu ve bu yuzden kalıplaşmış kelimeleri kullanmak zorundayız ama Turkce rapte Turkce kullanılması taraftarıyım.Bende cok nadir kullanıyorum.Dozajı aşmadığı ve anlamı olduğu surece problem yok.Ama sırf kafiye olsun diye ingilizce kelimeleri yan yana getirip flow yapmak cok abeste iştigal ediyor.

Sagopa = En iyi Turkce rap sozunu ben yazarım.Dile hakimlikse bunu en iyi ben yaparım.Rap yapıyorsan Turkceyi iyi cumlelerle insanlara aksettir arada bir yabancı kelime kullan.Bana bazı eleştiriler geliyo " Kendini edebiyatcı zannediyor ondan sonra ingilizce konuşuyor " gibilerinden ama ben bunları hic kale bile almıyorum bunlar beni cekemeyen insanlar.Turkceyi doğru kullanalım cunku cok zengin ve guzel bir dilimiz var.

ahker = Sample olayını değinmek istiyorum.Senin hakkında en cok eleştirilen konulardan biriside cok fazla sample kullandığın.Yeteneğin olmasına rağmen yinede sample kullanmaktan vazgecmediğin goruşunde olanlar da coğunlukta.

Sagopa = !!! Şimdi ağır konuşacağım !!! Ben arada birde olsa forumlara girip bakıyorum ve yazılanları okumaya calışıyorum.Herkeste girip forumlara bakıyor yani. " Benim internette işim yok ,ben 24 saat rap yapıyorum ,album icin calışıyorum " kimse kimseyi bunlarla kandırmasın.Herkes paşa paşa oturuyo ve www.suikast.de yazıp foruma bakıyor ve ne yazıldığına bakıyor yada başka sitelere giriyo ve " Vay ibneler ... yazmış " diyo.Ben şahsen diyorum " Vay ibneler boyle yazdınız benim icin ".Ama ortada şoyle bir durum var ;Genelde yazılanlar cok ağır oluyor.Benim haketmediğim şey olduğunda ben boyle tepkiler veriyorum.Kim bu densiz diyorum kendi kendime.Mesela bana " calmış , aynen koymuş " diyorlar pekala rap nasıl cıkmış bak, ilk plağı al ve de ki rapi keşfeden adam hickimseden calmamış ,kendi yapmış.Ben bunun ispatını istiyorum.Gangstar grubu mesela dunyanın en onemli gruplarından cunku Premier gibi cok onemli bir produktoru vardır.Alın ve Premier ´ in nasıl muzik yaptığına bakın.Bana kimi getirirseniz getirin Dr.Dre ,2pac ,Wu Tang her kimi dinliyorsanız getirin ve ben size hangi sampleların kullanıldığını soyleyim.Benim 15 tane defterim var ve bugune kadar yapılan raplerin hepsinin samplelarını bilirim.Bir tek Dr.Dre nin 96 yılından sonra kendi yaptığı eserler yoğunlukta ama yinede sampledır.Rap sample işidir.Baytar şarkısında hic sample yoktur mesela o benim el emeği goz nurumdur.Hic sample yok.

ahker = Peki bu tarzda yani sample olmayan parcalar yapmaya devam edecek misin ?

Sagopa = Tabii ki yapacağım.Şoyle bir olgu oluştu; Sagopa muziği bildiği icin bilinmeyen kişilerden alıyo ve bizede yediriyor.Ben bir DJ im benim nota bilgim falan da yok.Muzik aletlerini iyi calarım ama ben rap yapıyorsam bu iş sample muziğidir.X şarkısında sample kullanmış diyorlar peki şarkı olmuş mu ? olmuş . O zaman hickimse yorum yapmasın.Bu işi iyi yapıyorum.Karakan´a ,Cina-i Şebeke´ye ,Erci-E ye bakın.Hepsi Turk muziklerinden sample kullanmıştır.Ben yapınca mı suclu oluyorum? Ben bir buyucuysem bu da benim sihirimdir.Benim yaptığım şarkılardan herhangi bir tanesini aynı sample versem kim aynı beati yapabilecek ?Bunu başaranı kutlayacağım.Mesela Zet´in Diyet parcasının sample´ı Kibariye´dendir.Ben aynı sample vereyim ve bana Diyet parcasını cıkartsın birileri.Onemli olan budur.

ahker = Ben biraz da Kafile albumunden bahsetmek istiyorum.Oncelikle Kolera senin " La Kayyume İllahu " isimli parcan cok derin ve ağır sozler iceriyor.Neden boyle bir parca yapma gereksinimi duydun?

Kolera = Bana soruyorlar zaten La Kayyume İllahu ne demek diye.Kayyum Allah´ın sıfatlarından bir tanesi ,Varlıkları ayakta tutan yani yeri goğu ayakta tutan manasına geliyor. La Kayyume İllahu = Allah´tan başka Kayyum ( Ulu , yuce ) yok demektir.Birgun moralim cok bozuktu ve uyuyamadım saat 3 e ceyrek kala kalktım ve nakaratını o vakitte yazdım.Bir anda olmuş bir parca.Parcayı yazmadan once Allah´ın bana biraz ilham ver demiştim ve sonrasında icime oyle buyğuk bir ilham doğdu ki anlatamam bile ve bu sayede bu parcayı yazdım.Normalde yaz aylarında cıkmış bir album icin bu parca ağır tabii ki.İnsanların bu parcayı her zaman dinleyemeyeceğini cok iyi biliyorum ağır bir parca.Ama seve seve koydum.Aslında ben bu parcayı solo albume koymayı duşunuyordum ama Kafile ´ye nasip oldu.Mesela "Bu parca ne bari ilahi yapsaydı diyenler de var " bunu da suikast´ de okudum.Şimdi şoyle bir durum var eğer beni eleştireceklerse rapimi eleştirsin yada ne bileyim başka şarkıları eleştirsin.Bi kere bu şarkıda Allah´ın adı geciyor ve sukut etmeleri lazım.Ben parcamdan cok memnunum.Dinleyiciler biraz daha duyarlı ve duşunceli yorum yapmalılar.

Sagopa = Bende bu konu hakkında birkac şey soylemek istiyorum. La Kayyume İllahu Kafile albumunun soz acısından en iyi parcası bence.Bu işi bilen kişilere bir parcadır.Ben bu şarkının beatini yaparken zaten bu beati doyurabilecek sozler ancak bu seviyede olabilirdi.Mesela bu beate baytarı okuduğunuzu duşunun , ne kadar sacma olurdu.Kolera bence cok profesyonel bir şarkı yaptı ve bu beatede ancak boyle bir şarkı yapılabilirdi.Kolera´ya cok yakıştı bence ve Kafile´ nin en eli ayağı duzgun şarkısı bu.Bence bu eleştirileri yapanların Allah´la problemi olduğunu duşunuyorum.

ahker = Zet seninde " Diyet " adlı şarkın cok konuşuluyor.Bunun bir hikayesi var mı ?

Zet = Ben bi beat yaptım ama bu beate soyleyemedim cunku cok zordu.Sonra Sago bana bi beat verdi .İsmi " İmdat " olan bu beat imdadıma yetişti.Ben o beati aldıktan sonra bir gecede şarkının hepsini yazdım ve sabahında da yolda yururken nakaratı aklıma geldi ama soylemesi gercekten zor bir şarkı ve kayıt aşaması cok uzun surdu.Aslında benim bu şarkıdan cok beklentim yoktu.Ama gelen tepkilerin coğu olumlu.İsminin diyet olmasının hikayesine gelince.Radyo da bir abimize bu şarkıyı dinlettiğimde "Sol kolumu burda bırakırım" lafı orda diyet anlamına geldiği icin buna karar verdik.Zannetmesinler ki şişmanım )

ahker = Raffine sen şarkılarında neleri konu ediyorsun ?

Raffine = Benim her şarkımın bir hikayesi var.Yaşadığım şeyleri yazıyorum." Evvela Elveda " nın nakaratı benimde yolda yururken aklıma gelmişti.Dışarı cıkmıştım yanımda kimse yoktu ve cebimde sadece tesbih ve sigara ( Babam duyacak şimdi yandık :S ) vardı.Bu ikisi benim yalnızlık oyunlarım ve nakaratı boyle oluşturdum.Şarkının beatini Zet ve Sago yaptılar ve muhteşem bir şey cıktı ortaya."Yaşananlar Var " şarkısının yeri cok farklı benim icin.Sozleri tam beni anlatıyor."İstediğimi Verin" cok farklı bir tarzda ve kulağa cok hitap eden bir tarz oldu

Zet = "İstediğimi Verin" de cok guzel bir uyum var.Raffine nin puslu bir sesi var .Onun sesi yerde yurumuyo.O parcada ritm kayma soz konusu ama şoyle bir ritm kayması ; Kicklerden sonra gidiyo her zaman ve bu farklılık katıyo.Kicklerle beraber gitse boyle olmaz. ( Roportajdan sonra dinleyin ) Bu şarkıdaki vokalde Sago´nun bana cok yardımı oldu ve tamamen backvokallerle giden bir parca.

Raffine = Biz kayıtlarımızı Kuvvetmira´ da beraber yaptığımız icin Zet ve benim kayıtlarımdan biraz daha bahsetmek istiyorum..Sagopa bizim kimseye benzememiz icin farklı olmamız icin elinden geleni yaptı cok yardım etti ve bizim icin bir temel oluşturdu.

ahker = Abluka Alarmda Kuvvetmira ´ nın Samsundaki grubu.Onlar hakkında ne soylemek istersin ?

Sagopa = Abluka Alarm Savaş ve Leadri nin oluşturduğu ikili.Onları cok ozluyoruz ikiside cok iyi insanlar ve karakterleri yuksek olan rapcilerdir.Cok iyi muzikal anlayışları var ve bana cok uyuyor.Leadri nin tıpkı bir şair gibi Savaş ´ ın da cok garip sozler yazdığını duşunuyorum.Bazen Savaş´ın sozlerini anlamakta biz bile zorluk cekiyoruz ) Onlarında solo olarak ve grup olarak albumleri olacak.Kafile´de cok ustun bir başarı gosterdiklerine inanıyorum ve bazı kişilerin Abluka Alarmı karalama amacıyla cıkardığı soylemlere katılmıyorum.Abluka Alarm kesinlikle sample calmamıştır biz kendimiz yaptık bu şarkıyı.Daha once yapan vardır tabii ki ona da saygı duyuyoruz tabii ki.Ama biz bandrollu yaptık.Kultur bakanlığında notaları bile var bu şarkının ve hepsinin izini de var.Birden fazla insan aynı sample ı kullanabilir.

ahker = Albumun masteringi nasıl yapıldı ?

Sagopa = Masteringi Harem grubundan Kaan yaptı.Birlikte eğlene eğlene yaptık.

ahker = Grafik tasarımı da cok guzel olmuş.Tasarımı kim yaptı ?

Sagopa = Cihan Orun yaptı ( Genc Grafik ) ve aynı zamanda sitemin admini.

ahker = Produksiyon aranje ve duzenlemeler sana mı ait ?

Sagopa = Butun kayıtların produksiyonuyla ve aranjeleriyle ben ilgilendim.Yoğunduk ,Yorulduk .Hem vatani gorevimi yapıyordum hemde şarkılarla ilgileniyordum ve kendi şarkılarımı yapmaya calışıyordum.Eğlendik ve guzel bir album cıkarttık.

ahker = Kolera albumun oluşum aşamalarını senden de dinleyebilir miyiz ?

Kolera = Album kayıtlarını hem zevkli hem eğlenceli hemde yorucu gecti velhasıl bir şekilde parcaları bitirdik ve geriye kaldı albume piyasaya cıkartmak.Bizde ilk defa bu işleri yaptığımız icin tecrubesizdik.Albumun kapak tasarımını duşunurken aklıma cocukluk arkadaşım geldi.Merve Kılınckıran bizim şirketimizin logo tasarımını yaptı.Album kapağınıda ressam olan annesi Mujde Kılınckıran yaptı.Grafik dizgi duzenlemeyi yine bizim diğer albumlerimizi yapan Genc Grafik ´ ten Cihan Orun yaptı.Ona da cok teşekkur ederiz yardımlarından dolayı.Album sizlerin eline gelene kadar cok fazla aşamadan geciyor ve bunların hepsiyle bizzat ilgilenmek gercekten cok zor ve cok yorucu.Bizim daha onceki albumlerde en buyuk sorunumuz dağıtımın iyi olmamasıydı.Dağıtım şirketi cok onemli ve bu konuya hassasiyet gosterdik ve şu anda Kafile albumunun dağıtımından fazlasıyla memnunuz.Doğu illeri de dahil olmak uzere sipariş gelen her yere albumumuzu ulaştırıyorlar.Ayrıca bu albumun yurtdışında da kolaylıkla bulunabilecek olması bizi cok mutlu etti.Şimdi işin promosyon aşamasındayız ve cok ummalı bir calışma yaptık guzel fikirlerimiz var ve Kafile albumu seruvene tam gaz devam ediyor.Albumu dinleyip beğenen ve albumde emeği gecen herkese cok teşekkur ederim.

Sagopa = Kafile internette belirsiz bir şekilde yayınlandı.İlk once tek şarkı olarak sonra tum album.Biz gereğini yaptık.Emeğe yapılan buyuk saygısızlıktı ama neyse ki biz tek şarkılık ,tek albumluk adamlar değiliz.Bunlar hep başımıza geldi bundan sonra daha dikkatli oluruz.

ahker = Cok merak edilen konulardan biriside Konserler.Onumuzdeki gunlerde konser programınız hakkında bilgi verir misiniz.

Sagopa = Ağustos ve Eylul ayında kendime boşluk yarattım.Vatani gorevde bittiği icin bir ay normal tatilim evlilik aşamaları hazırlıklar derken konserler Eylul ayına planlandı.Ağustos ´ ta bazı yazlık yerleri dolaşacağız Bodrum ,Alanya ,Adana ,Mersin ,İskenderun vs gideceğiz.Eylul ayının 10 undan itibaren ve Ekim ayında haftasonları Tum Turkiye ve yurt dışında bircok yerde yoğun bir şekilde konser trafiğimiz olacak.Ulaşabildiğimiz kadar cok yere gideceğiz.Biz Gişe Organizasyon ile calışıyoruz ve tanınmış bircok isimin organizasyon işlerini yapan profesyonel bir şirket.Biz onlarla aile gibiyiz ve nereye gideceğimiz konusunda hicbir sorunumuz yok.İnternet sitemizden konserler ile ilgili detaylı bilgileri bulabilirsiniz.

ahker = Son zamanlarda yaptığınız featuringler var mı ?

Sagopa = Elbette featuringlerim var ama hep bilindik kişilerle olanlarıdır onemli olan da bilinmedik kişilerle olanlar.Mesela Manga ile guzel bir featuring yaptık ve konserlerinde soyledik.Cok da beğenildi.Ama son zamanlarda cıkan İQ grubunun albumunde ismimi gordum ve inanamadım.İQ grubunu tanırım ve iyi insanlar olduğuna inanırım ama benden habersiz ve izin alınmadan yapılmış bir davranış bu.İrem Records ta iken Aykut Gurel bana İQ nun albumunu cıkaracaklarını ve bunu kullanmak istediklerini sordu ve bende bu şarkıların henuz profesyonel aşamada olmadığını sadece demo olduğunu soyledim ve o da tamam iptal ediyorum demişti.Ama goruyorum ki Kral Tv ´ de bana verilen odulumu alamamakla kalmadım ustune boyle bir odul aldım.Bunun parasal bir kaygı olduğuna inanıyorum.2003 yılında destek amaclı bir parca yapmıştık ve oyle kaldı o olay.Ama bu hem İrem Records´ un hemde İQ nun ayıbıdır.Kafalarına gore iş yapıyorlar ve onlardan kurtulduğuma seviniyorum.Boyle olmamalıydı.Bu cok buyuk bir yanıltmadır.O albumdeki Sagopa Kajmer yazısını gormezden gelin ve eğer benim icin bu albumu alıyorsanız almayın.Cunku kandırılacaksınız.Ben İQ grubunu severdim ve destek verdim ama onlar bunu izinsiz savurdular.Bu konuda muzdaripim.Keşke yapmasalardı.Bu buyuk ayıp ve amatorluk yaptılar.

ahker = Yakın gelecekle ilgili projelerinizden bahseder misiniz ?

Sagopa = Gelecekle ilgili projelerimiz cok yoğun.Oncelikle Sagopa Kajmer & Kolera duet albumunu cıkarmayı duşunuyoruz.Guzel bir album olacak.Bunun haricinde Raffine ´ nin solosu var ve ben bu albumden cok umitliyim.Zet de hazırlıklarını bitirecek ve onunla da album calışmalarına başlayacağız.Kolera daha solo albumune başlamadı ama başlayacağız ve cok farklı bir soundda karşınıza cıkmak istiyor.Abluka Alarm´ın grup projesi ve Leadri´nin solo projesi var.Sagop albumunden hic bahsetmiyorum cunku cok guzel olacak.

ahker = Bu projelerin hepsi Melankolia Muzik etiketiyle mi karşımıza cıkacak ?

Sagopa = Kesinlikle.Bizim dilimiz cok yandı.Onceden yaptığımız hataları tekrarlamadan boğulacaksakta kendi denizimizde boğulalım diyoruz.Kendi kendimize rezil olursak eğer ben başarısız olduğumuza inanacağım.Ama başarılı olursak demek ki beni başarısızlıkla sucladılar bana gereken desteği vermediler ve beni madara ettiler diye duşuneceğim.Şu anda gorduğum kadarıyla bu işi başarabildiğimizi soyleyebilirim.Grafik cok iyi gidiyor şu anda.

ahker = Son sozleriniz neler ?

Kolera = Hakkımızda cok şey yazıldı cizildi ve bazen cok abartıldı .Onceleri bu yazılanlar yuzunden cok strese giriyordum.Ama bizi sevenler ve destekleyenlerin yazılarını okuyunca gercekleri anlıyordum.Bizi dinleyen ,seven ,destekleyen ve gercekten beni icten sevdiklerine kendilerini icten inandıran herkese cok cok teşekkur ediyorum.

Raffine = İleriye yonelik cok guzel duşuncelerimiz var.Kuvvetmira hakkettiği yerlere gelecek.Doğru insanlar dinlenmeye başlandığı zaman daha cok değerimiz anlaşılacak.Kuvvetmira ´ da hickimse rape para kaygısı ile başlamadı.Zaten kaygısı olsaydı icimizde olamazdı.Gelecek hepimiz icin daha guzel olacak.Ayrıca benim internet sitem acıldı.Adresi www.raffineri.com

Zet = Raffine nin de soylediği gibi Kuvvetmira asla maddi kaygılarla yuruyen bir aile değildir.Bu yonuyle Kuvvetmira´ yı " anticon family " e cok benzetiyorum.Herkesin kendine has tarzı var.Ben ilk başlarda kendime solo album yapacak kadar guvenmiyordum ama şu anda kendimden eminim ve solo album calışmalarına başlayacağım.Farklı bir tarz olacak.
Sagopa = Hayranlarımı seviyorum.Beni bu seviyeye onlar getirdi.Turkiye´de her tur kesimden hayranım var.Hepsine cok teşekkur ediyorum.Kafile albumunu alanlar umarım pişman olmamıştır ki ben bu işi biliyorsam eğer alan herkes memnun kalacak.Eğer beğenmedikleri birşeyler varsa bunlar da telafi etmeye calışırız .Bu bizim ilk cocuğumuz ,ilk album.Alanlara ,kopya kullanmayanlara ,mp3 olarak dinleyip sonra gidip album alanlara da teşekkur ediyorum.Eleştirilerle ilgili hicbir sorunum yok ama yapıcı ve karalama amaclı olmamalı bunlar.Ben bugune kadar cok karalandım ama hep silgimle aydınlandım,beyazlandım.Bu tur karalamalarla site sahiplerinin ilgilenmesini istiyorum cunku ben bu konularda birşey yapamam.Bu gorev site sahiplerinin.Benim ne olduğumu tum Turkce rap dinleyicileri biliyor.Karalamalara siz karşı cıkın.Kuvvetmira gun gectikce sarsılıyor gibi gorunsede şu anda en guzel zamanlarımızı geciriyoruz.Bu album buna boyut kazandırdı ve yakında Melankolia ´ dan cıkartacağımız diğer projelerle karşınızda olacağız.Sizleri seviyorum.

Kolera = Ben son birşey daha soylemek istiyorum.Melankolia şirketini kurarken manevi zorluklar yaşadık."Romantizma " ve "Karantina Embryo" albumleri icin İrem Records la anlaşmaya vardığımız zaman Aykut Gurel ´ e kendi şirketimizi kurma projemizden bahsettiğimizde bana " Arabanı satarsın bu işlere hic girme " demişti .Ama bende ona şunu soyluyorum ; Arabamı satmadım ve yakında da Sagopa ´ ya bir araba alacağız.

Sagopa = Evet .Demek ki kimse arabasını satmıyormuş )

ahker = Bu guzel Cumartesi gununuzde bizimle roportaj yapmak icin zaman ayırdığınız icin hepinize SND TEAM adına cok teşekkur ederiz ve başarılarınızın devamını dileriz.