50 yaş cilt bakımı 25 yaş ustu cilt bakımı 40 ustu 50 25 krem
Cılt bakımı (yaslara gore)
Cildinizi hırpalayan pek cok etken var. Sizin uzerinize duşen tek şeyse, guzelliğinizi korumaya calışmak. Uykusuzluk, hava kirliliği ve stresin cildinize etkileri karşısında, doğru ve surekli bir cilt bakımı uygulamıyorsanız, cildinizin nemini yitirmesi, kuruması, kırışması ve zamanından once yaşlanması kacınılmaz. Bu nedenle 20 yaşından itibaren, cilt bakımına başlamak gerekiyor. Tabii bu bakımın yaş ilerledikce farklılaşması da şart. Gunumuzun modern kadını, artık yuzune surduğu, hatta değdirdiği her urun konusunda son derece secici davranmak zorunda.
20 Lİ YAŞLARDA CİLT BAKIMI Bu yaşlarda cilt guclu, puruzsuz ve gergindir. Ama ozellikle alın ile burnun ve ağzın yan taraflarında sivilce topluluklarına rastlanır. Genc cildin tek sorunu da budur: Sebum salgıları ve hormonlar henuz duzene girmemiştir. Olu hucreler ayda 1 kez, yerlerini yenilerine bırakmak uzere, dokulur. Dokular sağlamdır, Vucut tarafından yıkılan kolajen, kolaylıkla tekrar uretilir. Temizlik ve nemlendirme anahtar kelimelerdir. Ozellikle sivilce ve siyah noktaların fazla olduğu durumlarda, doğru sabunu kullanmaya ozen gosterilmelidir. En sık yapılan hata, cildin yağını fazlasıyla alan bir urun secmektir: Boyle bir durumda, sivilceler azalmak yerine artar. Cunku, cilt yuzeyindeki nem ve yağ tabakası hızla yok olur. Kullanılan kremler, gozeneklerin fazla tıkanmasını onlemek icin, hafif olmalıdır. Ayrıca, genc ciltte leke oluşmasına fırsat vermemek icin, parfum icermemelidir.
30 LU YAŞLARDA CİLT BAKIMI Otuzlu yaşlarda birkac kucuk sorun baş gosterir: Goz cevresi, alın ve ağzın kenarlarında, ozellikle ışıkta belli olan, ilk kırışıklıklar ortaya cıkar. Yaşlı hucreler, dokulme yeteneklerini kaybeder ve ust derinin kalınlaşmasına neden olurlar. İşte bu yuzden, cilt yuzeyi artık eskisi kadar puruzsuz değildir. Işık eskisi gibi guzel yansımadığından, cilt yuzeyinde golge oyunları oluşur. Cilt kıvrımları arasına sızan makyaj malzemeleri de, alerjik reaksiyonlara neden olmaya başlarlar. Esnek lifler ve kolajen eskisi kadar fazla uretilmez. Cildin devamlı hareket halinde olduğu bolgelerde ilk belirgin izler oluşur. Yeterince guclu olmayan bir cilt, guneş ışınlarından fazlasıyla zarar gorur. Bu yaşlarda cilt, ilk zayıflık belirtilerini gostermeye başladığından, zararlı UV ışınları, cildin orta tabakasına kolaylıkla gecebilir. Bunu onlemek icin ne mi yapmalı? Ağızdan A, F ve E vitaminleri ile mineral preparatları alınabilir. Dışarıdan yapılacak uygulamalara gelince: Sabahları koruma filtresi iceren kremler, akşamları ise cildi nemlendirip onaran meyve asitlerinden faydalanılabilir. Bu yaşa dek normal ya da karma olan bir cilt, birden kuruyabilir. Hemen uygulamaya gecmeniz gereken strateji, hassas ciltler icin hazırlanmış, bileşiminde rahatlatıcı ve dengeleyici maddeler bulunan, ozel urunler kullanmaktır. Ozel temizliğin dışında, nemlendirici bir kremle masaj yapılmalıdır.
40 LI YAŞLARDA CİLT BAKIMI 40 ını gecip de 35 inde gosteren kadınlar vardır. Yalnızca şans ya da kalıtım mı? Elbette değil. Cildin yaşlanmasını geciktirmek icin yapılabilecek pek cok şey var. Bu yaşlardaki cildin kolajen uretimi giderek azalır. Ust katman hala gucunu korusa da, ic kısımda bulunup, onu destekleyen esnek lifler biraz zayıf duşer. Bu durum, dıştan bakıldığında, yanaklarda ya da cenenin altında cokuntuler şeklinde gorulebilir. Bazen de, cilt mat ya da solgun bir gorunum alır. Bunun nedeni, hucre değişiminin yavaşlamasıdır. 40 yaşına gelindiğinde, tıpkı vucutta olduğu gibi, yuzdeki kaslarda da cokmeler gorulur. Bu yuzden, her gun ayna onunde yapılacak 5 dakikalık bir yuz jimnastiği de mukemmel sonuc verir. Garip olduğu kadar etkili bir diğer egzersiz de, cubuk şeklinde bir sakızı dişlerin arasına yerleştirip, bu şekilde ciğnemeye calışmaktır. Bir diğer kurnazlık da, yuzun bir yanı uzerinde uyumaktan kacınmaktır: Aksi halde, yuzde kolaylıkla kırışıklık oluşabilir. Son olarak, ağızdan alınacak, vitamin ve mineral takviyesine onem vermenizi hatırlatalım.
NEMLENDİRİCİNİZİ YAŞINIZA GORE SECİN Nem kaybına uğrayan cilt iki sorunla karşı karşıya kalır: Cildin en ust yuzeyi olan epidermdeki su molekulleri, buharlaşmaya karşısında, koruyucu bariyer gorevini yerine getiremez hale gelir. Bitki ozlu nemlendiriciler, cildin zayıflayan nem tutma kapasitesini artırır. Dış etkenlere bağlı olarak gunluk nem ihtiyacı giderilmemiş olan epidermin bu gereksinimi boylece karşılanır. Amerika da yapılan araştırmalar, 35 yaş uzerinde olup, nemlendirici krem kullananların kırışıklık şikayetlerinin, kullanmayanlara kıyasla, yuzde 50 azaldığını gosteriyor.
20 - 30 yaş: Bu yaş grubunda, normal veya yağlı cilt yapısına sahip olanlarda da cilt kuruluğu gorulebilir. Nem eksikliğini giderecek nitelikteki kremler, cilde nufuz ederek koruma sağlar. Ayrıca, cildin su dengesini duzelterek cildi canlandırır. Nemlendirici kremlerde bulunan bitkisel konsantrasyon, hucreler tarafından emilir. Bu da cildin en ust yuzeyi olan epiderme esneklik ve rahatlama kazandırır.
30 - 40 yaş: 25 yaşından sonra cildin doğal nemlendirici mekanizması yavaşlamaya başlar. Donuk, nemsiz, elastikiyetten yoksun bir cilt icin kullanılacak nemlendirici kremin yumuşatıcı etkisinin yoğun olması gereklidir. Bitkisel lipozomlarla takviye edilmiş nemlendiriciler, 30 yaş ve uzeri ciltleri icin idealdir. Bitkisel ozlu nemlendiriciler cildin su deposunu uzun sure optimal duzeyde tutarak nemlilik sağlar.
40 - 50 yaş: Giderek daha da kuruyan ve doğal nemini kaybeden cildin, derinlemesine nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Limon, salatalık ve cicek ozlu kremler, cilt hucrelerine nufuz ettiklerinde en az 8 saat boyunca nemlilik ve esneklik sağlarlar. Bu tur kremlerin kullanılması, cildin nem kazanma surecini hızlandırır.
50 yaş ve ustu: Yaşın ilerlemesiyle birlikte, kullanılan ilaclar, gecirilen hastalıklar ve hava kirliliği cilt uzerinde daha belirgin bir etki gostermeye başlar. Bu yaş grubu tarafından kullanılacak nemlendiricilerin, cildi nemlendirmenin yanısıra, onarıcı ve kırışık giderici ozelliklerinin de bulunması gereklidir. Sorunlar ve cozumleri Hava kirliliği, soğuk ve stres Hemen hemen herkes, yuz bakım urunlerinin her acıdan doğal olması gerektiğine inanıyor. Belki de bu inanc herkesin gonlunde uyanan cevre korumacılığının bir uzantısı. Cunku nehirlerin, gollerin, ormanların ve ozellikle de soluduğumuz havanın duşmanı olan kirlilik, cilt sağlığımızı da tehdit ediyor. Yapılan pek cok araştırma stres, duzensiz yaşam, sigara dumanı ve cok kuru havaların cildin korunma mekanizmasını oldurduğunu gosteriyor. Cildin yapı taşlarını yok eden her turlu kirlilik, cildin kırışıp sarkmasına neden oluyor. Kuproz Acık renk ve hassas cilde sahip olanlar, sık sık, yanaklar, alın, burun ve elmacık kemikleri uzerindeki kızarıklıklardan yakınırlar: Kılcal damarların genişlemesi, aşırı miktarda kanın gecişine neden olur. Yarım saat kadar sonra kaybolacak olan kızarıklık ortaya cıkar. Bu genişleme kalıcı olduğu zaman, kuprozdan soz edilir. Bu durum, kılcal damarlarda kontrol altına alınması gereken bir hassasiyet olduğu anlamına gelir.
Cildinizi Temizlerken:
1 - Cilt toniğiniz cok az alkol icermeli. Antiseptik ve ağrı dindirici maddelerle zenginleştirilmiş olanları tercih edin.
2 - Koruyucu kremler icinde en uygun olanlar, cilde mat bir gorunum veren ve cabuk ucanlar. Bunların icindeki yağlı kısım, deriyle direkt olarak temas etmiyor.
3 - Temizlik maskeleri, cildi rahatlatan ve yağ uretimini azaltan A, E, F vitaminleri ve atkuyruğu, lavanta, adacayı, biberiye, mercankoşk gibi bitki ozleri icermelidir.
4 - Bir estetisyenin belli sıklıkta uygulayacağı derinlemesine temizlik, cildin durumunu kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.
5 - Akneli cilde makyaj yaparken, ozel hazırlanmış urunler kullanmaya dikkat edilmeli. Orneğin, yağsız bir toz fondoteni kuru bir sunger yardımıyla uygulayabilirsiniz. Sivilcelerin azdığı donemlerde pek makyaj yapmamanız daha iyi olur.
6 - Bir estetik uzmanı, akne sorununuzu 2 - 3 ayda cozebilir. Uygulanacak tedavi, kozmetik malzemelerle de takviye edilen birkac ilacın kullanımına dayanıyor. Gunumuzde, ilacların icerdiği retin - A gibi temel aktif maddelerin oranının duşurulmesi, yan etkileri azalttığı gibi, mukemmel sonuc elde edilmekte. Tahrişe karşı onlem alın Cilt, genel olarak, havanın, cevrenin ya da kozmetiklerin etkisi yuzunden tahriş olur.
Aşındırıcı urunler (peeling) başta olmak uzere, bazı maddelerin hatalı kullanımı da cildi tahriş edebilir.
1 - Toz, kir ve cildin uzun sure makyajlı kalması tahrişe yol acabilir. Dolayısıyla, makyajın, en gec 10 - 12 saat sonra temizlenmesi yerinde olur.
2 - Mineral yağlar, parfum ve alkol, hassas ya da herhangi bir rahatsızlığı olan ciltlerde tahrişe neden olabilir.
3 - Boyalar, renk acıcı kremler ve tuy dokuculer tahriş riski en yuksek kozmetikler.
4 - Tahrişe yol acma acısından, bitki ozleri ya da doğal maddeler iceren kozmetikler, sentetik olanlardan daha guvenli değil.
5 - Dermatolojik olarak test edilmiş kozmetiklerin cilt tarafından kabul edilmeme olasılığı daha az. Gene de, cildiniz hassassa dikkatli olun.
6 -Kozmetik kullanırken, tahrişin ceşitli faktorlere bağlı olduğunu unutmayın. İşte bunlardan bazıları:
Temas turu (Orneğin, şampuanın deriyle temas ettiği sure, deodorantınkinden daha azdır); temas noktası (Goz cevresi gibi bazı bolgeler, daha hassastır); PH değeri (Cilde uygun olanlar, asit ozellik taşıyanlardır); ucma (Bazı kozmetikler, havayla temas ettikten sonra bozulup cildi tahriş edebilir).
alinti
yaslara gore cilt bakimi
Vücut Bakımı0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Kişisel Bakım
- Vücut Bakımı
- yaslara gore cilt bakimi