Bildiğiniz gibi SEO ’da bir cok adım var. Anahtar kelime araştırmasından teknik SEO ’ya, icerik uretiminden bağlantı kurma calışmalarına ve daha bir cok şeye. Hepsini tek seferde ele almak pek mumkun olmayacaktır. Bu nedenle onerim: Kendinize bir kontrol listesi oluşturmayı denemelisiniz. Ben bu konuda sizlere yardımcı olabilirim ????

Kontrol listesi, organize olmanıza, duzenli iş yapmanıza ve web sitenizi optimize etmenize yardımcı olur.

Basit SEO Adımları
Şimdi Adım Adım ilerleyelim ve basit adımlardan başlayalım;

Site Haritası Oluşturmak
Site haritaları arama motorlarına iceriklerinizi bulmaları icin yardımcı olurlar. Site haritaları sayesinde sayfalarınızı kolayca tarar ve dizinlerine eklerler.

Benim site haritamın gorunumu aşağıdaki gibidir. Ben All in One SEO Pack eklentisinin site haritası ozelliğini kullanıyorum.


WordPress kullanmıyorsanız dert etmeyin onlarca site haritası oluşturabileceğiniz arac var. Sitemap Creator yazıp Google arama motorunda arama yapmanız yeterli olacaktır.

Robots.txt Dosyasını Kontrol Etmek
Bu dosyanın var olması arama motorları ve web siteniz acısından oldukca onemlidir. Dosya sayesinde arama motorlarına gidebilecekleri ya da gidemeyecekleri yerler hakkında bilgi verebilirsiniz. Ornek vermek gerekirse belli dizinleri ya da sayfaları taramalarını istemeyebilirsiniz. (Genellikle admin ve parametre sayfalarının taranması istenmez.)

Bir başka ornek ise, bir e-ticaret sitesinde sepet sayfasının oluşturacağı parametreler, rss uzantıları ve sayfaları bu dosya sayesinde arama motorlarına gosterilmeyebilir.

Robots.txt dosyasının varlığından emin olmak icin alanadi.com/robots.txt URL adımını izleyebilirsiniz.

Robots.txt oluşturmak icin bir cok arac bulunmaktadır. Bulmak icin robots.txt generator ya da tool yazıp arama yapabilirsiniz.

Google Analytics ve Search Console Entegrasyonu Yapmak
Analytics ve Console yapmanız gereken en onemli entegrasyonlardan iki tanesidir.

Google Analytics sayesinde ziyaretcilerinizin sitenizle nasıl etkileşime girdiğiyle alakalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Analytics ile hemen cıkma oranlarını, Ortalama oturum surelerini, bir oturumun gezdiği sayfa sayısını, trafik kanallarını, sayfa hız performanslarını ve daha bir cok detayı analiz edebilirsiniz.


Search Console tum web siteleri sahipleri ve yoneticileri icin muhteşem bir aractır. Tabiri caizse sağ kolumuz ????

Bu arac sayesinde performansınızı izleyebilir anahtar kelimelerinizin konumunu inceleyebilirsiniz. Benim burada sizin icin yapacağım onemli bir geri bildirim bulunmaktadır. Ozellikle trafiği olan ve bu trafiği cok daha iyi konumlara getirmek isteyen web siteleri yoneticileri icin.

İzlemeniz gereken adımlar şunladır: Search Console > Performans > Tıklama Sayısı, Gosterim Sayısı ve Konum Secilir > Filtre > Pozisyon > Şundan Buyuktur > 6

Yukarıdaki adımlar tamamlandıktan sonra sonuclar gosterime gore sıralanır. Şimdi soru şu: Gosterim sayısı yuksek, tıklama sayısı az olan anahtar kelimelerinizin ortalama konumunu iyileştirdiğiniz de sonuc ne olur? Şimdi icerik daha keyifli bir hal almaya başladı değil mi? ????

Anahtar Kelime Araştırması
Anahtar kelime araştırmasının bir cok yolu vardır. Ben size bunun temel hususlarından bahsedeceğim. Her sayfanın izlenmesi size inanılmaz bir fayda sağlayacaktır.

Birincil Anahtar Kelime Hedefi Oluşturmak
Onceliğimiz birincil anahtar kelime hedeflerini oluşturmak.

Oluşturduğumuz her blog gonderisinin, her iceriğin ve sayfanın bir amacı bulunmaktadır. Benim başlıklarımı inceleyebilirsiniz. Bu size hangi anahtar kelimeleri hedeflediğimle alakalı bilgi verecektir.

Doğru kelimeleri bulmak icin Ahrefs ya da SemRush ’a ihtiyacınız olacaktır. Ben bu konuda bu iki aracı cok aktif bir bicimde kullanıyorum.

Ahrefs icin 7 gunluk deneme surumunu sitesinden 7 dolar karşılığında alabilirsiniz. (Oneririm.)

Ahrefs ile kelime araştırması yapmak icin uye oluyor, oturum acıyor ve menuden “Keywords Explorer” bağlantısını tıklıyoruz. Acılan ekranda anahtar kelimemizi yazıyor ve arama butonuna tıklıyoruz.

SemRush ile aynı araştırmayı sol tarafta yer alan Keywords Analytics > Keyword Magic Tool adımlarını izleyerek gercekleştirebilirsiniz.,

Ahrefs ve SemRush araclarında anahtar kelimenin zorluk oranını, hacmini, Google Ads tıklama başına maliyetini, organik arama sonuclarında yer alan web sitelerini, konumunu ve aldıkları ortalama tıklamaları gorebileceksiniz.

Arama Niyetini Anlamak
Yapmamız gereken ikinci şey kullanıcıların arama amacını anlamak. Bu kullanıcının aramayı yapma nedenini ifade eder. İyi bir haberim var. Google bu konuda bizlere inanılmaz yardımcı olan bir arama motoru ????

Sıralama almak istediğiniz kelimeyi Google arama motorunda arayın ve ust konumlarda yer alan sitelerin iceriklerini inceleyin. Kullandıkları formattan nasıl icerik hazırladıklarına kadar araştırın.

Bircok kelimede bu araştırmayı yaparak ciddi sıralamalar elde ettiğimi soyleyebilirim. Bir anahtar kelimede oluşturduğum iceriğin sıralama alan sitelerin iceriklerinden farklı olduğunu gordum. Sıralamada yer alan siteleri bilgi amaclı blog iceriği oluştururken ben bambaşka bir amaca odaklanan bir icerik oluşturmuştum. İceriği guncelledim ve sonuc: 1. sıra ????

Her zaman en iyi iceriği oluşturmaya odaklanın. Kullanıcılar ne istiyor? Onlar iceriğinizi ziyaret ettiklerinde aradıklarını ve daha fazlasını bulacaklar mı? Sizden daha iyisini sunan var mı? Siz daha iyisi olmak icin ne yapabilirsiniz? Bu soruların cevabını verip harekete gecebilirsiniz.
İlgili Aramalar
Ucuncu adım ise ilgili aramalar bolumune bakmak olacaktır. Yapmanız gereken Google arama motorunda bir arama yapmak ve en alt kısımda yer alan “ilgili aramalar” bolumune bakmak olacaktır.

Tam da burada merak ettiğiniz soruyu duyar gibiyim. Her şey tamam, bunların hepsini yaptık, icerikleri guncelledik, değiştirdik, geliştirdik peki ya sonrası? Nasıl sıralamaya gireceğim. Burada da rakibinizin ilgili arama sonucunda yer alan sayfası icin neler yaptığını bulmalısınız. Bunu araştırırken cok dikkatli olmalı rakibinizin yaptığı her hamleyi doğru olarak algılamamalısınız. Rakibim 100 bağlantıya sahip ben ise 3 onu gecmem imkansız şeklinde bir duşunceye kapılmanızı onermem.

İcerik acısından kusursuz hale getirdiğiniz bir sayfa icin yapmanız gerekenleri aşağıda maddeler halinde paylaştım.

O iceriği inceleyecek hedef kitleyi bulmalı ve o sayfaya getirmelisiniz. Kullanıcı o sayfada aradığını bulduğunda ve ilgili davranışı gercekleştirdiğinde Google bunu farkedecektir. Bu en onemli sinyal. Kullanıcıları getirmek icin hedef kitlenizin var olduğu kaynaklarda yerinizi alınız. (İlgili Bağlantılar) Sitenizi daha once ziyaret eden insanları bir şekilde yakalayıp yeni ya da guncellediğiniz iceriğinizle tanıştırınız. (Yeniden Pazarlama ve Push) İceriğinizi dahili bağlantılarla destekleyiniz. Bu destekleme ziyaretci getirecek şekilde olmalı. İc Optimizasyon
Basit adımlar ve anahtar kelime araştırmasını tamamladık. Sıra geldi ic optimizasyona. Bu kısımda oldukca onemli. Sitemizi Google arama motorunun istediği gibi yapmak bize ciddi avantaj sağlayacaktır.

Kısa ve Acıklayıcı URL ’ler
Ahrefs yetkilileri 2 Milyon anahtar kelimeyi incelediklerini ve bu inceleme sonrasında sıralama alan kelimelerin URL ’lerinin daha kısa URL ’ler olduklarını belirtiyorlar. Bende incelemelerim sonucunda sıralamada yer alan URL ’lerin daha kısa olduğunu gozlemledim.

URL secerken birincil anahtar kelimenizi tercih etmenizin faydasını goreceksinizdir. Ornek ile belirtmem daha sağlıklı olacaktır.

Tıklama Oranını Artıran Başlıklar ve Acıklamalar
Herkes başlık ve acıklama oluşturabilir ama iyi başlık ve acıklama oluşturmak herkesin aklına gelmeyebilir. Benim onerim kesinlikle ilgi cekecek başlıklar yonunde olacaktır. Standart başlıklar ve acıklamalar yerine ilgi cekici mesajlara yer vermek her zaman icin TO ’yu artıracaktır. TO artarsa sıralama da artar ????

Ornek vermem gerekirse. “SEO Uzmanı” kelimemin acılış sayfasını ele alabiliriz.

Yukarıda yer alan arama motoru sonuc sayfası gorselinde her şey acık ve net olarak anlatılıyor. Burada performans garantisi verdiğimi soyleyerek ilgi cekmeyi başarıyorum. (Adama bak %100 garanti veriyor sanki Google onun diyenler olabilir. Buraya bir acıklık getirmek istiyorum. Kimseye anahtar kelimelerde 1. sıra garantisi vermiyorum ???? Ben web sitenizin organik performansını iki katına cıkarabilirim. Bunun icin Search Console kısmında verdiğim taktiği kullanıyorum ve uyguluyorum.)

Acıklama kısmında ise wooow adama bak ve ucretsiz analiz yapıyor ben bu fırsatı kacırmayayım demelerini sağlayıp siteme cekiyorum ve insanlara ucretsiz analiz fırsatı sunuyorum. Yani fayda sunuyorum. Bunu goren birisi neden başka siteye tıklasın ki? Bu taktikle 10. sırada olan bu anahtar kelimeyi ilk 3 sonucun icerisine getirmeyi başardım.

Eski taktiklerden uzaklaşın. Anahtar kelimeleri sıralamaktan, başlıkları acıklamaları copluğe donuşturmekten vazgecin ve hemen harekete gecin.

Anahtar kelimeniz başlık ve acıklamada gecmeli. Bunu kesinlikle unutmayın.

İc ve Dış Bağlantılar
Burada efsane bir taktik paylaşacağım. Hazır mısınız?

Dahili ve harici bağlantıları fırsata cevirebilirsiniz. Nasıl mı? Ornek ile acıklamak istiyorum;

Bir iceriğimde ilgili bir konuya yonlendirme yaparak anahtar kelimelerimde inanılmaz bir performans artışı yakaladım. Bu tecrubemi sizinle paylaşmak istiyorum.


Nasıl ama? İyi değil mi?

Ya Ayhan, iyi hoş anlatıyorsun da kardeşim ben anahtar kelimeye bağlantı vermeden nasıl yukseliyorum?

Siten hızlı mı? mobil uyumlu mu? icerik son kullanıcının ihtiyacını goruyor mu? fayda sağlıyor mu? teknik sorunları duzelttin mi? başlık ve acıklama da anahtar kelime geciyor mu? icerik anahtar kelimenle başlıyor mu? eee bunları yaptın tek ihtiyacın bir anahtar kelimeye (capa metin) vereceğin bağlantı mı? Tabi ki hayır. Denemesi bedava, hic beklemeyin uygulamaya gecin. Faydasını go-re-cek-si-niz.

Gelelim harici bağlantıya. O konuda da ben sosyal medya hesaplarıma, Google ve diğer faydalı kaynaklara bağlantı veriyorum. Ozellikle sosyal medya hesaplarım aracılığıyla ziyaretcilerimin benimle iletişim kurmasını sağlayıp tekrar tekrar siteme gelmelerini sağlıyor Google arama motorunun dikkatini cekiyorum.

İcerik
Arama trafiği yuksek olan bir konu secmek ve temel SEO işlemlerini uygulamak oldukca onemli bir konudur. İceriğiniz iyi değilse ne yaparsanız yapın tum yaptıklarınız boşa gidecektir. İceriğinizi oluştururken dikkat etmeniz gerekenleri sizler icin hazırladım.

İlgi Cekici Giriş
Burası oldukca onemli bir kısım. Nedeni ise şu: Kullanıcılar ilgi cekici bir girişle doğru yerde olduklarını duşunurler. Biz giriş bolumunde ziyaretcilerimize bu deneyimi yaşatmalıyız. Bunu yapmazsanız kullanıcılar web sitenizi hızla terk ederler.

Ziyaretcilerinize guven veren kelimelerle başlayın ve promosyonlar sunun. En onemlisi onlarla paylaştığınız her şeyi gercekleştirin.

Okunabilirliğe Odaklanın
Bir ziyaretcinin ilk bakacağı şey sayfanızın nasıl gorunduğudur. İlk olarak buna dikkat etmeniz gerekir. Karma karışık bir sayfayla karşılaşırsa muhtemelen o sayfayı hemen terk eder. Dikkat etmeniz gereken nokta şu: iceriğinizi kısa paragraflara bolerek hazırlamanız. Paragrafları ilgi cekici gorsellerle ayırın ve iceriğinizi okunabilir kıvama getirin. İlgi cekmek icin sadece hazır gorseller kullanmayın. Kullandığınız gorseller de kullanıcıya fayda sağlayacak bir şeyler icermeli. Bknz: Yukarıda yer alan Google Analytics ekran goruntusu. Ciro nasıl? ????

Size cok guzel bir aractan bahsetmek istiyorum. hemingwayapp.com aracı sayesinde okunabilirlik testi gercekleştirebilirsiniz. Ben de yukarıda yer alan bir bolumu şimdi test ettim. Sonuc aşağıdaki ekran goruntusunde yer alıyor.


Siz değerli ziyaretcilerime cok onemli bir ipucu vermek istiyorum. Empati kurun ve oyle icerik hazırlayın. Siz olsanız nasıl bir icerikten hoşlanırdınız? Konuştuğunuz gibi yazın.

Unutmayın harika icerik kullanıcının sorununu cozen iceriktir.

Bağlantı Oluşturma
Burayı oldukca merak ediyorsunuz, biliyorum.

Bağlantılar sitenize fayda sağlayacak kaynaklar olmalılardır. Aksi taktirde uzak durmanızda fayda var. Gercekten bu konuda profesyonel olmadığınızı duşunuyorsanız bir profesyonelden destek almanızı oneririm. Peki nasıl bağlantı oluşturmalısınız?

Bir bağlantı sitenize bir ziyaretci gonderiyor bu ziyaretci sitenizde aradığını buluyor ve etkileşime geciyorsa faydalı bağlantı sınıfına girer. Aksi taktirde diğer tum hamleler risk iceren sınıfa girer.

Rakip Sitenin Bağlantılarını Analiz Edin
Rakip sitenin bağlantı aldığı kaynakları bulun ve arasından size fayda sağlayacak ve sizinde backlink alabileceğiniz siteleri ortaya cıkarın. O bağlantıyı almak icin harekete gecin. Rakibim bir haber sitesinden bağlantı almış bende bağlantı almalıyım duşuncesiyle hareket etmeyin. Galatasaray bu hafta kazandı mı? İstanbul ’da hava durumu nasıl gibi soruların cevabını merak edenlerin karşısına cıkmak size hic bir şey kazandırmayacaktır. Kendi sektorumden ornek vereyim. Rakip eğer R10, webrazzi ve wmaraci gibi kaynaklardan bağlantı aldıysa bende o kaynakları değerlendirebilirim. Daha stratejik bir hamleyle hem ziyaretci kazanır hem de aldığım bağlantıdan maksimum verimlilik alırım. Nasıl? iyi değil mi?

Hedef Kitlenizin Vakit Gecirdiği Kaynaklara Odaklanın
Yine benzer bir ornek olacak ama ben kendi sektorumden ilerlemek istiyorum. Benim hedef kitlem r10, wmaraci, webrazzi gibi platformlarda vakit gecirir. Benim bu tur kaynaklarda ziyaretcimin ilgisini cekecek şekilde bağlantı almam performansımı artıracaktır. Hem ziyaretci getirecek hem de backlink profilimi iyileştirecektir.