AHKER - Oncelikle Hoşgeldiniz.Sizi coğu kişi tanıyor fakat tanımayanlar icin kendinizi biraz tanıtır mısınız ?
BEKTAŞ - 1975 Yozgat Doğumluyum.1,5 Yaşında Almanya´ya gittim.İlkokul , lise , universiteye Almanyada bitirdim. 1983 - 84 de HİP-HOP ile tanıştım.O sıralar breakdance yaptık 1-2 sene kadar.Sonra 88-89 yıllarında Grafiiti yapmaya başladım. 90-91 de RAP muziğe Amerikadaki rapcilerin sozlerini ezberleyerek başladım. O zamanlar ICECUBE vardı DA LENCH MOB vardı .1,5 seneye yakın İngilizce yazıp okudum ama ifade etme sorunu vardı o yuzden 93-94 de Almanca olarak devam ettim. 95 yılında CARTEL ´in cıkışıyla TURKCE yılı oldu.İlk solo albumum WAS LOUS’N adında ve Almanca oldu.Ondan sonra " ALIS IM WUNDERLAND " ( HARİKALAR DİYARINDAKİ ALİLER ) isimli bir projeye başladım fakat şirket iflas edince bu proje olmadı.Bunların dışında 50 den fazla Featuring calışmam oldu ve bunların icinde en unluleri MYSTİKAL ve WU-TANG CLAN den RZA.Ayrıca Peter Maffay ile birlikte CARTEL MAFFAY adlı bir album cıkardık.Cok başarılı olduk ve 500.000 (Beş Yuz Bin ) in uzerinde bir satış grafiği yakalandı.PLATINIUM PLAK ODULU aldık.Onun dışında Turkiyeden ve Dunyanın dort bir yanından sanatcılarla beraber calışmalarımız oldu ve en son SIRTLAN ile birlikte SATIRLARIMIZA BAŞLAMADAN isimli albumu yaptık.Bunların haricinde Almanca 2. solo albumu hazırlıyoruz.Birde KARİKATUR RAP dediğim bir olay var onuda kaydettim.Sonra Hamburgdan B-LOW ( BULENT ) ile birlikte Aksağanlı Almanca albumu yapıyoruz.
SIRTLAN - 1981 Berlin doğumluyum
AHKER - Stress Sırtlan bitti mi ?
SIRTLAN - Stres bitti evet stresten uzağız artık.Okul eğitimini Almanyada aldım. 3-6 Yaş arası İzmir´de yaşadık.Raple 95 yılında tanıştım daha doğrusu ben direk TURKCE RAP dinlemeye başladım.CARTEL den rap sozleri falan yazmaya başladık o zamanlar arkdaşlarla birlikte bi grubumuz vardı onlar bıraktı ama ben devam ettim ve 2000 yılında profesyonel anlamda bu işe başladım.O zamanlar Killa Hakan ile tanışmıştım.2002 senesindede BEKTAŞ ile tanıştım ve olaylar boyle gelişti ve en son olarak SATIRLARIMIZA BAŞLAMADAN albumunu yaptık.

AHKER - Roportaj yapmadan once sitemizin forumlarında uyelerinde sizin hakkınızda merak ettiklerini oğrenebilmeleri icin bi konu acmıştık ve orada sorulan sorulardan başlıyorum. 1.Eğlenceli parcalarında hep parti gibi kelimeler kullanıyorsunuz illa buna benzer terimler kullanmalı mısınız ? (Dr.Fuchs Stil )
SIRTLAN - Eğlenceli parca yapıyorsanız ve konusuda partiyle ilgiliyse tabii ki parti kelimesini kullanacaksınız.Partideyken duğun salonundayız diyemezsiniz ki.Biz bunda bir sakınca gormuyoruz.Dans nasıl yapılır? Sonucta eller havaya yaparsınız kalcaları sallarsınız filan.
AHKER - Ticari kaygılarınız var mı ? (Dr.Fuchs stil )
BEKTAŞ - Bizce değil.Cunku rapin cok geniş bir yelpazesi var.Farklı farklı tarzlar ve olaylar var.Biz rapciyiz.Belirli konularla kısıtlamamak lazım .
AHKER - Stillerini neden bu kadar değiştirdiler ? ( atesboran )
BEKTAŞ - Zaman gectikce gelişme olması lazım.Dunyadaki rap gelişiyor ve değişiyor.Şimdi 85 deki RUN DMC gibi rap yaparsanız o uymaz gayet normal ve gayet doğal birşey bu .Aslında stil altyapıya ve parcanın konusuna gore değişebiliyor.Sırf diss rap yada parti rap diye birşey yok
AHKER - Sırltan dine nasıl bakıyor ? ( EagleMC )
SIRTLAN - Ne alaka yaa ? Ben Muslumanım .Elhamdulillah Muslumanım .
AHKER - Eski Sırtlan geri donecek mi ?
SIRTLAN - Şimdi bu arkadaşa sormak lazım acaba neden eski Sırtlanı geri istiyor diye ? Herhalde evde edemediği kufurleri ben mi ediyordum ? Bunun icin mi acaba ? yok eski sırtlan diye birşey yok Şimdiye kadar yaptığım en iyi iş SATIRLARIMIZA BAŞLAMADAN diyebilirim .O yuzden buna ayak uydurmaya calışşınlar ve dinlesinler . Biz surekli gelişmeye acık insanlarız ve ileri adım atmak istiyoruz sadece belirli birkac kişiyi tatmin edebilmek icin surekli o eski diye tabir ettikleri şarkıları yapamayız .
AHKER - Albumun produktorluğunu AKŞİT UĞURLU yapmış. Daha once duymadığımız bir isim.Biraz bahseder misiniz ?
BEKTAŞ - Akşit Uğurlu Berlin´den bir produktor arkadaşımız Kendisi rap yapmıyor zaten produktor . Benim solo albumumde beraber calışmıştık.Ayrıca KOOL SAVAŞ ve EKO FRESH ile beraber calışmalarıda var.Ozellikle hip-hop produksiyonlarla ilgileniyor
AHKER - Albumun cıkış parcası AĞLARIM .Bu parcaya birde klip cektiniz.Klip biraz sade gibi geldi bana
SIRLTAN - Aslında sade değil biz bu klipte butun detayları işledik.Şarkıda anlatılan herşey var klipte.
AHKER - Neden bu parcayı cıkış parcası olarak sectiniz ?
BEKTAŞ - Her parca bizim icin cıkış parcası.Hepsinin ayrı ozelliği var ama sonucta biz duygusal bir milletiz.O yuzden en duygusal şarkıda bu olduğu icin buna karar verdik.
AHKER - Albumde bir tane bonus track var 7. parca - Alayı İşinde .Bu parca neden bonus track ?
SIRTLAN - Aslında onun ilginc bir hikayesi var en son buraya geldiğimizde yazdığımız bir parcaydı.Tamamen İSTANBUL u anlatan bir şarkı .Burada yaşadıklarımızı ve gorduklerimizi anlattık.
AHKER - Elveda isimli bir parcanız var.Burda eski dosta yapılan bir vedadan bahsediyorsunuz .Bu parca DİSS mi ?
SIRTLAN - O parcada bir kişiye hitap etmek değilde insan hayatı boyunca yaşadığı olayları anlatmaya calıştık.Direk bir kişiye yazılmış birşey değil bu bir birikim . Hickimsenin ismide gecmiyor zaten .
AHKER - O zaman bu parca diss değil ... Benim en cok sevdiğim parcalardan bir tanesi " TOMAR BEY " albumunuzu dinleyenler anlamıştır ama dinlemeyenler icin bu parcadan biraz bahseder misiniz ? Neden boyle bir parca yapma ihtiyacı duydunuz.
BEKTAŞ - Muziği meslek haline getirdiyseniz şirketlerle muhattap olmak zorunda kalıyorsunuz ve bu tur kişilerle karşılaşabilirsiniz .Gercekte olan şeyleri biraz daha abartarak yani daha eğlenceli bir hale getirerek yazdık.Zaman zaman buna benzer şeyler yaşıyorsunuz ama bu kadar kotusu denk gelmedi .
SIRTLAN - Burda tabii 70 li yılların filmleride buyuk bir faktor oldu.Unkapanında gorduklerimizi biraz daha eğlenceli hale getirerek
BEKTAŞ - Bunun ikinci bolumude olabilir.Cok fazla malzeme var bu konuda Tomar Bey 2

AHKER - Basın bulteninizde bir cumle vardı " Elinize gecen son mektubu hatırlıyor musunuz ? " İnternet yaygınlaştığından beri mektuplar rafa kalktı .Albumunuzun baştan sona kadar mektup formatında olmasının sebebi var mı ?
BEKTAŞ - Bu daha once yapılmamış bir konsept calışma. Mektupla rapin cok benzerlikleri var Eskiden telefon bile yokken iletişim mektup yoluyla sağlanıyordu ve ozel bir olaydı bu insanlar icin .Mesela cep telefonumuzda gecen seneden kalma kac tane SMS var ? ama elimizde eskiden kalma deste deste mektuplar var .Mektup kalıcı ve cok buyuk ozelliği var .
SIRTLAN - Ozen gosterilerek yazılır cunku .Tamamen duygu yuklu olur mektuplar . Bizim bunu yaşatabilmemiz ve tekrardan gundeme getirebildiysek eğer getirebildiysek ne mutlu bize .Bundan sonra inşallah biraz daha PTT ´ yi gazlandırırız .
AHKER - Peki PTT ´ den size doğrudan veya dolaylı olarak teşekkur geldi mi ?
SIRLTAN - Hayır ama aslında bizim onlara teşekkur etmemiz lazım cunku Sirkecideki tarihi postahanede bizim fotoğraf cekimlerimize izin verdiler .Normalde hickimseye izin vermiyorlarmış.Bizim onlara teşekkur borcumuz var ve teşekkurlerimizi ilettik .
AHKER - Albumde Tuğba Barsu , Jale Gul gibi bayan vokaller var fakat neden hic rap featuring yok ?
SIRTLAN - Biz zaten birbirimizi tamamlıyoruz yani konsept album sonucta buraya bir featurıng almanın ne kadar doğru olduğu tartışılır sonucta Bektaşın sesi farklı benim sesim farklı tamamen birbirini tamamlıyordu oyle yani featurınge falan ihtiyac duymadık bayan vokaller daha buyuk bi renk kattı diye duşunuyoruz biz belki bir featurıng olsaydı o kadar renkli olmazdı sonucta featurıng yapıcak insana konuyu anlatmanız gerekiyor cunku yazması gereken şeyleri anlatmanız gerekiyor sonucta studyoya girip kayıt yaptığınız zaman sizin anlatıklarınızla alakası olamayan şeyleri cekiyor orda zorluk yaşıyoruz biz boyle yaptık ve cok daha iyi oldu boyle featurıng alsaydık ne bileyim belki renk uyumsuzluğu falan olabilirdi.
AHKER - Nakaratlarda bayan vokallerin sotlediği yerlerde daha cok şarkıyı arabesk tarza getiriyor gibi siz bu konuda ne duşunuyorsunuz ?
SIRLTAN - Arabesk bize uzak bir muzik tarzı değil ki turkce zaten .Turk insanı arabesk insanıdır hani arabesk olmuş falan tabi medya tarafından arabeskcilere o kadar kotu bir imaj verilmişki artık insanlar arabeske yakın birşey duydukları zaman arabesk değil falan diyorlar işte bu nasıl olmuş falan gibilerinden ama oyle değil yani arabesk muziğinde de cok buyuk ustalar var Orhan Gencebay gibi bu yadırganmaması gereken bir durum .
BEKTAŞ - Kullandığımız Turkiyeye ozel zaten daha oncede kullanıyorduk ben almanca albumlerimde de yani altyapılarımda oryantal kullanıyordum sonucta biz Turkuz oda bizim kulturumuzun bir bolumu bir parcası bizim kulağımıza daha hoş geliyor bence o ritimler . Şarkıların hepside arabesk tarzda değil
SIRTLAN - Bakın 50 cent bile albumlerinde bazı nakaratlarında dinlediğinizde tamamen arabeske kacan bir tatla soyluyor Eminemin bazı nakaratlarında oyle şeyler var Jay-z tamamen arabesk Halitden aldığı bir sample ile " bıg pımpın " diye bir şarkı yapıyor bu milyonlar satıyor aynı olmasa bile ona yakın vuruşlar var bunlar tamamen arabeske kacmış şeyler biz yapınca neden bu kadar goze batıyor onu anlamıyorum
BEKTAŞ - Sonucta kaliteli birşey cıktıysa ortaya arabesk midir klask midir ne bileyim farketmiyor

AHKER - " Son uyarı " adında bir şarkınız var burda neyi anlatmak istiyorsunuz ?
SIRTLAN - Son uyarı aslında haykırış gibi bir şarkı oldu .Son uyarıda bize gelen borc mektuplarından uyarı mektuplarından ihtar mektuplarından bahsediyoruz.Hayatın zorluklarından ve aslında onlara daha fazla kin kusuyoruz hani artık şikayetciyiz yollamayın gibilerinden .
Hepimizin de buyuk veya kucuk bir şekilde yaşadığı olaylar kararıszlık olayları ekonomik zorluklar yani bunlar herkese yansıdığı gibi bizede yansıyor .
AHKER - Sony muziğin turkiyede cıkardığı " ilk turkce rap albumu " peki bunun icin cok uğraştınız mı ? mesela ben Mayıs 2004 te konuşmuştum sizinle o zaman album hemen hemen bitmişti 2005 in sonunda yani ortalama 1,5 yıl gecti .
SIRTLAN - Burda siz zaten sony muzikten bahsediyorsunuz daha fazla birşey soylemede gerekte yok .Sony cok buyuk bir marka buralara gelebilmek o kadar kolay değil kolay olmadı tabi . Burda karar verilmesi gereken şeyler var , burda ciddi bir iş yapılıyor heryere elini kolunu sallaya sallaya giremiyorsun .Bu konuda bize Tunc "Turbo " Dindaş cok yardımcı oldu bizim en buyuk destekcimiz bu konuda yani bizi buralara getiren adamdır kendisi .
BEKTAŞ - Sony muziğin bir rap projesine inanıpta calışma başlatması bizim icin cok gurur verici birşey
AHKER - Bu ilk rap albumunuz değil .Daha oncede cok calışmalarınız oldu.Sizce Turkiyedeki ve Almanyadaki Turkce rapin durumu nasıl .İlk başladığınız zamanlara gore şimdi değişme gelişme var mı ?
BEKTAŞ - Cartelin cıkışından sonra bayağı bir gelişti yani merak saldı tabi genclerde rape başladı ama maınstream dediğimiz olaya yani muzik piyasasında kalıcı bir şekilde seviyesi yok şu an icin .Gelişiyor belirli kitleler tarafından benimseniyor destekleniyor buyuk kitlelere ulaşacak kalitede değil daha şu an .
AHKER - Bu allbum bitti .Şimdi promosyon calışmaları icin Turkiye ye geldiniz ve basın tarafından yoğun ilgi gosteriliyor.Promosyon calışmaları bittikten ikinci projeniz birlikte mi yoksa ayrı ayrı mı olacak ?
SIRTLAN - Bektaş & Sırtlan olarak devam edeceğiz .İkinci proje icin herhangi bir fikir oluşturmadık henuz .Ama bir kac ipucu verelim featler falan olabilir ama onları zaten zamanla aktarıcaz size ...
AHKER - Basının size ilgisi gercekten cok fazla .Son gunlerde nerelerde tanıtım yada roportaj yaptınız .
SIRTLAN - Atv ´de "Dansa Var Mısın " ,Beyoğlu gazetesi ,Sabah , Mix dergisi , Onyedi , Bluejean , Popup , Kral dergisinde kapak olacak.Bluejean in bu ayki sayısında poster var Popup da haftanın albumu oldu .Cosmopolitan , Elele .Onceden Turkce Rapi nerede duysak heyecanlanıyorduk şimdi biz buyuk bir yol acıyoruz herkesin ulaşabileceği yerler değil . Bizim icin daha onceden acılmayan yolları biz şu an acıyoruz .
AHKER - Albumun kartonet kapak tasarımını Tunc " Turbo " Dindaş yaptı .Yıllardır destek veriyor Turkce Rapi en cok destekleyen adam odur yani daha kimse yokken ilk kez basın olarak Bluejean dergisinde yazıları vardı .
SIRTLAN - Tunc bizim destekcimizden ziyade benim en samimi arkadaşım buyuk destekcim abim kardeşim arkadaşım kankam herşeyim herşeyimiz aynı zamanda bizim en buyuk destekcimiz ." Satırlarımıza Başlamadan " ın olmasında belki bir kac basamak daha yukarı cıkıcak olmasında Tunc “ Turbo ” Dindaş ´ ın buyuk bir emeği vardır kendisine sonsuz saygılar .
BEKTAŞ - Ayrıca oldskool dur kendisi bu işi başlıca yapan bir adamdır ve cok bilincli yapan bir adamdır yani 15-16 yaşında yeni goren değil .

AHKER - Tunc 1987 yılında " HEY " dergisinde hiphop la ilgili yazısı yayınlanmış duşunun artık .
BEKTAŞ - Almanya genelinde bile " turbo " dediğin zaman aaa tunc falan diyorlar herkes tarafından biliniyor ve sayılıyor
SIRTLAN - Tunc rap icin cok buyuk bi kazanc ,zaten şu anda Tunc un olduğu bulunduğu mevki de hic hafife falan alınmasın yani cunku o medyalara rapleri falan sokmak her babayiğidin harcı değil ama o bunu başarıyor .
AHKER - Albumunuzde bazı şarkılarda " vatana hasret " teması var .Sizce Almanyada yaşamak nasıl Turkiyeye gelmeyi duşunuyormusunuz
SIRTLAN - Şu an icin oyle bir duşuncemiz yok ama inşallah şartlar elverişli olduğu zaman gelmeyi duşunuyoruz .
AHKER - A´dan Z´ye isimli bir şarkınız var burada butun şehirlere armağan olsun gibi birşey diyosunuz
BEKTAŞ - Bazı insanlar şey diyor adamlar diyor bir şarkı yapmış Turkiyenin şehirlerini sayıyor diyor yani şimdi Turkiyede yaşayan bir insan icin yabancı gelebilir ama biz almanyada yaşıyoruz ve hasret var bir ozlem var turkiyeye
SIRLTAN - Bu bir aşk mektubu aslında Turkiyeye yazmış olduğumuz bir aşk mektubu o yuzden butun şehirleri sayıyoruz
AHKER - Ozur dileriz adlı şarkıda anne ve babanıza mı hitap ediyorsunuz ?
SIRLTAN - Ailelerin cocuklarından beklentileri oluyor şunu yap buyunce de doktor ol gibi veya muhendis ola gibilerinden eliniz kalem tutsun falan .Bizde sonucta onların dediğini yaptık. her insanın yaşadığı olaylar var bizimde yaşadığımız olaylar var bizde bu şekilde ozur dilemek istedik sizin istekleriniz doğrultusunda pek haraket edemedik ama bunları yapabildik gibisinden ve icimizdeydi zaten bunlar dışarı vurduk ozur dileriz şarkısını yaptık
BEKTAŞ - " Teşekkurler "de aynı aşağı yukarı .Bizim en ozel en şahsi parcalarımız diyebiliriz
AHKER - Turbo sen album hakkında ne duşunuyorsun ?
TUNC - Benim tafasız konuşmam biraz zor cunku yani albumun yapım aşamasından beri icinde olduğum icin surekli dinledim albumu ama daha oncede başka yerlerde yazdığım gibi Cartelden sonra bence konseptli tek album diyebilirim Turkce belirli konular olan gereksiz şeyler bulunmayan sayılı albumlerden bir tanesi gerek sound olarak cok farklı Bektaş la Sırtlanı zaten biliyorsunuz yani onun icin kaliteli bir album .