İnsanlığın bir sonraki durağı icin en uygun gorulen noktalardan birisi de Mars. Atmosferinin neredeyse tamamı karbondioksitten oluşan kızıl gezegende bir suredir su ve oksijen bulmak icin ceşitli calışmalar yurutuluyor. Araştırmacılar Mars’ta oksijen uretme konusunda ise onemli bir adım atmış durumda.
[h=2]NASA, Mars’taki oksijen sorununu cozdu![/h] Bilim insanları, onumuzdeki yıllarda gercekleşecek olası insanlı Mars gorevlerini desteklemek icin ceşitli calışmalar yurutuyor. Oksijen kaynağı ise Mars gorevinin en can alıcı noktası konumunda. Araştırmacılar, ceşitli atmosfer koşullarında oksijen uretmeyi başararak bu sorunu ise tamamen ortadan kaldırmış olabilir.
[h=4]James Webb ’ten bir ilk! Guneş sistemi dışında bir gezegeni goruntuledi[/h] NASA‘nın Mars aracı Perseverance Şubat 2021’de gezegene indiğinden bu yana, Mars’ta oksijen yaratmayı amaclayan Massachusetts Institute of Technology liderliğindeki bir teknoloji calışması olan MOXIE’yi (Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi) beraberinde taşıyor.
Beslenme cantası buyukluğundeki alet, Nisan ayında yaptığı ilk calışmalarda başarılı oldu. Boylelikle MOXIE, başka bir gezegende oksijen ureten ilk cihaz olarak kayıtlara gecti. Ancak asıl başarı ise bu cihazın farklı atmosfer koşullarında astronotların ihtiyacı olan oksijeni uretmesi olacaktı.
MOXIE, gunduz ve gece dahil olmak uzere farklı Mars koşullarında yedi deneysel calışmayı başarıyla gecmiş durumda. Bu gelişme ile birlikte Mars’ta kolonileşme yonunde de onemli bir adım atılmış oldu. Bilim insanları, buyuk ısı değişimlerinin yaşandığı şafak vakti ve gun batımı saatlerinde henuz MOXIE’nin test edilmediğini belirtmiş olsalar da cihazın başarısından oldukca memnun durumdalar.
MIT’nin web sitesinde yer alan bir raporda, MOXIE‘nin yedi calışmasının her birinde, saatte altı gram oksijen uretme hedefine ulaştığı belirtildi. Bu rakam az gorunebilir ancak ortalama bir ağacın da bu kadar oksijen urettiğini hatırlatmakta fayda bulunuyor.
[h=3]Astronotların oksijen ihtiyacı kızıl gezegenden karşılanacak[/h] Başarılı deneylerin ardından bilim insanları, Mars’a yapılacak bir insanlı gorevi icin MOXIE’nin daha buyuk, daha guclu bir versiyonunun konuşlandırılabileceğini belirtiyor. Bu sayede astronotlara rahatlıkla nefe alabilecekleri bir ortam sağlanabileceği ve Dunya’dan oksijen taşıma ihtiyacının ortadan kalkacağına inanılıyor.
MOXIE’nin calışma şekli ise oncelikle Mars’ın kirli havasını filtreleyerek başlıyor. Daha sonra basınc değeri yukseltilen karbondioksit bakımından zengin hava, elektrokimyasal olarak oksijen iyonlarına ve karbon monoksite ayrıştılmak uzere Katı Oksit Elektrolizoru (SOXE) adı verilen bir cihaza gonderiliyor. Burada ayırılan oksijen iyonları ayrıldıktan sonra molekuler oksijen olarak geri birleştirilerek nefes almak icin uygun hale getiriliyor.
MOXIE, şu anda yeteneklerini kanıtlamış durumda. Bilim insanları sonraki adım olarak cihazın uretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. Peki siz Mars’ta oksijen uretimi hakkında ne duşunuyorsunuz? Goruşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.