Genel acıklamalar TCK ’nin 244. maddesinde bilişim alanındaki bir diğer suc tipi olarak sistemi engelleme; bozma, verileri yok etme veya değiştirme duzenlenmiştir. Madde 244- (1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gonderen kişi, altı aydan uc yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi uzerinde işlenmesi hÂlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir cıkar sağlamasının başka bir suc oluşturmaması hÂlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin gune kadar adlî para cezasına hukmolunur.

Sucla Korunan Hukuki Değer

Sucla korunan hukuki değer bireyin gerek mal varlığı gerekse de bilişim sisteminin guvenliğidir. Nitekim soz konusu suc tipiyle hem bilişim sisteminin işleyişinde meydana gelebilecek zararlar hem de bilişim sistemindeki verilerin bozulması, değiştirilmesi, başka yere gonderilmesi gibi eylemler cezai yaptırıma tabi tutulmuştur. Tipik Maddi Unsur Fail: Sucun faili bakımından kanunda herhangi bir ozellik aranmamıştır. Bu bağlamda suc ozgu suclardan değildir. Mağdur: Mağdur bakımından da belirli bir ozellik aranmamıştır. Bu nedenle tıpkı failde olduğu gibi, herkes kural olarak bu sucun mağduru olabilir. İşleyişi bozulan, engellenen ya da verileri değiştirilen, yok edilen bilişim sisteminin sahibi sucun mağduru olacaktır. Bununla birlikte bilişim sistemi ortak kullanımdaysa, duruma gore her bir hak sahibinin ayrı ayrı mağdur olması da soz konusu olabilecektir. Sucun Konusu: Sucun konusu bilişim sistemi veya sistemdeki verilerdir. Fiil: TCK m.244 ’un birinci fıkrasında sistemin işleyişini engelleme ve bozma, ikinci fıkrada verileri bozma, yok etme, değiştirme veya verileri başka yere gonderme, dorduncu fıkrada ise bilişim sistemini aracı kılarak yarar sağlamak fiilleri duzenleme altına alınmıştır. Birinci fıkradaki duzenleme bakımından bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi ve bozulması hukme bağlanmıştır. Engellemek, bir şeyin yapılmasını ya da gercekleşmesini onlemek; bozmak ise bir şeyi kendisinden beklenen işi yapamayacak duruma getirmektir. Bu bağlamda sistemin veri işlemesinin onune gecilmesi ya da sistemin işleyişinin bir sure de olsa kesintiye uğratılması soz konusu sucu oluşturacaktır.