MADDE 44- (1) Kapıcı dairesi ve bekci odası yapılacak binalar:
a) Konut kullanımlı bağımsız bolum sayısı 40 ’tan fazla olan ve katı yakıt kullanan kaloriferli veya kalorifersiz binalar icin bir adet kapıcı dairesi yapılması zorunludur. Birden fazla yapı bulunan ve toplam bağımsız bolum sayısı 40 ’tan fazla olan parsellerde de bu hukum uygulanır, ancak bağımsız bolum sayısının 80 ’i aşması halinde ikinci bir kapıcı dairesi yapılır. Ayrıca, birden fazla yapının bulunduğu parsellerde 60 ’dan fazla bağımsız bolumu olan her bir bina icin mutlaka ayrı bir kapıcı dairesi yapılır.
b) Katı yakıt haricindeki diğer ısıtma sistemleri kullanılan konut kullanımlı binalar icin bağımsız bolum sayısının 60 ’tan fazla olması halinde bir, 150 ’den fazla olması halinde 2 kapıcı dairesi yapılması zorunludur. İlave her 150 daire icin ek bir kapıcı dairesi yapılır.
c) Sıra evler duzeninde, ayrık, ikiz nizamda tek bağımsız bolumlu 1 ’den fazla mustakil konut binası bulunan parsellerde kapıcı dairesi yapılması mecburiyeti aranmaz.
c) Yapı inşaat alanı 2000 m2 ’den fazla olan işyeri ve buro olarak kullanılan binalarda bekci odası yapılması şarttır.
(2) Kapıcı dairelerinin ve bekci odalarının olcu ve nitelikleri:
a) Kapıcı daireleri, doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde duzenlenir.
b) Taşkın riski taşıyan alanlarda kalan binalarda duzenlenecek kapıcı dairelerinin kapı ve pencere boşluklarının alt seviyesi su taşkın seviyesinin en az 1.50 metre uzerinde olmak zorundadır.
c) Kapıcı dairelerinin toprağa dayalı ve iskÂn edilebilen bodrum katlarda yapılması halinde, oturma odası ve bir yatak odasının dış mekÂna acılması bu mekÂnların taban doşemesinin ust seviyesinin tabii veya tesviye edilmiş zemine gomulu olmaması, kapı ve pencere acılmak suretiyle, doğal aydınlatma ve havalandırmasının sağlanması sel, taşkın ve su basmasına karşı onlem alınmış olması zorunludur. Kapıcı dairelerinin toprağa gomulu duvarlarında kuranglez yapmak suretiyle kapı ve pencere acılamayacağı gibi, bu duvarlarda pencere acılabilmesi icin pencere denizliğinin tabii zeminden veya tesviye edilmiş zeminden en az 0,90 metre yukarıda konumlanması gerekir.
c) Bina icinde duzenlenen kapıcı daireleri, en az brut 50 m2 ’dir. Kapıcı dairelerinde, her birisi en az 9 m2 ve dar kenarı en az 2.50 metre olmak uzere 2 yatak odası ve 12 m2 ’den az olmamak uzere 1 oturma odası, en az 3,3 m2 mutfak ve banyo veya duş yeri ve tuvalet bulunur.
d) Bina dışında tertiplenen kapıcı daireleri en fazla brut 40 m2 olmak zorundadır. Bu fıkranın (c) bendinde yer alan olculeri sağlayacak şekilde 1 yatak odası, 1 oturma odası, mutfak ve banyo veya duş yeri ve tuvalet bulundurulur.
(3) Bekci odası en az 4 m2 buyukluğunde, doğrudan ışık ve hava alabilecek şekilde duzenlenir. Bekci odasında en az 1.5 m2 ’lik bir tuvalet yer alır.
(4) Kontrol kulubeleri:
a) Uzerinde birden fazla yapı yapılması mumkun ve yuzolcumu en az 1000 m2 olan parsellerde, istenmesi halinde, trafik emniyeti bakımından tehlike arz etmemek ve hicbir şartta parsel sınırını aşmamak kaydıyla bahce mesafeleri icinde kontrol kulubesi yapılabilir.
b) Kontrol kulubesi 9 m2 ’yi gecemez.
c) Kontrol kulubesinin yuksekliği tabii veya tesviye edilmiş zeminden itibaren en fazla 4.00 metredir.
c) Kontrol kulubesi ile esas bina arasındaki mesafe 2.00 metreden az olamaz.
d) Devletin guvenliği bakımından ozellik arz eden parsellerde bu fıkrada belirtilen olculere uyulma şartı aranmaz.
İmar Kanunu Kapıcı dairesi bekci odası ve kontrol kulubeleri
Emlak0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Emlak
- İmar Kanunu Kapıcı dairesi bekci odası ve kontrol kulubeleri
-
01-09-2022, 17:48:24