MADDE 34- (1) (Değişik:RG-28/7/2018-30492) Tek bağımsız bolumlu konutlar haric uygulama imar planına gore kat adedi 3 olan binalarda asansor yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansor tesisi zorunludur. İskÂn edilen ve ortak alan bulunan bodrum katlar dÂhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansor yapılması zorunludur. Daha az katlı yapılarda da asansor yapılabilir.

(2) Tek asansorlu binalarda; asansor kabininin dar kenarı 1.20 metre ve alanı 1.80 m2 ’den, kapı net geciş genişliği ise 0.90 metreden az olamaz. Asansor kapısının acıldığı sahanlıkların genişliği, asansor kapısı surgulu ise en az 1.20 metre, asansor kapısı dışa acılan kapı ise en az 1.50 metre olmak zorundadır. Birden fazla asansor bulunan binalarda, asansor sayısının yarısı kadar asansorun bu fıkrada belirtilen olculerde yapılması şarttır. Tek sayıda asansor bulunması durumunda sayı bir alta yuvarlanır. TSE standartlarının bu fıkrada belirtilen olcu ve miktarlardan kucuk olması halinde; taban alanında yapılaşma hakkı 120 m2 ’nin altında olan parseller ile tek bağımsız bolumlu mustakil konut binalarında TSE standartlarına uyulmasına ilgili idaresi yetkilidir.

(3) Mevcut binalarda yapılacak tadilatlarda, bu madde hukumlerinin ya da TSE standartlarının uygulanmasında idaresi yetkilidir.

(4) (Değişik:RG-28/7/2018-30492) Kullanılabilir katlar alanı tek katlı olan binalar haric 800 m2'den veya kat adedi birden fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansor yapılması zorunludur. Ayrıca; kat alanı 800 m2'den ve kat adedi 3'ten fazla olan umumi binalarda, uygulama imar planına gore 10 kat ve uzeri binalarda (Değişik ibare:RG-27/12/2019-30991) veya zemin kat uzerinde 20 den fazla konut kullanımlı bağımsız bolum bulunan yapılarda ikinci fıkrada belirtilen asgari olculere uygun ve en az 2 adet olmak uzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaclarına gore belirlenecek sayıda asansor yapılması zorunludur. Bu asansorlerden en az bir tanesinin herhangi bir tehlike anında, arıza veya elektriklerin kesilmesi halinde zemin kata ulaşıp kapılarını acacak, yangına dayanıklı malzemeden yapılmış, kuyu icinde, duman sızdırmaz nitelikte, kesintisiz bir guc kaynağından beslenecek şekilde tesis edilmesi gerekmektedir.

(5) 10 kat ve uzeri binalarda asansorlerden en az bir tanesi yuk, eşya ve sedye taşıma amacına uygun olarak dar kenarı 1.20 metre ve alanı 2.52 m2'den, kapı genişliği ise net 1.10 metreden az olmayacak şekilde yapılır.

(6) Binalarda usulune gore asansor yapılmış olması, bu Yonetmelikte belirtilen şekil ve olculerde merdiven yapılması şartını kaldırmaz.

(7) Asansorun yapılması ve işletilmesi ile ilgili hususlarda; bu madde hukumleri de dikkate alınarak, 29/6/2016 tarihli ve 29757 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Asansor Yonetmeliği (2014/33/AB) ve TSE standartları hukumlerine uyulur.

(8) Asansorlerin, bodrum katlar dÂhil tum katlara hizmet vermesi zorunludur.

(9) Asansorlere bina girişinden itibaren erişilebilirlik standartlarına uygun engelsiz erişim sağlanması zorunludur.

(10) Asansorler, erişilebilirlik standartlarına uygun gerekli donanımlara sahip olmak zorundadır.

(11) Ozellik arz eden binalarda, binanın kat adedi, yapı inşaat alanı, kullanma şekli goz onunde tutularak asansor sayıları ile asgari olculeri ilgili idaresince artırılabilir.