MADDE 67 - (1) Bakanlık; ilgili idareler, kamu kurum ve kuruluşları ile gercek ve tuzel kişiler tarafından yapılan veya onaylanan mekÂnsal planları, harita ve parselasyon planlarını, etut ve projeleri, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgelerini, enerji kimlik belgelerini incelemeye, varsa tespit edilen mevzuata aykırılıkları sure vererek verilen sure icinde duzeltmek uzere ilgili idarelere veya kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmeye yetkilidir.
(2) İlgililer tarafından birinci fıkrada sayılan belgelerdeki mevzuata aykırılıklar Bakanlıkca belirtildiği şekilde giderilerek Kanuna uygun hale getirilmezse Bakanlık bu belgelerdeki aykırılıkları gidererek mevzuata uygun hale getirmeye yonelik değişiklik yapmaya ve onaylamaya yetkilidir.
(3) Bakanlık yapı ruhsatı alınarak inşa edilen yapıları ve bu yapılarda kullanılan yapı malzemelerini standartlara uygunluk bakımından denetlemeye yetkilidir.
(4) Bakanlıkca yapılan denetim sonucunda ruhsat ve eklerine aykırı olduğu veya standartlara aykırı yapı malzemesi kullanıldığı tespit olunan yapılar, Kanunun 32 nci maddesi kapsamında işlem tesis edilmek uzere ve sure verilerek ilgili idareye bildirilir.
(5) İlgili idarelerce, verilen sure icinde yapı tatil tutanağı tanzim edilmez ve yapı muhurlenmez ise veya Kanunda belirtilen sure icinde yapı mevzuata uygun hale getirilmez ise Bakanlık mevzuata aykırı yapılar hakkında Kanunun 32 nci maddesine gore işlem tesis etmek suretiyle, yapı tatil tutanağı tanzim etmeye, muhurlemeye, yıkım kararı almaya ve yıkımın valiliklerce gercekleştirilmesini sağlamaya, ilgililer hakkında Kanunun 42 nci maddesine gore idari yaptırım kararı vermeye ve idari mueyyideleri uygulamaya yetkilidir.
(6) Yapı tatil tutanağı tanzim etme, muhurleme ve yıkım kararına ilişkin rapor duzenleme işleri ile denetlemeye ilişkin gorevler, Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında, denetci belgesini haiz personel tarafından gercekleştirilir.
(7) İlgililer Bakanlık denetcileri tarafından istenilen her turlu bilgi ve belgeyi, istenilen sure icerisinde vermek zorundadırlar.
İmar Kanunu Bakanlığın denetim yetkisi
Emlak0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Emlak
- İmar Kanunu Bakanlığın denetim yetkisi
-
01-09-2022, 17:46:17