MADDE 64 – (1) Yapı tamamlandığında tamamının veya kısmen kullanılması mumkun kısımları tamamlandığında bu kısımlarının kullanılabilmesi icin, mal sahibinin muracaatı uzerine yapı ruhsatını veren ilgili idareden izin alınması zorunludur. Bu iznin alınması icin ilgili idareye yapılan başvuru dilekcesi ekinde, fenni mesullerin veya yapı denetim kuruluşlarının yapının ruhsat eki projelerine, fen ve sağlık kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadığını, mevzuata uygun malzeme kullanılıp kullanılmadığını belirten raporları, yetki belgesini haiz mimar, muhendis veya kuruluşlarca tanzim edilen enerji kimlik belgesi ile yapıya ilişkin fotoğrafları yer alır. (6)
(2) İlgili idareler, yapı kullanma izni işlemlerinde; uydu antenleri ve diğer haberleşme antenleri ile telefon, televizyon, kablo tv ve (Ek ibare:RG-30/9/2017- 30196) (2) fiberoptik internet gibi, sesli ve goruntulu haberleşme ve iletişim sistemlerine dair tesisatı, kullanıcıların aynı hizmeti aynı anda farklı kuruluşlardan sağlanmasına imkÂn veren coklu sisteme uygun olarak ve goruntu ve haberleşme kirliliğine yol acmayacak şekilde tesis edilip edilmediğini, ticari binalarda standartlara uygun ve goruntu kirliliğine yol acmayacak şekilde tabela yeri bırakılıp bırakılmadığını, binalarda usulune uygun atık ayrıştırma bacası yapılıp yapılmadığını, ilgili mevzuatına uygun olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılıp faydalanılmadığını, sitelerde gri su toplama havuzu, dış guvenlik kamerası tesisatı ve benzeri onlemlerin alınıp alınmadığını varsa projesini de dikkate alarak denetlemek zorundadır.
(3) (Değişik:RG-27/12/2019-30991) Mal sahibinin yapı kullanma izni muracaatı uzerine ruhsat vermeye yetkili idare, ayrıca bir başvuru aramaksızın yapının ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına uygun olarak tamamlanıp tamamlanmadığını belirler.
(4) Yapının mevzuata uygun bulunması halinde, 30 gun icinde yapı kullanma izin belgesi duzenlenir. Aksi halde, eksikliklerinin tamamlanarak yapının mevzuata uygun hale getirilmesi istenir. Eksikliklerin tamamlanmasından sonra, aynı surec izlenerek yapı kullanma izin belgesi duzenlenip, yapı kullanma izni verilir. Yapı kullanma izin belgesinin birer orneği, mal sahibi ve/veya sahiplerine, yapının muteahhidine ve fenni mesullere verilir.
(5) Yapının kısmen kullanılması mumkun olan kısımlarına yapı kullanma izni duzenlenebilmesi icin, bu bolumlere hizmet veren ortak kullanım alanlarının tamamlanmış ve kullanılabilir olması ve yapıda mevzuata aykırılığın bulunmaması şarttır.
(6) Yapı kullanma izninin verildiği tarih, yapının tamamlandığı tarihtir. 5 yıllık ruhsat suresi icinde yapı kullanma izninin duzenlenmesi gerekir. Aksi halde, 54 uncu maddedeki hukumler uygulanır.
(7) Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılar elektrik, su, kanalizasyon, haberleşme ve benzeri hizmetlerden ve tesislerden faydalanamazlar. Bu hizmetlerden yararlanılması durumunda hizmeti veren idare sorumludur. Kısmi yapı kullanma iznine bağlanan yapının yalnızca bu bolumleri bu hizmetlerden yararlandırılır.
(8) Mucavir alan dışında kalan ve yapı inşaat alanı 1000 m2 ’den az olan binalar haric diğer binalarda binanın enerji performansını değiştirecek her turlu tadilatın sonunda binanın enerji performansını ortaya koyan enerji kimlik belgesinin yeniden duzenlenmesi zorunludur. Enerji kimlik belgesi duzenlenmemiş binalarda yapılacak tadilatlarda ve ruhsata tabi olmasına rağmen ruhsat alınmaksızın inşa edilen yapılara Kanunun 32 nci maddesi kapsamındaki ruhsat ve yapı kullanma izni işlemlerinde de enerji kimlik belgesi duzenlenmesi şarttır.
(9) Merkezi ısıtma sistemine sahip binaların ısıtma tesisatı projelerinde termostatik vanalar, oda termostatları ve sıcaklık sensorleri gibi merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile projenin gereğine gore ısı sayacları veya ısı olcer gibi ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemlere yer verilmesi zorunlu olup, buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilmez. Bu sistemlerin tesis edilmediği merkezi ısıtma sistemine sahip mevcut binalarda 57 nci madde kapsamında ilgili muhendislerce; binanın tesisatlarının ve enerji performansının, bu sistemin kurulmasına uygun olup olmadığına ve fen ve sağlık kurallarına uygunluğuna dair rapor duzenlenmeden uygun hale getirilmesine ve bu sistemin kurulmasına ilişkin tesisat projeleri hazırlanarak ilgili idarelerce onaylanmadan bu amacla yapılacak tadilat ruhsatı talepleri karşılanmaz. Bireysel ısınma sisteminden merkezi ısıtma sistemine donuşturulen binalarda da bu hukum uygulanır. Bu işlerin yaptırılmasında 634 sayılı Kanun hukumleri cercevesinde bina veya toplu yapı kat malikleri kurulu yetkili ve sorumludur.
(10) Bir parselde birden fazla bina bulunması halinde, bir kısım binalarda ruhsat eki projelerine aykırılıkların bulunması, aykırılık icermeyen binalara yapı kullanma izin belgesi duzenlenmesine engel değildir.
(11) Yapı, ruhsat ve eki projelere uygun olarak tamamlandığında yapı kullanma izni duzenlenmesi aşamasında tum parsel maliklerinin muvafakati aranmaz.
(12) Yapının ruhsat ve eki projelerine uygun olarak yasal suresi icinde tamamlandığı ilgili idare tarafından fenni mesuller ve yapı sahibi ile birlikte belgelenmiş ise, yapı kullanma izin belgesi duzenlenmeden once yapı muteahhidinin, şantiye şefinin, mimari proje muellifinin vefat etmesi, mahkûmiyet ve benzeri nedenlerle kendisine ulaşılamadığı veya yapının yapı kullanma izni almasına engel haklı bir gerekce gostermeksizin imzadan imtina ettiği durumlarda; yapı kullanma izin belgesinde ilgili bolumlere yapı muteahhidinin, şantiye şefinin, mimari proje muellifinin bilgileri kaydedilerek imzaları olmadan yapı kullanma izin belgesi duzenlenir ve bu kişiler, haklarında işlem yapılmak uzere ilgili meslek odasına bildirilir. Bu durumda daha once ilgili idare tarafından verilmiş iskÂna uygunluk raporu, suresi icinde yapılan yapı kullanma izin belgesi başvurusuna ilişkin belgeler, ilgililere ulaşılamadığına dair belgeler ve bunlarla yapılan sozleşmeler ruhsat dosyasında bulunmak zorundadır. Yapı kullanma izin belgesinde muteahhidin, şantiye şefinin, mimari proje muellifinin imzasının bulunmaması, sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
(13) Fenni mesuller uzmanlık alanlarına gore yapı kullanma izin belgesini imzalamak zorundadır. Yapının ruhsat ve eki projelerine uygun olarak yasal suresi icinde tamamlandığı belgelenmesine rağmen, haklı bir gerekce gostermeksizin kanunla verilen gorevi olan yapı kullanma izin belgesinin imzalanmasından imtina eden fenni mesuller hakkında Kanunun 42 nci maddesine gore işlem tesis edilir.
İmar Kanunu Yapı kullanma izni
Emlak0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Emlak
- İmar Kanunu Yapı kullanma izni
-
01-09-2022, 17:45:43