Hemen birtakım teknik terimleri sizlerle paylaşmamız lazım o da şu; olume bağlı tasarruf deyince neyi algılamalıyız? Acaba kanun koyucu bizim size daha birinci sınıftan itibaren oğretmeye calıştığımız tasarrufi işlemden mi soz ediyor? Tasarrufi işlem ne idi? Hatırlayacağınız uzere, bir hakka doğrudan doğruya etki eden, o hakkı sona erdiren, o hakkı devreden, o hakkı sınırlayan bir işlemdi tasarrufi işlem. Mulkiyetin nakli tasarrufi işlemdi. Bir taşınmazın uzerinde ipotek tesisi tasarrufi işlemdi. Bir taşınırın veya taşınmazın uzerinde bir intifa hakkı tesisi tasarrufi işlemdi. Alacağın temliki tasarrufi işlemdi. Butun bunlar birer tasarrufi işlemdir.
Peki, olume bağlı tasarruflarda durum ne? Kişi bir vasiyetname yapmış diyor ki: “Bay X bana mirascı olsun veya “Butun terekem ona ait olsun” veya “Bay X ’e otomobilimi bırakıyorum” veya “Bay U ’ye ne yapıyorum? Falanca semtteki kat mulkiyetine tabi bağımsız bolumumu bırakıyorum”.
Şimdi bunların tasarrufi işlem olduğunu soylemek mumkun mu? Bunlar doğrudan doğruya bir hakka etki ediyor mu? Bunlar ne zaman hukum ifade edecekler? Adı uzerinde olume bağlı tasarruflar kişi vefat ettiğinde hukum ifade edecekler. Dolayısıyla, olume bağlı tasarruf terimindeki tasarrufu teknik anlamıyla tasarrufi işlem olarak algılamamak lazım. Sadece ve sadece mirasbırakanın son arzuları, mirasbırakanın son emirleri gibi duşunmek lazım. Olume bağlı tasarruflarda sonuc itibariyle, olumde hukum ifade edecek bir hukuki işlemden soz ediyoruz.
Bu noktada bir hususu daha vurgulamak lazım. Lehine olume bağlı tasarruf yapılan kişinin bir beklenen hakkı dahi yok. Yani gelecekte kendisinin bu anlamda eline gececek malvarlığı değerleriyle ilgili bir beklenen hakkı dahi yok. Dolayısıyla, orneğin mirasbırakanın sağlığında o tasarrufla ilgili herhangi bir hukuki girişimde bulunması mumkun değil. Orneğin, kendisine tanınmış bir dava hakkı yok.
Olume Bağlı Tasarruflar Nedir?
Emlak0 Mesaj
●7 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Emlak
- Olume Bağlı Tasarruflar Nedir?
-
01-09-2022, 17:42:30