Kendiliğinden sona ermeyle ilgili olarak aslında dersin akışında başka bilgiler de verdik. Dedik ki, bu kendiliğinden sona erme sadece mirasbırakandan once olme hÂlinde karşımıza cıkmaz. Orneğin boşanma hÂlinde eşler birbirlerine - Medeni Kanundaki tabiriyle - o sıfatla mirascı olamazlar. Boşanma kararının kesinleşmesi uzerine eşler, kanuni mirascı sıfatlarını yitirirler. Aynı şekilde, boşanmadan once yapılan olume bağlı tasarruflar da kendiliğinden sona ermektedir. Yine bir evlilik olumle sona ermiş olsa bile mutlak butlandaki şartlar gercekleştiyse, nispi butlandaki şartlar gercekleştiyse o evlilikte sağ kalan kişinin, vefat eden eşe mirascı olamayacağını konuşmuştuk.
Bunun gibi başka sebeplerimiz de var. Bu sebepleri gelecekte dersimizin akışında konuşacağız ama şimdiden sadece bir işaret olarak kalsın zihninizde: Medeni Kanunun 578. maddesinde duzenlenen “Mirastan mahrumiyet” diye bir kavramımız var. Bu mirastan mahrumiyet hÂlinde de diyor ki:
“Aşağıdaki kimseler, mirascı olamayacakları gibi olume bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler:
1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak olduren veya oldurmeye teşebbus edenler”
Yani yine olume bağlı tasarrufun kendiliğinden sona ermesine neden olan bir olguyla karşı karşıyayız. Miras sozleşmesinde lehine olume bağlı tasarruf yapılan taraf, mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı şekilde oldurduyse veya kasten ve hukuka aykırı şekilde oldurmeye teşebbus ettiyse o zaman yine o miras sozleşmesi ayakta kalamayacak ve gecersiz olacaktır.
Olume Bağlı Tasarrufların Kendiliğinden Sona Ermesine Neden Olan Haller
Emlak0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Emlak
- Olume Bağlı Tasarrufların Kendiliğinden Sona Ermesine Neden Olan Haller
-
01-09-2022, 17:40:27