Medeni Kanunun 543. maddesinin 2. fıkrasında tazminata ilişkin duzenleme var, o nedir?

“Kaza sonucunda veya ucuncu kişinin kusuruyla yok olan ve iceriğinin aynen ve tamamen belirlenmesine olanak bulunmayan vasiyetname hukumsuz kalır. Tazminat isteme hakkı saklıdır.”

Eğer vasiyetname bir haksız fiil sonucu yok edildiyse, ucuncu kişinin hukuka aykırı eylemi sonucu yok edildiyse o zaman o kişiye karşı bir tazminat davası acılabilir. Peki, zarara uğradığını iddia eden kişi kural olarak neyi talep edecektir? O vasiyetnameyle bana muayyen mal vasiyeti yapılmıştı, o vasiyetnameyle ben mirascı atanmıştım zararlarımın giderilmesini istiyorum mu diyecek? Zaten bunları ispat etseydi vasiyetname ayakta kalacaktı, ispat edemediği icin haksız fiil failinden ancak bir tazminat talep edebilecek. Haksız fiil failinden kural olarak neyi talep edebilir? O vasiyetnamenin iceriğinin saptanması icin yaptığı masrafları talep edebilir. Orneğin, actığı davanın masraflarını talep edebilir. Bunun otesinde başka bir zarar kalemini talep edemez diyoruz. İstenecek tazminat icin zararın ispatı şarttır. Zararı ispat edemediği icin sadece ve sadece neyi talep edecektir? İceriğinin tespiti icin yaptığı masrafları, orneğin actığı davanın masraflarını talep edecektir