Alelade ikameli vasiyet alacaklısı atamasında yani yedek vasiyet alacaklısı atamasında da mantık aynıdır cunku gorduğunuz gibi Medeni Kanun madde 520 ’nin 2. fıkrası diyor ki, bu kural belirli mal bırakmada da uygulanır. Yani “A benim vasiyet alacaklımdır, ona bir taşınmazımı veya taşınırımı bağışlıyorum, ona bir taşınmazımı vasiyet ediyorum ama olumumde benden once olduğu icin A vasiyet alacaklısı olamazsa o zaman B ’yi vasiyet alacaklısı olarak atıyorum.” diyebilir. Aynı şekilde, “A ’yı vasiyet alacaklısı olarak atıyorum, ona taşınmazımı veya taşınırımı vasiyet ettim veya ona bir alacak vasiyetinde bulunuyorum; o benim olumumde vasiyet alacağını reddettiği icin vasiyet alacaklısı sıfatını kazanamazsa onun yerine B vasiyet alacaklısı olsun.” diyebilir. Bunun gibi yedek vasiyet alacaklısı atama olgusunun icerisinde başka birtakım sebepler de ongorebilir ve kişiyi yedek vasiyet alacaklısı olarak atayabilir.

Yedek mirascı atamada kullandığımız terimler, “asıl mirascı” ve “yedek mirascıdır”. “Bay A ’yı mirascı olarak atıyorum. A benim olumumde sağ değilse o zaman Bay B mirascım olsun.” A asıl mirascı, B yedek mirascıdır. “Bay A ’yı vasiyet alacaklısı olarak atıyorum, o benim taşınmazımın sahibi olsun. Bay A benim olumumde eğer vasiyet alacaklısı sıfatını kazanamazsa orneğin benden once olduğu icin o zaman Bay B ’yi vasiyet alacaklısı olarak belirliyorum.” Yani asıl mirascı ve yedek mirascı terimimiz vardır. Aynı zamanda, asıl vasiyet alacaklısı ve yedek vasiyet alacaklısı terimimiz vardır.

Aslında gorduğunuz gibi bunlar ozel birtakım olume bağlı tasarruflar değildir. Mirascı atanmasının veya musaleh atanmasının yani vasiyet alacaklısı atanmasının ceşitli şekillerde karşımıza cıkması olarak nitelendirilmelidirler.