I. Zilyetliğin devri1. KuralMADDE 210- Satıcı, satılanın mulkiyetini gecirmek amacıyla, zilyetliğini alıcıya devretmekle yukumludur.

2. Devir ve taşıma giderleriMADDE 211- Aksine sozleşme veya Âdet yoksa, olcme ve tartma gibi devir giderleri satıcıya, satılanı devralmak uzere yapılan giderler ve satılanın ifa yerinden başka yere taşınması gerektiğinde, taşıma giderleri alıcıya aittir.

Gidersiz devir kararlaştırılmışsa, satıcı taşıma giderlerini ustlenmiş sayılır.

Liman ve gumruk giderleri olmaksızın devir kararlaştırılmışsa satıcı, dış satım, transit ve dış alım vergilerini ustlenmiş sayılır; ancak satılanın alıcı tarafından devralındığı sırada odenmiş olan tuketim vergilerini ustlenmiş sayılmaz.

3. Satıcının temerrudua. Kural ve ayrık durumMADDE 212- Satıcının temerrudu hÂlinde, borclunun temerrudune ilişkin genel hukumler uygulanır.

Zilyetliğin devri icin belirli bir sure konulmuş olan ticari satışlarda, satıcı temerrude duşerse alıcının, devir isteminden vazgecerek borcun ifa edilmemesinden doğan zararının giderilmesini istediği kabul edilir.

Alıcı, satılanın devredilmesini isteme niyetinde ise, belirlenen surenin bitiminde bunu satıcıya hemen bildirmek zorundadır.

b. Giderim borcu ve kapsamıMADDE 213- Borcunu ifa etmeyen satıcı, alıcının bu yuzden uğradığı zararı gidermekle yukumludur.

Satıcı borcunu ifa etmezse alıcı, satış bedeli ile kendisine devredilmeyen satılanın yerine, bir başkasını satın almak icin durustluk kurallarına uygun olarak odediği bedel arasındaki farka gore hesaplanacak zararın giderilmesini isteyebilir.

Satılan, borsada kayıtlı veya piyasa fiyatı bulunan mallardan ise alıcı, onun yerine bir başkasını satın alma zorunda olmaksızın, satış bedeli ile belirlenmiş ifa gunundeki piyasa fiyatı arasındaki farka gore hesaplanacak zararın giderilmesini isteyebilir.

II. Zapttan sorumluluk1. KonusuMADDE 214- Satış sozleşmesinin kurulduğu sırada var olan bir hak dolayısıyla, satılanın tamamı veya bir kısmı bir ucuncu kişi tarafından alıcının elinden alınırsa satıcı, bundan dolayı alıcıya karşı sorumlu olur.

Alıcı, elinden alınma tehlikesini sozleşmenin kurulduğu sırada biliyor idiyse satıcı, ayrıca ustlenmiş olmadıkca bundan dolayı sorumlu olmaz.

Satıcı, ucuncu kişinin hakkını gizlemişse, sorumluluğunu kaldırma veya sınırlama konusunda yapılmış olan anlaşma kesin olarak hukumsuzdur.

2. Yargılama usulua. Davanın bildirimiMADDE 215- Satılanın elinden alınması tehlikesi ile karşılaşan alıcı, kendisine karşı acılan davayı satıcıya bildirdiği zaman satıcı, durumun gereğine gore ve yargılama usulu uyarınca ya alıcının yanında davaya katılmak ya da alıcı yerine gecerek ucuncu kişiye karşı davayı takip etmek ve savunmak zorundadır.

Bildirme, davaya katılmaya ve savunmaya elverişli bir zamanda yapılmışsa, alıcının aleyhinde verilen hukum, onun ağır kusuru yuzunden verildiği ispat edilmedikce, satıcı icin de sonuc doğurur.

Dava, kendisine yuklenilemeyen sebeplerden dolayı satıcıya bildirilmemişse satıcı, zamanında bildirilmiş olsaydı daha elverişli bir hukum elde edilebileceğini ispatladığı olcude sorumluluktan kurtulur.

b. Mahkeme kararı olmaksızın satılanı vermeMADDE 216- Satıcının zapttan sorumluluğu aşağıdaki hÂllerde devam eder:

1. Alıcı, bir mahkeme kararı beklemeksizin ucuncu kişinin hakkını durustluk kurallarına uygun olarak tanımış ve satılanı ona vermişse.

2. Alıcı, ucuncu kişinin kendisine karşı dava acmasını beklemeden, satıcıyı satılan uzerindeki hak iddiasına ilişkin uyuşmazlığı dava yoluyla cozumlemesi, aksi takdirde tahkim yoluna başvuracağı konusunda gecikmeksizin uyarmış ve bundan sonuc alamadığı icin tahkim yoluna başvurmuşsa.

Satıcının sorumluluğu, alıcının satılanı ucuncu kişiye vermekle yukumlu olduğunu ispat etmesi durumunda da devam eder.

3. Alıcının haklarıa. Tam zapt hÂlindeMADDE 217- Satılanın tamamı alıcının elinden alınmışsa, satış sozleşmesi kendiliğinden sona ermiş sayılır ve alıcı satıcıdan aşağıdaki istemlerde bulunabilir:

1. Satılandan elde ettiği veya elde etmeyi ihmal eylediği urunlerin değeri indirilerek, odemiş olduğu satış bedelinin faizi ile birlikte geri verilmesini.

2. Satılanı elinden alan ucuncu kişiden isteyemeyeceği giderleri.

3. Davayı satıcıya bildirmekle kacınılabilecek olanlar dışında kalan butun yargılama giderleri ile yargılama dışındaki giderleri.

4. Satılanın tamamen elinden alınması yuzunden doğrudan doğruya uğradığı diğer zararları.

Satıcı, kendisine hicbir kusur yuklenemeyeceğini ispat etmedikce, alıcının satılanın elinden alınması yuzunden uğramış olduğu diğer zararları da gidermekle yukumludur.

b. Kısmi zapt hÂlindeMADDE 218- Satılanın bir kısmı elinden alınmış veya satılan sınırlı ayni bir hakla yuklenmişse alıcı, sadece bu yuzden uğradığı zararın giderilmesini isteyebilir.

Ancak alıcının, satılandaki bu durumu bilseydi onu satın almayacağı durum ve koşullardan anlaşılıyorsa, alıcı hÂkimden sozleşmenin sona ermesine karar vermesini isteyebilir. Bu durumda alıcı, satılanın elinde kalmış olan kısmını o zamana kadar elde etmiş olduğu yararlarla birlikte, satıcıya geri vermekle yukumludur.

III. Ayıptan sorumluluk1. Konusua. Genel olarakMADDE 219- Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya onemli olcude azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur.

Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.

b. Hayvan satışında​MADDE 220- Hayvan satışında satıcı, yazılı olarak ustlenmedikce veya ağır kusuru olmadıkca ayıptan sorumlu olmaz.

2. Sorumsuzluk anlaşmasıMADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hukumsuzdur.

3. Alıcının bildiği ayıplarMADDE 222- Satıcı, satış sozleşmesinin kurulduğu sırada alıcı tarafından bilinen ayıplardan sorumlu değildir.

Satıcı, alıcının satılanı yeterince gozden gecirmekle gorebileceği ayıplardan da, ancak boyle bir ayıbın bulunmadığını ayrıca ustlenmişse sorumlu olur.

4. Gozden gecirme ve satıcıya bildirmea. Genel olarakMADDE 223- Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına gore imkÂn bulunur bulunmaz gozden gecirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp gorurse, bunu uygun bir sure icinde ona bildirmek zorundadır.

Alıcı gozden gecirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gozden gecirmeyle ortaya cıkarılamayacak bir ayıp bulunması hÂlinde, bu hukum uygulanmaz. Bu tur bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.

b. Hayvan satışındaMADDE 224- Hayvan satışında satıcının sorumlu olacağı sure yazılı olarak belirlenmemiş ve ayıp da hayvanın gebeliğine ilişkin değilse satıcı, ancak ayıbın devrin yapıldığı veya alıcının devralmada temerrudunun gercekleştiği gunden başlayarak dokuz gun icinde kendisine bildirilmesi ve ayrıca, hayvanın bilirkişilerce gozden gecirilmesinin aynı sure icinde yetkili makamdan istenmesi hÂlinde sorumlu olur.

5. Satıcının ağır kusurunun sonuclarıMADDE 225- Ağır kusurlu olan satıcı, satılandaki ayıbın kendisine suresinde bildirilmemiş olduğunu ileri surerek sorumluluktan kısmen de olsa kurtulamaz.

Satıcılığı meslek edinmiş kişilerin bilmesi gereken ayıplar bakımından da aynı hukum gecerlidir.

6. Satılanın başka yerden gonderilmesiMADDE 226- Başka yerden gonderilen satılanın ayıplı olduğunu ileri suren alıcı, bulunduğu yerde satıcının temsilcisi yoksa, satılanın korunması icin gerekli onlemleri gecici olarak almakla yukumludur. Alıcı, ayıplı olduğunu ileri surduğu satılanın korunması icin gerekli onlemleri almaksızın onu satıcıya geri gonderemez.

Alıcı, satılanın durumunu gecikmeksizin usulune gore tespit ettirmekle yukumludur. Bunu yaptırmazsa, ileri surduğu ayıbın, satılanın kendisine ulaştığı zamanda var olduğunu ispat yuku alıcıya duşer.

Satılanın kısa zamanda bozulma tehlikesi varsa, alıcı onu bulunduğu yerdeki mahkeme aracılığıyla sattırmaya yetkili, hatta satıcının yararı gerektiriyorsa sattırmakla yukumludur. Alıcı, durumu satıcıya en kısa zamanda bildirmezse, bundan doğan zarardan sorumlu olur.

7. Alıcının secimlik haklarıa. Genel olarakMADDE 227- Satıcının satılanın ayıplarından sorumlu olduğu hÂllerde alıcı, aşağıdaki secimlik haklardan birini kullanabilir:

1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sozleşmeden donme.

2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinde indirim isteme.

3. Aşırı bir masrafı gerektirmediği takdirde, butun masrafları satıcıya ait olmak uzere satılanın ucretsiz onarılmasını isteme.

4. İmkÂn varsa, satılanın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteme.

Alıcının genel hukumlere gore tazminat isteme hakkı saklıdır.

Satıcı, alıcıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek secimlik haklarını kullanmasını onleyebilir.

Alıcının, sozleşmeden donme hakkını kullanması hÂlinde, durum bunu haklı gostermiyorsa hÂkim, satılanın onarılmasına veya satış bedelinin indirilmesine karar verebilir.

Satılanın değerindeki eksiklik satış bedeline cok yakın ise alıcı, ancak sozleşmeden donme veya satılanın ayıpsız bir benzeriyle değiştirilmesini isteme haklarından birini kullanabilir.

b. Satılanın yok olması veya ağır bicimde zarara uğramasıMADDE 228- Alıcıya ayıplı olarak devredilmiş olan satılanın ayıptan, beklenmedik hÂlden veya mucbir sebepten dolayı yok olması veya ağır bicimde zarara uğraması, alıcının sozleşmeden donme hakkını kullanmasını engellemez. Bu durumda alıcı, satılandan elinde ne kalmışsa onu geri vermekle yukumludur.

Satılan alıcıya yuklenebilen bir sebep yuzunden yok olmuşsa veya alıcı onu başkasına devretmişse ya da bicimini değiştirmişse alıcı, ancak değerindeki eksiklik karşılığının satış bedelinden indirilmesini isteyebilir.

8. Donmenin sonuclarıa. Genel olarakMADDE 229- Satış sozleşmesinden donen alıcı, satılanı, ondan elde ettiği yararları ile birlikte satıcıya geri vermekle yukumludur. Buna karşılık alıcı da, satıcıdan aşağıdaki istemlerde bulunabilir:

1. Odemiş olduğu satış bedelinin, faiziyle birlikte geri verilmesi.

2. Satılanın tamamen zaptında olduğu gibi, yargılama giderleri ile satılan icin yapmış olduğu giderlerin odenmesi.

3. Ayıplı maldan doğan doğrudan zararının giderilmesi.

Satıcı, kendisine hicbir kusur yuklenemeyeceğini ispat etmedikce, alıcının diğer zararlarını da gidermekle yukumludur.

b. Birden cok mal satışındaMADDE 230- Birden cok mal veya birden cok parcadan oluşan bir mal, birlikte satılmış olup da bunlardan bazıları ayıplı cıkarsa, donme hakkı bunlardan ancak ayıplı cıkanlar icin kullanılabilir. Ancak, alıcıya veya satıcıya onemli bir zarar vermeksizin ayıplı parcanın diğerinden ayrılmasına imkÂn yoksa, donme hakkının satılanın tamamını kapsaması zorunludur.

Satılanın aslı icin satıştan donulmesi, ayrı satış bedeli gosterilerek satılmış olsalar bile, eklentilerini de kapsar; fakat eklentiler icin donme, satılanın aslını kapsamaz.

9. ZamanaşımıMADDE 231- Satıcı daha uzun bir sure icin ustlenmiş olmadıkca, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her turlu dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya cıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl gecmekle zamanaşımına uğrar. Alıcının satılanın kendisine devrinden başlayarak iki yıl icinde bildirdiği ayıptan doğan def ’i hakkı, bu surenin gecmiş olmasıyla ortadan kalkmaz.

Satıcı, satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, iki yıllık zamanaşımı suresinden yararlanamaz.