I. Bildirim yoluyla1. Genel olarakMADDE 347- Konut ve catılı işyeri kiralarında kiracı, belirli sureli sozleşmelerin suresinin bitiminden en az onbeş gun once bildirimde bulunmadıkca, sozleşme aynı koşullarla bir yıl icin uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sozleşme suresinin bitimine dayanarak sozleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama suresi sonunda kiraya veren, bu sureyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az uc ay once bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep gostermeksizin sozleşmeye son verebilir.

Belirsiz sureli kira sozleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl gectikten sonra, genel hukumlere gore fesih bildirimiyle sozleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hukumlere gore fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sozleşmeyi sona erdirebilir.

2. Bildirimin gecerliliğia. ŞekilMADDE 348- Konut ve catılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin gecerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.

b. Aile konutuMADDE 349- Aile konutu olarak kullanılmak uzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin acık rızası olmadıkca kira sozleşmesini feshedemez.

Bu rızanın alınması mumkun olmazsa veya eş haklı sebep olmaksızın rızasını vermekten kacınırsa kiracı, hÂkimden bu konuda bir karar vermesini isteyebilir.

Kiracı olmayan eşin, kiraya verene bildirimde bulunarak kira sozleşmesinin tarafı sıfatını kazanması hÂlinde kiraya veren, fesih bildirimi ile fesih ihtarına bağlı bir odeme suresini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirmek zorundadır.

II. Dava yoluyla1. Kiraya verenden kaynaklanan sebeplerlea. Gereksinim, yeniden inşa ve imarMADDE 350- Kiraya veren, kira sozleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, ustsoyu veya kanun gereği bakmakla yukumlu olduğu diğer kişiler icin konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkÂnsız ise,

belirli sureli sozleşmelerde surenin sonunda, belirsiz sureli sozleşmelerde kiraya ilişkin genel hukumlere gore fesih donemine ve fesih bildirimi icin ongorulen surelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay icinde acacağı dava ile sona erdirebilir.

b. Yeni malikin gereksinimiMADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, ustsoyu veya kanun gereği bakmakla yukumlu olduğu diğer kişiler icin konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay icinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sozleşmesini altı ay sonra acacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sozleşmeyi sona erdirme hakkını, sozleşme suresinin bitiminden başlayarak bir ay icinde acacağı dava yoluyla da kullanabilir.

2. Kiracıdan kaynaklanan sebeplerleMADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak ustlendiği hÂlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sozleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay icinde icraya başvurmak veya dava acmak suretiyle sona erdirebilir.

Kiracı, bir yıldan kısa sureli kira sozleşmelerinde kira suresi icinde; bir yıl ve daha uzun sureli kira sozleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan sure icinde kira bedelini odemediği icin kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira suresinin ve bir yıldan uzun sureli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay icinde, dava yoluyla kira sozleşmesini sona erdirebilir.

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilce veya belde belediye sınırları icinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sozleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sozleşmenin bitiminden başlayarak bir ay icinde sozleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

3. Dava suresinin uzamasıMADDE 353- Kiraya veren, en gec davanın acılması icin ongorulen surede dava acacağını kiracıya yazılı olarak bildirmişse, dava acma suresi bir kira yılı icin uzamış sayılır.

4. Dava sebeplerinin sınırlılığıMADDE 354- Dava yoluyla kira sozleşmesinin sona erdirilmesine ilişkin hukumler, kiracı aleyhine değiştirilemez.

5. Yeniden kiralama yasağıMADDE 355- Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı uc yıl gecmedikce eski kiracısından başkasına kiralayamaz.

Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hÂli ile, haklı sebep olmaksızın uc yıl gecmedikce başkasına kiralanamaz. Eski kiracının, yeniden inşa ve imarı gercekleştirilen taşınmazları, yeni durumu ve yeni kira bedeli ile kiralama konusunda oncelik hakkı vardır. Bu hakkın, kiraya verenin yapacağı yazılı bildirimi izleyen bir ay icinde kullanılması gerekir; bu oncelik hakkı sona erdirilmedikce, taşınmaz uc yıl gecmeden başkasına kiralanamaz.

Kiraya veren, bu hukumlere aykırı davrandığı takdirde, eski kiracısına son kira yılında odenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak uzere tazminat odemekle yukumludur.

6. Kiracının olumunde sozleşmenin surdurulmesiMADDE 356- Olen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yuruten mirascıları ve olen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sozleşmeye ve kanun hukumlerine uydukları surece, taraf olarak kira sozleşmesini surdurebilirler.