I. Havale eden ile havale alıcısı arasındaki ilişki
MADDE 556- Havale, havale edenin havale alıcısına olan borcunun ifası amacıyla yapılıyorsa, bu borc ancak havale odeyicisinin borcu ifa etmesiyle sona erer.
Havaleyi kabul etmiş olan havale alıcısı, havale odeyicisine başvurarak havalede belirlenen sure icinde alacağını elde edememişse, bu alacağı, havale edene karşı yeniden ileri surebilir.
Alacaklı olan havale alıcısı, havaleyi kabul etmek istemezse, durumu borclu olan havale edene gecikmeksizin bildirmek zorundadır; bildirmezse bundan doğan zararı gidermekle yukumlu olur.
II. Havale odeyicisinin borcuMADDE 557- Havale odeyicisi, cekince belirtmeksizin havaleyi kabul ettiğini havale alıcısına bildirirse, ifa ile yukumlu olur ve ona karşı, ancak aralarındaki ilişkiden veya havalenin iceriğinden doğan savunmaları ileri surebilir; havale eden ile kendi arasındaki ilişkiden doğan savunmaları ileri suremez.
Havale odeyicisi, havale edene borclu ise, borcu havale alıcısına ifa etmesi, havale edene yapacağı ifaya oranla daha fazla yuk getirmiyorsa, borcu havale alıcısına ifa etmekle yukumludur. Bu durumda, havale eden ile aralarında aksi kararlaştırılmamışsa havale odeyicisinin, ifadan once havaleyi kabul ettiğini havale alıcısına acıklamasına gerek yoktur.
III. İfa edilmeme hÂlinde bildirimMADDE 558- Havale odeyicisi, havale alıcısının istemesine karşın ifadan kacınır veya havale konusunu ifa etmeyeceğini onceden acıklarsa havale alıcısı, durumu gecikmeksizin havale edene bildirmekle yukumludur; bildirmezse, bu yuzden havale edenin uğrayacağı zarardan sorumlu olur.
Borclar Kanunu Havale odeyicisinin borcu
Emlak0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayatın İçinden
- Emlak
- Borclar Kanunu Havale odeyicisinin borcu
-
01-09-2022, 17:27:48