Sozleşmede Odeme Koşulları
Emlak0 Mesaj
●5 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Emlak
- Sozleşmede Odeme Koşulları
-
01-09-2022, 17:16:12Satım parasının odenmesi konusunda tarafların irade serbestisi prensibine gore cok ceşitli odeme şekillerinden yararlanmak imkanı bulunmaktadır. Bu konuda peşin satımlar , kredili satımlar ve on odemeli satımlardan soz edilebilecektir. Peşin satım, alıcı ve satıcının borclarını hemen yerine getirdikleri satımlardır. Satımın normal şekli de budur Kredili satımlar ise, alıcıya satım parası odemesi yapmadan satılan malı elde etme imkanı verir. Taksitle satımlarda kredili satımların bir turu olup, burada satım donemli edimler halinde odenir. On odemeli satımda ise alıcı malı teslim almadan bedelini odemeyi borclanır. Odeme sozleşmede kararlaştırılan koşullara uygun olarak satıcıya odeme anlamına gelir. Yani alıcı satış parasını sozleşmede karalaştırılan yerde, zamanda ve kapsamda satıcıya vermelidir. Odemenin ne zaman yapılacağını taraflar aralarında kararlaştırabilirler. Eğer kararlaştırmamışlarsa mal alıcının eline gecince alıcı da parayı odemelidir. Nerede odeme yapılacağını kural olarak taraflar kararlaştırabilirler, kararlaştırmamışlarsa satıcını ikametgahının bulunduğu yerde odeme yapılır. Edim, borclu tarafından taahhut edilen bir verme ’ den, bir yapma ’ dan veya bir yapmama ’ dan ibarettir. Edimin, taahhude uygun şekilde yerine getirilmesi ise ifadır.Borclu, neyi borclanmış ise onu ifa etmelidir. Kural olarak, alacaklısına, borclandığı şeyden başka bir şey vererek borcundan kurtulamaz. Borcun miktarı belirli ve borcun odeme vakti gelmiş ise alacaklı kısmi ifayı kabul etmek zorunda değildir. Kısmi ifayı reddedip borcun tamamının ifasını isteyebilir. Ancak, edimin tam olarak ve bir butun halinde yerine getirilmesinde bazen alacaklının kayda değer bir menfaati olmamakla beraber boyle bir ifa borclu icin buyuk bir zorluk sebebi olabilir. Boyle bir durumda alacaklının kısmi ifayı reddetmesi objektif iyi niyet kurallarına aykırı sayılmalıdır. Ozellikle alacaklıya teklif edilen ifa, borcun tamamına pek yakın bir kısmı ihtiva ediyor geriye kalan cuz ’i kısmın elde edilmesinde ozel bir gucluk bulunmuyorsa, alacaklıya red hakkı tanınamaz. Borclunun, genel olarak, kısmen ifaya yetkili bulunmadığından bahsettik. Buna karşı, alacaklının kısmi ifayı istemesinde, yine genel olarak, sakınca yoktur. Fakat borclu, borcun tamamını odemekte menfaat sahibi ise, alacaklının kısmi ifaya ilişkin istemini reddedebilir. Ozellikle borclu, alacaklıya teslim edilecek malları antrepo vs. gibi bir yerde muhafaza etmek kulfetinden tamamen kurtulmak ve ifayı bir kalemde yapmak isterse durum budur. Boyle hallerde borclu, kısmi ifayı reddederek alacaklıyı borcun tamamı icin temerrude duşurebilir. Ucuncu şahsın borcu ifasında, akdi ve kanuni bir engel yoksa, borclunun rızası olsun ya da olmasın ucuncu şahsın ifası borcu sona erdirir