Uretim, uygulama ve kullanım sonucunda ortaya cıkan, cevre ve insan sağlığını tehdit eden maddelere atık denir. Atık yonetimi ise atığın turune gore ceşitli planlamalar doğrultusunda geri donuşum veya depolama sahaları kullanılarak atıkların değerlendirilmesi veya ortadan kaldırılmasıdır. Atık Yonetimi Yonetmeliği ile kapsamı ve iceriği belirlenerek yayına sunulmuştur.
Atık yonetimi planlaması yapmak icin oncelikle bir yetkili belirlenmesi gerekir. Bu yetkili; yonetmeliğe uygun şekilde bir atık toplama, ayrıştırma ve geri kazanım planı oluşturur. Ardından ekipleri kurar. Atık yonetiminin en onemli noktası, atıkları ayrıştırmaktır. Ayrıca bu işleme uygun yontem ve teknoloji yonetim planlarının secilmesi de son derece onemlidir. Buna entegre atık yonetimi ismi verilir.
Atık yonetiminde uygulama şemasına atık yonetim piramidi denir. Bu piramidin en alt katmanı, atık oluşumunu minimuma indirmek ve engellemektir. Bir ust katmanda atığın geri donuşumu ve yeniden kullanımı amaclanır. Yeniden kullanım mumkun değilse atık, enerjiye donuşturulur.
Piramidin en ustunde ve en son uygulanacak yontem ise atığın yakma gibi uygulamalarla bertaraf edilmesidir. Ancak bu durum hava ve cevre kirliliğine yol acabilir. Bu nedenle atığın ayrıştırılması ve geri donuşumu oldukca onemlidir.
Atık Yonetimi Nasıl Yapılır?
Emlak0 Mesaj
●2 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Emlak
- Atık Yonetimi Nasıl Yapılır?
-
01-09-2022, 17:09:12