Binalardaki enerji kayıplarını engellemek icin duzenlenen ve gayrimenkulun enerji tuketim performansını değerlendiren belgeye Enerji Kimlik Belgesi (EKB) adı verilir. Enerji Kimlik Belgesinde binanın yenilenebilir enerji oranı, aydınlatma enerjisi tuketim sınıfı, CO2 salınımı sınıfı ve havalandırma enerjisi tuketim sınıfı gibi bilgiler yer alır.
Mesken niteliğindeki gayrimenkullerin Ocak 2020 tarihinden itibaren EKB alması zorunlu hale gelmiştir. Yapı ruhsatını Ocak 2011 tarihinden once alan binaların A ile G arasında herhangi bir enerji sınıfında olması yeterlidir. 2011 ’den sonra inşa edilen gayrimenkullerin enerji kimlik belgelerinin ise C sınıfında olması gerekir. 50 m2 ’nin altında kullanım alanı olan veya planlanan kullanım suresi 2 yılın altında olan binaların ise EKB alması gerekmez.
Enerji Kimlik Belgesi, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurularak alınabilir. Enerji Kimlik Belgesi almak icin gerekli belgeler şunlardır:
Mimari proje Mekanik proje Statik proje Mantolama varsa ısı yalıtım projesi Elektrik aydınlatma projesi Sera gazı salınımı, ısıtma sistemleri enerji tuketimi gibi binaya ait değerler olculerek bir enerji sınıfı belirlenir. A ile G harfi arasında bir enerji tuketim sınıfı belirlenir. A en yuksek, G ise en duşuk enerji sınıfını ifade eder.