Rayic, bir malın satış değeri anlamına gelir. Rayic bedel ise gayrimenkulun guncel piyasa şartlarındaki alım satım değerini ifade eder. Tum gayrimenkul alım satım işlemlerini gercekleştirmek icin rayic bedeli bilmek gerekir. Rayic bedeli hesaplama iki şekilde yapılır: Emlak vergisi uzerinden veya gayrimenkulun sahip olduğu ozellikler uzerinden hesaplama.
Emlak vergisi uzerinden hesaplamayı, valiliklerin atadığı komisyonlar yapar. Tapu rayic bedelini oğrenmek icin gayrimenkulun bulunduğu bolge belediyesine başvurulabilir. E-devlet uzerinden Tum Belediye Hizmetleri sayfasını ziyaret ederek de rayic bedeli sorgulama yapılabilir. Emlak vergisi baz alınarak belirlenen bu bedel, gayrimenkulun en duşuk alım satım değeridir. Piyasa koşullarının altındaki bir bedeli verebilir.
Gayrimenkulun lokasyonu, kat konumu, sosyal imkanları gibi ozellikler uzerinden hesaplama yapmak icin ise aynı semtte bulunan 3 gayrimenkulun rayic bedellerinin toplamı, aynı konutların metrekarelerinin toplamına bolunur. Cıkan sonuc ise rayic bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulun metrekaresi ile carpılır. Elde edilen değer, gayrimenkulun metrekare başına yaklaşık rayic bedelidir.