Emlakcılar gercek hak sahiplerinin talebi uzerine duzenlenen sureli veya suresiz iş sozleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tum hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık etmektedirler. Taraflar arasında anlaşma sağlaması durumunda emlakcı komisyon almaya hak kazanır.

Alım-Satım konusunda veya Kiralanmasında iki tarafın da anlaşması ve satışın veya kiralamanın gercekleşmesi durumunda Emlak Muşaviri belirlenen oranda komisyona hak kazanmaktadır.

Emlak Muşavirlik Hizmet Alım Satım hizmet komisyonu 2017 yılı icin ne kadar?

Satış bedeli uzerinden (5362 SAYILI E.S.K 62. Maddesi.),

Satışlarda Alıcı ve satıcıdan yuzde (A%3 + S%3) %18 KDV Dahil

Yukarıda yer alan emlak komisyonu tarifesi 5362 SAYILI E.S.K 62. Madde gereğince, emlakcı alım satım komisyonu satış bedeli uzerinden hesaplanır. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilmektedir. Kiralamada ise Yalnızca Kiralayan kişi ve kurumdan Yıllık kira bedelinin %12 si KDV dahil olarak tahsil edilir.

Emlakcı alım satım komisyonu hesaplama orneği:

Satış işlemleri icin;

Emlak Muşaviri aracılığı ile gercekleşen satışın 100 bin TL değerinde olduğunu duşunelim. Bu durumda alıcıdan (%3) %18 KDV dahil 3 bin TL, + satıcıdan (%3) %18 KDV dahil 3 bin TL olmak uzere toplamda 6 bin TL KDV dahil Olarak Emlak alım / satım aracılık Hizmet bedeli (komisyonu) odenmektedir.