Devletin sorumluluğu altındaki tapu sicillerinin duzenli bir bicimde tutulmasını, taşınmazlarla ilgili her turlu akitli ve akitsiz tapu işlemleri ile tescil işlerinin yapılmasını, siciller uzerindeki değişikliklerin takibini, denetlenmesini, sicil ve belgelerin arşivlenerek korunmasını sağlamak. Ulkenin kadastrosunu yapmak, değişiklikleri takip etmek, tapu planlarının yenilenmesini ve guncellenmesini sağlamak, bunlara ilişkin kontrol ve denetim hizmetlerini yurutmek. Buyuk olcekli kadastral ve topografik haritaların uretilmesi amacı ile jeodezik altyapı, havadan fotoğraf alımı, 1/5000 ve daha ust olcekli fotogrametrik ve yersel harita uretim hizmetlerini yapmak veya yaptırmak, kontrol etmek, denetlemek ve temel prensipleri tespit etmek. MekÂnsal bilgi sistemi altyapısını ve harita uretim izleme merkezini oluşturmak, verilerden gercek ve tuzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının faydalanmasını sağlamak, coğrafi bilgi sistemleri konusunda verilecek gorevleri yapmak. Yabancı uyruklu gercek ve tuzel kişilerin ulkedeki tapu ve kadastro ile ilgili işlemlerini yapmak, Turkiye Cumhuriyeti uyruklu gercek ve tuzel kişilerin yurtdışındaki taşınmazları ile ilgili hak ve menfaatlerini korumak, devletlerarası emlak muzakerelerine katılmak. Gorev alanıyla ilgili konularda, diğer ulkeler ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yaparak muşterek projeler planlamak, yurutmek. 16/6/2005 tarihli ve 5368 sayılı Lisanslı Harita Kadastro Muhendisleri ve Buroları Hakkında Kanun hukumlerine gore harita ve kadastro muhendislik burolarına lisans vermek, bu buroların faaliyet usul ve esaslarını belirlemek ve denetlemek. Taşınmaza yonelik aracılık faaliyetlerini duzenlemek, lisans vermek, bu faaliyetlerin usul ve esaslarını belirlemek ve denetlemek. Genel Mudurluğun gorev, hizmet ve faaliyetleri ile ilgili olarak, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşlarınca uyulacak esasları belirlemek, koordinasyonu sağlamak. Kanunlarla verilen diğer gorevleri yerine getirmek.