ONSOZ:
Bazı şeyleri silersen,onunla silinir bazı şeyler.(Sago durumunun farkında. Malum bir zamanlar tasavvufa aşırı ilgisi var idi. İlk olarak tasavvufa inancını yitirdi ve kafasında sildi ve tasavvufu silmesiyle bazı şeylerde silindi)
Bırak saatler oyalansınlar.Sırtına duvar arar insanlar ki yaslansınlar.
(tasavvufta şeyh murid ilişkisi vardır. Ahirette şeyhin şefaat edeceğine inanılır biiznillah. İnsanların bu duşuncesini sırta duvar olarak yorumluyor. Bu yorumu nereden mi cıkarttım? Şarkının devamında saklı.)
Coğumuz aslen deli ve dunya deliler hastanesi.
(İnsanların bu inanclarından dolayı deli olduklarını)
Hastaların doktarları hastaların kendisi.(hasta murid doktor şeyh. Diyorki medet umdukları şeyh sapıtmış. Muride ne faydası olacak )
Ben Sago,Yunus'un deli efendisi.(Malum sago da kendisi yunus ta kendisi. Yani akılcılığı savunuyor. Ne peygambere ne bi dine bağlılığın gereksiz olduğunu acıkca resmediyor)
Beni kanarken gormek iştah acıyor zorbalarda.
( Sago yarasının farkında dostlar. Sagoyu cekmeyenler O'nun din konusundaki goruşlerine uzulup mudahale edeceklerine gulup egolarını tatmin ettiklerinden yakınıyor)
Vicdan hukumsuz kara mambaların toprağında.
(Kara mamba zehirli yılan turudur. Onları yılana benzetip vicdandan haberleri olmadığını soyluyor)
Tek başınalık yolcusu mechul duraklarında.
(Bu ucurumda yanlız bırakıldığından yakınıyor Ustad. Bizler yardım etmeliyiz ustada )
Beni unuttuğun yerdeyim aynen beni bıraktığında.
(Aslında olduğu yerde duruyor.Unuttuk O'nu. Muziğe aldanıp şarkılarındaki derinliği goremedik )
Arenasında kor savaşcı,karşısında insan etinden aş yapan
(Nedir kor savaşcı? Cıkmaz sokaklarda. Şuan o omrunde hic tatmadığı duyguları tadıyor. Karşısında ise O nun iyiliğini duşunup konuşan değil sadece hatasını anlatanların olduğunu Soyluyor. Nereden mi anladım? Giybet insan eti yemektir. Peygamber oyle buyurdu cunku. Sago da insan etinden aş yapan diyor dikkat edelim )
ve kaş yaparken goz cıkaran bir deste etobur aşcı.
( O nun bu durumunu insanlar birbirlerine anlatırken " dinleme O nu o artık bi dinsiz " diyorlar ya işte kaş yaparken goz cıkarıyorlar )
Bak bakayım dediklerim diyemediğinle aynı mı?
(Sago nun dedikleri aslında insanların egosundan diyemedikleriyle aynı. Cunku o yıllarca hakkı savunurken diğer rapciler hapcılar modundaydı)
''Benden guzel var mı?'' dediğin beni gosteren ayna mı?
(Sago bi aynaya dondu ama o ayna kendini gostermiyordu. Sago kolera fotosu geldi mi aklınıza? Hani aynalı olan)
Olan var mı itirazı?
(Sago o aynayı kırdı. Dini acıdan toparlanmak icin. Hatirlayin kolera TV programında başortusu sorulunca kendisi dini hassasiyeti olmayan bi aileden geldiğini soylemişti. Sago zaten boşluktaydı cam kırıldı işler ters dondu.)
Eritmeliyim evet beni donduran o buzları.
(adeta buza donmuştu girdiği kabın şeklini alıyordu ve cam kırıldı buz eriyip doğru kaba girmesi gerekirken...)
O buzları eritecek tek şey gozyaşımın tuzları.
(Buz eridi ama yanlış kaba girdi kafa iyice karıştı cıkmaz sokağın sonundaki savaş goz yaşıyla bitti. Elde ne din kaldı nede kolera)
İki kaşık gerceklik,bir kepce yalan.
(9 doğrunun yanına 1 yanlış soksanız farkedilmez. Ama sago farketti.)
Kendini kandır insan.
(İnsanların da bu yanlışı gorup gormezlikten geldiğini soyluyor )
Uyarı olmak icin yeter mi lisan?
(İnsan yuzyıllar boyu anlatsa hakkı ama anlattığını kendisi uygulamasa o hic tesir etmez karşıya)
Sen ve icinde guneş olmayan bir haziran.Bu şaka değil ve tarih değil 1 nisan.
(Sen haziran gibiydin. Yazı selamlayan. Ama ne yazıkki sende bu anlattiklarindan hic bi uygulama yok ise Guneşsiz bi haziransın Sorsak guneş seninle ısınacak yani anlatıyorsun ama ısındırmıyorsun yani uygulama olmadığı icin tesir edemiyorsun. Gercek bu )
Gormek istemediklerini goren gozler.
Duymak istemediklerini duyan kulaklara ağır sozler.
( ve sago bu tum bu olanların patlamasını yaşıyor. Bu halde gormek istemiyorduk. O nu bu halde duymak istemiyorduk. Bi isyan niteliğinde ağır sozler soyluyor bizlere acalım kulaklarımızı)
Varlar ve hala yaşarlar bende.
( Kızgınlığı devam ediyor malum yılların birikimi var. O nu kınamayaĺım dua edelim )
İstemediği sonlara katlananlar var.( inanın O da istemiyordu boyle bi son. Ama bu karmaşıkĺıkla katlandığını hissediyor)
Bilmediği başlangıca hazır olmayanlar.
(Gercekten istemiyor. Hazır değil sadece kafası karışık.)
Silinmeyen,kalan, yıkıcı hatıralar...
Varlar,yaşarlar bende.(malum ne denilebilir ki

Cok bakmışım,az gormuşum...
Cok bakmışım az gormuşum...
( Yıllarca olan bitenle cok ilgilendiğini din konusunda olsun başka bir şey olsun fakat Ayrıntıları kacırdığından bahsediyor. O yaklaşırken birileri O nu uzaklaştırmak istiyordu. 9 doğruya 1 yanlış sokma meselesini hatırlayın. Onun az gormesine bu sebep oldu)
Kulaklarını dudaklarımdan dokulenlerden cek!
(Ve Sago bu karmaşıkĺıkta yaptığı tercihin arkasında duruyor. Sinirli cunku. Herkez yargılama yapıyor cozum ureten yok. O yuzden onlara isyanı var. Beni boyle kabullenmeyeceksen dinleme diyor )
Gunlerini haftalarımdan arındır.
Dun bitti,hedef yarındır.
(Yargılayan insanların gunu birlik yaşadıklarını, kendisinin ise ileriye donuk duşunur biri olduğundan soz ediyor. Eziyor karşı tarafı.)
Onune cıkan ofkemin sopası kalındır.
( Bu şarkı sozlerinde olduğu gibi insanlar boyle yaptıkca yarasının iyileşmeyip daha kotu olacağını dile getiriyor.
Anlamak akıllının,kanmaksa safındır.
( Malum suan akılcılığa kaymış durumda. Kanmak derkende İslam dini nakil dinidir.
Ayet iner bizler akla ters duşse bile kabul etmek zorundayız. Bu soze takılan Kur an daki Hizir ile Musa nın kıssasına baksın. İşte bu durumu Sago maalesef aşamadı )
Safları sıklaştır.(Sago bunu derken bile hÂl icinde bir koz, yelpazesini bekleyen alevlenmeyi bekleyen bi İman kozu olduğuna inanıyorum. Ya sen ?)
Anla gurultulu bir gerceğim,sır gibi icime sinmedim ve onlara soyle
henuz bir yere gitmedim
( artık ici dışa dokme zamanı. Sahalardan cekileceğini zannedenlere bi yumruk daha. Sago burada. Beyler burada.)
Sarıldım bana defalarca,dedim ''-Uzulme! Surmez dakikalarca ama unutma silinemez yıllarca.Sakin ol,rahatla.''
( Yanlız Sago. Ama mucadele verecek. Bizim like atmamizla izlenme kasmamizla O na destek olamayız. En başta dua ile destek olmalıyız. Aramızda da vardır. Bi olay yaşarsın belki 1 dakika 2 dakika ama silinmez yıllarca)
Saldırganlığımı serbest bıraktım.
Hipopotam camur sıcratmaya başladı. (Hipopatam su aygırı demektir. Karşı tarafı etkilemek icin etrafa dışkı sıcratırlar. O da farkında dostlar. İstemiyor ama O nu bu hale belkide biz sokuyoruz)
Cekil onumden,onune bak! Şakam yok soyledim baştan,kalbim sanki şu an kırılmaz bir taştan.( Ne denilebilir ki malum

Denedim inan,elimden geleni ardıma koymadım yine de olmadı.
Gul solmaktan yılmadı.Ben sulamaktan o batmaktan bıkmadı (bıkmadım)
Ben kanamaktan bıkmadım,o kanatmaktan caymadı.
Vakit kalmadı.
( Ey dostlar! Yukarılarda da dedim. Batmak istemiyor solmak istemiyor. Kanamak istemiyor. Batırmayalım soldurmayalım kanatmayalım DUA edelim. Kınamayalım. O balığın icinde Rabbinin yardımı bekleyen Yunus Aleyhisselam ın adını taşıyor. Dua edelim Rab teala kalbini genisletsin İman İhlas sahibi etsin. Hatalarımız affoluna vesselÂm...)