Hurriyet Gazetesi koşe yazarı Oya Armutcu bugunku koşesinde apartman yoneticisinin hangi konularda para toplayabileceğini kaleme aldı.
İşte Oya Armutcu'nun o yazısı...
Apartmanlarda ya da sitelerde, apartman yoneticisi tarafından harcama yapılan veya yapılacak olan giderler icin para toplayabilir. Fakat acil bir durum bulunmuyorsa, apartmanlarda para toplanması icin genel kurul kararının olması gerekiyor.
Apartman yoneticileri hangi giderler icin para toplayabilir?
Hurriyet Gazetesi koşe yazarı Oya Armutcu'ya gelen soruda, sitelerinde uzun suredir genel kurul yapılamadığına dikkat ceken okuyucu, normal aidatın odendiğini ancak yonetim kurulunun ayrıca demirbaş gideri istediğine dikkat cekti. Bu demirbaş giderinin toplanma sebebini bilmediklerini dile getiren okuyucu, yonetim kurulunun demirbaş giderine ilişkin bilgi ve belgeleri maliklere detaylı şekilde acıklaması gerekip gerekmediğini sordu.
İstanbul Barosu Kat Mulkiyeti Hukuku Komisyonu Uyesi avukat Beste Demirhan, apartmanlarda ve sitelerde alınan aidat ve demirbaş giderlerinde mahsuplaşmanın ne olduğu ve nasıl yapılacağıyla ilgili acıklamalarda bulundu. İşte Demirbaş'ın o acıklamaları:
- Ortak gider avansı (odenecek aylık aidat miktarı) neye gore belirlenir?
Genel kurul ya da yonetim kurulu tarafından işletme projesi yapılır. Bu işletme projeleri genelde bir yıllık yapılır ve sitenin olası tum giderleri ve gelirleri buraya yazılır. Sonra da her bağımsız bolume duşen aylık avans miktarı belirlenir.
- Aidat miktarı belirlenirken buyuk daire-kucuk daire ayrımı yapılır mı?
Kat Mulkiyeti Kanunu ’na (KMK) gore personel giderleri eşit, diğer giderler ise arsa payı oranında paylaştırılır. Ancak, ‘aidat paylaşımı yonetim planı ’ farklı şekilde de duzenlenebilir. Tum giderler metrekareye gore, arsa payına gore, eşit odenecek şekilde ve benzeri şekillerde belirlenebilir.
- Demirbaş ve yatırım gideri de aidat icerisinde olur?
Bu tur giderlerin, aidatın icerisinde olmaması ayrıca yazılarak toplanması veya aidatın icerisinde ne kadarının yatırım ve demirbaş gideri olduğunun ayrıca ve acıkca belirtilmesi daha doğru olacaktır.
ACİL VE ZORUNLU BİR DURUM VARSA...
İster demirbaş ve yatırım niteliğinde gider olsun, ister olağan yonetim gideri olsun, kat malikleri kurulu toplantısında (toplu yapı temsilciler kurulu toplantısında) bu giderlerin belirlenmesi esastır. Ancak, icerisinde bulunduğumuz salgın donemi gibi durumlarda genel kurul yapılamıyorsa ya da genel kurulda kabul edilen aidat yeterli olmadıysa veya işletme projesini yapma gorevi yoneticiye verilmiş ise yonetici de işletme projesi yapabilir. Yetmeyen kısım icin ek ortak gider avansı toplayabilir. Acil ve zorunlu bir iş icin yatırım ve demirbaş gideri toplamak gerekiyorsa yonetici bunun icin de işletme projesi yapabilir. Ortak gider avansı isteyebilir. Bu giderleri maliklere bildirebilir. Orneğin; jenerator bozuldu ve acilen yaptırılması gerekiyorsa, butcede de para yoksa bunun icin odeme yapılmasını yonetici yazabilir. Ancak acil ve zorunlu bir durum yoksa, genel kurul kararı olmadan yonetici kendiliğinden yatırım ve demirbaş niteliğinde iş yapılmasına karar veremez, bunun icin para isteyemez.
KİMLER DAVA ACABİLİR?
- Genel kurulda alınan bir kararı beğenmeyen malikler veya kiracılar bu kararın iptali icin dava acabilirler mi?
Malikler her koşulda acabilir. Kiracılar ise kendilerini ilgilendiren konularda dava acabilirler.
Apartman yoneticileri ne icin para toplayabilir ?
Emlak0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Emlak
- Apartman yoneticileri ne icin para toplayabilir ?
-
01-09-2022, 15:34:27